Tegeltotaal 2023 - nr. 3

Thema Adviseren

Villa als schoolvoorbeeld voor Bax Tegelwerken

Platen Coverlam
ter plaatse op maat gemaakt

Tegelverwerker René Bax is sinds de oplevering van de villa in Veldhoven alweer met nieuwe projecten bezig die via de senior adviseur van Grespania zijn uitgerold.

Meest opmerkelijk bij de villa was dat bijna elke vierkante meter keramisch is afgewerkt, op de plafonds na. Meestal gaat het in de praktijk van Bax om een afwisseling van tegels en een andere afwerking, maar deze opdrachtgevers waren totaal overtuigd dat de dunne platen van Coverlam de beste optie waren.

Heldere keuze

René Bax was vooral gegrepen door de gedurfde keuze voor grote formaten tot in de slaapvertrekken aan toe.
De opdrachtgevers hadden een heel heldere keus gemaakt uit het gamma van Coverlam. De serie Concrete Marfil keert op veel plaatsen terug tot en met de pergola buiten aan toe. Voor diverse vloeren zijn warm grijskleurige tegels in 120 x 120 cm toegepast uit de serie Moma Arena en voor de wanden verdiepinghoge slabs van de serie Imperial, ook in de badkamers. De interieurarchitect ging uiteindelijk zover dat een keramische plaat van de serie Nero Ardi in zijn grootste formaat 160x320cm naast de keuken ook in een open kast werd opgenomen. Deze hebben wij tegen de wand verlijmd en de kast is er later omheen gemaakt.

Verreiker

Bij alle vloer- en wand verwerkingen zijn eigentijdse richtlijnen aangehouden, dus buttering floating in combinatie met leveling. Met de professionele gereedschappen van Raimondi zijn alle tegels op locatie op maat gemaakt.
René benadrukt: Om het materiaal ter plekke te krijgen was nog een dingetje. De bouwkraan tilde de meeste vrachtjes wel over het riviertje voor het huis heen. Maar achter het huis kon hij niet komen en zeker niet in de woning. De oplossing kwam van de opdrachtgever zelf. Deze kon namelijk beschikken over een zogeheten verreiker, een transportvoertuig dat over het riviertje heen kwam. Even handig was zijn schaarlift. Terwijl de aluminium puien al gesteld waren, wist de opdrachtgever de lift zonder schade naar binnen te brengen. Alle zware tegels konden zo naar de eerste verdieping worden gebracht.

Badkamers

In totaal werden drie badkamers met inloopdouches gerealiseerd en dat vroeg om extra aandacht voor de waterdichtheid.
René: Wij geven vijf jaar garantie af. Om de badkamer helemaal waterdicht te maken is volgens mij niet nodig. Wij maken gebruik van kimband op de hoeken en besteden extra aandacht aan het waterdicht maken van de goten.
Terzijde meldt hij dat even verderop in België de eisen op dit punt anders komen te liggen.
Daar wordt vanaf 2024 volledig waterdicht maken door verzekeraars voorgeschreven. Voldoen nieuwe projecten niet aan dat voorschrift, dan keert de verzekering niet uit in geval van schade. Voorlopig wordt dat hier nog weinig overgenomen.
Over het compacte binnenbad hoefde de verwerker zich geen zorgen te maken. De opdrachtgever koos voor een prefab bad van 3 x 6 meter met stream. De uitstraling van die ruimte ligt in de keramische afwerking, de favoriete combinatie van Onice en Basaltina Antracita.

Buiten

Voor alle verwerking werden producten van Bostik toegepast omdat Bax Tegelwerken daarmee vertrouwd is.
Alleen voor het voegen van de Imperial-platen moesten we uitwijken naar Mapei om een goede bijpassende voeg te vinden. Voor de vloeren konden we prima met een grijze voeg uit de voeten. Dat gold ook voor buiten. Bedoeling was dat buiten en binnen met elkaar moesten worden verbonden. Dat is benadrukt door een pad dat vanaf de tuin de begane grondvloer doorkruist. Voor deze begrenzing zijn IJsselsteentjes gebruikt. Die hebben we op een dikte van 2 cm laten zagen. Het geeft een aparte uitstraling. Misschien is onderhoud iets minder gemakkelijk. Dat ligt bij de hele tegelaankleding veel gunstiger, met een uitstraling waarover volgens mij niet valt te twisten.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2023
pijltje Artikelen uit 2023 - nr. 3
pijltje Platen Coverlam ter plaatse op maat gemaakt
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug