Tegeltotaal 2023 - nr. 3

project

Het Venetiaanse tafereel 
Het Venetiaanse tafereel
 

Kunstenaars ­verbinden Venetië en Amsterdam

Tegeltableaus
in Delfts Blauw nu al uniek

Iris puzzelt bij MaatWerkTegels
Iris puzzelt bij MaatWerkTegels

Delfts Blauw is herontdekt. Recent heeft het Royal Delft Museum een nieuw tableau laten vervaardigen en sinds kort is nu ook een kantoorpand in Amsterdam voorzien van een kunstige afwerking met 30 m2 tegels in bijzondere afbeeldingen in stijl refererend aan Delfts Blauw.

Matthijs Pronker

Een internationale verzekering- en investeringsmaatschappij had dringend behoefte aan een kantoor met extra grandeur. Tot voor kort stak de vestiging in de hoofdstad pover af tegen de nodige kantoren in andere grote steden. Besloten werd de bestuursverdieping een bijzondere uitstraling te geven. Dat doel is meer dan bereikt.

Toeval

Puur toeval bracht de opdracht bij kunstenaar Iris Roskam en tegelspecialist en ontwerper Carin van Dongen. De eerste ontwierp de keramische aankleding van de Passage in Amsterdam en de tweede hielp haar met de realisatie van het skatepark op Zeeburgereiland. MaatWerkTegels zorgt telkens dat alle schilderingen tot tegeltableau worden. Ook nu bij de Delfts Blauwe-muurschilderingen die op 13 x 13 cm zijn overgebracht. Het resultaat brengt oude vergezichten en decoraties van Amsterdam en Venetië bij elkaar. In de laatste stad liggen verre wortels van de opdrachtgever.

De vazen in de vensterbank als sluitstuk van het project
De vazen in de vensterbank als sluitstuk van het project

Medewerker

Een medewerker van het bedrijf woont aan het skatepark op Zeeburgereiland. vertelt Carin.
Hij uitte tegen een goede vriend van mij de wens om ook zulke tegels op kantoor te hebben. Die bracht ons in contact. Zo ontstond de vraag of ik samen met Iris op gelijke wijze hun kantoor een hoger cachet kon geven. Dat zou dan net als bij het skatepark met Delfts Blauwe-tegels moeten gebeuren om de gewenste internationale uitstraling te bereiken.
Vanwege de locatie van het kantoor op de 14de verdieping nabij de Arena, is ook het uitzicht indrukwekkend. Door de combinatie van vergezichten en doorkijkjes besloten Iris en Carin het project de naam Vistas te geven: panorama en vergezicht.

Om een goede vlakke ondergrond te krijgen is besloten eerst wedi-platen aan te brengen met een dikte van 6 of 10 mm

Venetië

De opdrachtgever drong er vervolgens op aan dat er in de beeldvorming een verbinding moest worden gezocht tussen de Dogenstad en Amsterdam, het Venetië van het Noorden.
Met dat uitgangspunt begonnen Iris en Carin een zoektocht naar allerlei afbeeldingen van beide steden, naar stijlen en sierende elementen. Het resulteerde in meerdere vergezichten, zoals over het Canal Grande met de Rialtobrug. De vloer van de basiliek San Marco leverde inspiratie voor een hoge band, een soort sokkel die boven de vloer onder alle versierde vlakken doorloopt. Verder is er gewerkt met het wereldberoemde ‘marmerpapier’ uit Venetië.

Inspiratie Amsterdam met zicht op Kloveniersburgwal
Inspiratie Amsterdam met zicht op Kloveniersburgwal

Amsterdam

Iris vult aan: Als decoratieve bijdrage uit ons land zijn tegeltjes met bloemenvaasjes gebruikt, of landschappen met een molentje. Als Amsterdamse tegenhanger tegenover het Venetiaanse beeld valt een zicht op de Kloveniersburgwal te zien.
De panorama’s van beide steden vormen een tegenhanger van de imposante vergezichten die twee grote ramen bieden die in de betegelde gevelwand zijn opgenomen. Het sluitstuk zijn de tulpenvazen in de vensterbank die met transfers een Delfts Blauw decor hebben gekregen.

Grote direct-printer

Met al deze verdiepingshoge blauwe decoratie maakten Carin en Iris zich zorgen over een mogelijk koele uitstraling. In samenspraak met Solke Pasveer, van MaatwerkTegels is de blauwtint hierop afgestemd en kon er gebruik gemaakt worden van de grote direct-printer.
Efficiënt, maar er kleeft toch een minpuntje aan in vergelijking met de transfermethode., licht Carin toe. Die laat het toe om op de rand een code aan te brengen. Met direct printen kan dat niet.
Dit betekende dat Iris en Carin de tegels die uit de oven kwamen op een grote wand op volgorde moesten leggen. Ook de uitvoering namen ze volledig in eigen hand. Samen hadden ze bij de skatebaan de nodige ervaring opgedaan.

In samenspraak met Solke Pasveer, van MaatWerkTegels is de blauwtint warmer afgestemd

Verwerking

Om een goede vlakke ondergrond te krijgen is besloten eerst wedi- platen aan te brengen met een dikte van 6 of 10 mm. Gebruik van dit materiaal kan ooit nog eens een belangrijke andere rol spelen als de bekleding eraf zou moeten. Dankzij dit wedi-product is het mogelijk zonder de tegels te beschadigen.
Carin koos voor het verlijmen de Schönox QW6. Hier kun je extra lang mee doorwerken en eventueel nog corrigeren. Dat is erg belangrijk voor zo’n verfijnd stuk werk. Om de tekening extra kracht mee te geven kozen we voor een donkerblauwe voeg van Sopro. Met de combinatie oogt het geheel wat zachter, bijna als textiel.
Gasten en bestuurders hoeven zich tijdens de vergaderingen in elk geval nooit te vervelen en er wordt in de wandelgangen al gesproken van een unieke invulling. ■

Eerst coderen voor de verwerking
Eerst coderen voor de verwerking

U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2023
pijltje Artikelen uit 2023 - nr. 3
pijltje Tegeltableaus in Delfts Blauw nu al uniek
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug