Tegeltotaal 2023 - nr. 3

projecten

Plural toegepast in de bar Juizza 
Plural toegepast in de bar Juizza
 

Agrob Buchtal brengt kleur in de bar

Retroseries populair in de horeca

Fruitige kleuren van vitaminen pixel
Fruitige kleuren van vitaminen pixel

Het Duitse merk Agrob Buchtal werkt wereldwijd nauw samen met architecten voor grote projecten en daar komen met de introductie van retroseries nu ook kleinschalige aankledingen bij. In de horeca blijken de series Plural en Craft zeer gewild.

Renée de Haan
Foto’s: Juizza Christoph Panzer en Bar Amber Adriano Faragulo

Plural omvat 50 kleurschakeringen waarmee in de stijl van de jaren ’50 25 zogeheten pixelpatronen vervaardigd kunnen worden. De serie is enkele jaren terug uitgebracht en krijgt nu weer volop aandacht in de praktische afwerkingen.

Kleurnuances

Het succes is mede gegroeid omdat het formaat 20 x 20 cm weer helemaal terug is en de tinten zeer goed passen bij de huidige imitaties van terrazzo en graniet. De serie is tot in de kleinste kleurnuances uitgedacht en in zes groepen ingedeeld van warm naar koel, van aardtinten tot zoete tutti frutti-combinaties. Het wordt aangevuld met grijs, wit en antraciet. De ervaring wijst uit dat alle kleuren onderling gecombineerd kunnen worden en ook bepaalde zones in een ruimte kunnen markeren.

Hytect

De eindeloze combinatiemogelijkheden spreken architecten duidelijk aan gezien de succesvolle toepassingen. Bovendien kunnen de adviseurs garanderen dat het op lange termijn bacteriewerend is dankzij Hytect. Deze techniek wordt bij hoge temperaturen in het oppervlak meegebakken en zorgt bovendien dat vuil en vet zich niet hechten en luchtvervuiling geneutraliseerd wordt.
De serie is onder meer toegepast in de operapassage in Wenen, waar de bar Juizza geheel volgens de stijl van de jaren vijftig is ingericht met een pixelprogramma Vitaminen. De fruitkleuren passen bij de cocktails en smoothies die hier bereid worden.

Bar Amber geheel in Art Deco
Bar Amber geheel in Art Deco

Art Deco

Agrob Buchtal gaat geheel met de tijd mee door terug te grijpen op de patronen en tinten uit de jaren twintig met de serie Craft. Na een grondige studie van allerlei tinten en vormen uit de Art Deco ontstond een palet dat perfect past in een intieme sfeer, maar zeker als een ruimte geheel in de stijl van die tijd is ingericht. De architecten van de Amber Bar in een gerenoveerde kazerne in Bazel twijfelden dan ook geen moment om alle elementen van Craft te benutten.

Speciaal gevlamde retro uit serie Craft
Speciaal gevlamde retro uit serie Craft

Vlammend

Het gaat in deze serie om 11 kleuren van speciaal geglazuurde tegels die bij hoge temperaturen in de tunneloven worden gebakken, waardoor een extra vlammend effect ontstaat. Datzelfde gebeurt met reliëfornamenten in dezelfde stijl. Architectenbureau Focketyn del Rio Studio werd opgericht in 2013 omdat ze de opdracht voor restauratie van de gehele 150 jaar oude kazerne wonnen. Na tien jaar is het werk voltooid en noemen de architecten het liefdevol het KHaus. In de vijf etages zijn veel kantoorplekken opgenomen en ruimten voor flexwerkers. De stijl is eenduidig: de bekende eenvoud van een kazerne in combinatie met warme huiselijke inbreng.

Doorslaand succes

De bar neemt een centrale plaats in en is vanaf de opening een doorslaand succes en daarmee concurrent van een vermaarde horecagelegenheid op de landsgrens. De naam Amber verwijst naar barnsteen dat in diepbruine tinten een belangrijke inspiratie was voor ontwerpers uit de Art Decoperiode. Het etablissement beschikt eveneens over een dakterras met uitzicht op de Rijn, maar hier is de tegelafwerking niet spraakmakend.
De serie Craft omvat uiteraard ook gele, olijfgroene en zeeblauwe tinten naast de witte en grijze basis. De Amberbar heeft daar sporadisch iets van mee gekregen. De hoofdtonen blijven bruin, zoals al eeuwen in een kroeg gebruikelijk is. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2023
pijltje Artikelen uit 2023 - nr. 3
pijltje Retroseries populair in de horeca
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug