Tegeltotaal 2023 - nr. 3

project

Rako mocht meedenken in afwerking

Natuurliefhebbers kiezen
toch voor tegels

Alles puur natuur met hout in dubbele woning 
Alles puur natuur met hout in dubbele woning
 

Er zijn projecten waarbij de opdrachtgevers alleen puur natuur willen. Vlakbij de stad Pilsen in Tsjechië ontstond tegen wil en dank ongeveer een samenwerking met tegelproducent Rako die de fabrieken daar heeft staan.

Matthijs Pronker
Foto’s: Petr Polák

De eigenaren van het woonhuisproject willen de natuur in de omgeving niet aantasten met nieuwbouw, maar juist onderdeel van het geheel zijn. Een paar architecten verder die dat niet begrepen blijkt Lukáš Janout hun baken in zee en dankzij zijn binding met Rako mogen er ongeveer bij de gratie Gods keramische afwerkingen komen in het ecologisch verantwoorde woonhuis met twee compartimenten.

Aanloop

Het echtpaar dat dit avontuur aanging woonde met een gezin op dezelfde locatie aan het andere eind van het bos en had, nu de kinderen het huis uit waren, het idee: Eindelijk bouwen wat wij willen. Hout stond centraal in hun keuze, maar ook zichtlijnen. Door één woonhuis op te splitsen in twee aparte delen wist de architect wonen en slapen of werken apart te houden en schaduw en zon naar believen binnen te laten. De puzzel heeft jaren geduurd en tegels zijn in dit project per verrassing toegelaten. Met alle credits die Rako daar nu aan beleeft.

Badkamer traditioneel met tegels uit serie Betonico
Badkamer traditioneel met tegels uit serie Betonico

Betonico

Zowel de architect als de eigenaars zijn vertrouwd met het Tsjechische bedrijf, dus het voorstel om een cementlook op te nemen in het ecologisch concept kwam niet uit de lucht vallen. Maar de opdrachtgever had grote vraagtekens: ‘Zouden die tegels niet veel te kil en onnatuurlijk overkomen?’
Lukáš Janout uit Praag heeft wel vaker met dit bijltje gehakt en presenteert een tv-programma waarin hij wel degelijk keramische afwerkingen voorstaat. Dus met virtuele middelen liet hij zien hoe de woningen aangevuld konden worden: Hout prima, maar een contrast van beton en steen maakt het beter. Ja, en er was echt maar één serie van Rako die perfect aansloot: Betonico. Als je het effect kunt laten zien met de middelen van nu, dan gaat het direct leven. Prijs en kwaliteit waren goed dus geen discussie meer.

Missie

Het pand is opgeleverd als een twee in één woonhuis en Rako heeft hierin een marginaal onderdeel want echt hout blijft de boventoon voeren. Toch geeft het aan dat zelfs de grootste natuurfreak voor andere opties openstaat doordat de architect de missie overdraagt. Zowel esthetisch was teveel van hetzelfde geen juiste optie, maar ook praktisch is leven in de natuur met een stukje weinig onderhoud zeer welkom bij de huidige bewoners. Lukáš Janout concludeert: De omslag was de badkamerinvulling. Als je daar geen tegels toepast, wat dan wel? Plus dat ik de opdrachtgevers kon garanderen dat hun keuze nog jaren op voorraad en in dezelfde kleur leverbaar is, mochten ze willen uitbreiden. Dat wordt altijd tussen neus en lippen erbij verteld, maar is echt essentieel. Ze mogen nog veranderen, probleemloos.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2023
pijltje Artikelen uit 2023 - nr. 3
pijltje Natuurliefhebbers kiezen toch voor tegels
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug