Tegeltotaal 2023 - nr. 3

Thema Adviseren

René Bax en zijn team brengen slabs aan voor de wandkast 
René Bax en zijn team brengen slabs aan voor de wandkast
 

‘Je moet meteen inschatten
 wat de opdrachtgever voor ogen heeft’

Grespania adviseur Jon Swagemakers houdt het kort

Veel vloervelden afgewerkt met Concrete Marfil
Veel vloervelden afgewerkt met Concrete Marfil

Met de onstuitbare populariteit van keramische afwerkingen worden de showrooms overal steeds professioneler ingericht en aantrekkelijker voor architecten. De schreeuw om goede verwerkers die al het moois gaan waarmaken horen we al jaren. Maar de andere kant van het traject blijkt even belangrijk: Het juiste advies in een veld van mogelijkheden dat alleen maar groeit.

Matthijs Pronker
Foto’s: Jaro van Meerten

In een turbulente tijd voor de bouw ligt een groot deel van de projecten in handen van speciaalzaken die over zeer accurate adviseurs beschikken, met liefst ook nog een verwijzing naar de juiste verwerkers. In dat geval blijken eerdere projecten vaak een loper naar meer soortgelijke invullingen.

Senior

Bij Grespania Benelux speelt dat steeds meer en veel van de succesvolle projecten beginnen aan de ontvangsttafel met senior projectmanager Jon Swagemakers. Hij kan terugkijken op 48 jaar ervaring als adviseur, met nadruk voor architecten. Vol enthousiasme wil hij graag iets van zijn aanpak prijsgeven.
Je moet meteen inschatten wat de opdrachtgever voor ogen heeft. Daarmee reduceer je het enorme aanbod tot enkele voorstellen en kom je al snel tot de beste optie. Zo hou je de klant geboeid en loopt hij met volle overtuiging de deur uit, met hooguit een enkele variant op zak. En ze krijgen altijd monsters mee. Kunnen ze rustig alles bespreken. Na een paar weken staan ze op de stoep voor de beslissing. Dan heb ik vaak aan een half uurtje genoeg om de zaak af te ronden.
Jon doorliep alle stadia van adviezen geven, vanuit een bouwmarkt tot architectenadviseur, voor welke hoedanigheid tegenwoordig het woord senior staat omdat hij de pensioengerechtigde leeftijd al lang gepasseerd is.

Ik ervaar dat veel klanten zich behoorlijk georiënteerd hebben
Slabs van Imperial bij het binnenbad
Slabs van Imperial bij het binnenbad

Perfecte gastheer

Grespania Benelux vond in hem de perfecte gastheer voor architecten. Vooral met de grotere formaten van Grespania en Coverlam voelt Jon zich als een vis in het water. Hij kent niet alleen alle details van de technische aspecten. De catalogus zit in zijn hoofd en de plek waar het in de toonzaal valt te zien vindt hij blindelings.
Zo kan ik dus het gesprek kort houden, zeker als ik een goed idee van de wensen heb gekregen. Je moet denken aan projecten van een paar honderd tot enkele duizenden m2 tegelwerk. Dan hebben we het niet over de goedkoopste tegels en ook de verwerking vraagt meer tijd en is duurder. Ik ervaar dat veel opdrachtgevers zich behoorlijk georiënteerd hebben. Extra groot formaat voor de vloer is redelijk vertrouwd. Dat geldt eveneens voor de duurdere slabs van 160 x 320 cm, meestal een schitterende blikvanger. Dan ben je voor de afwerkingen binnenshuis al een eind op streek. Het is de uitdaging ook de buitenruimte erbij te betrekken.

Serie Concrete Marfil ook buiten toegepast.
Serie Concrete Marfil ook buiten toegepast.

Routinier

Jon weet als routinier hoe belangrijk zijn kennis en ervaring is. Op alle vragen heeft hij een passend antwoord. In zijn ‘coaching’, zoals hij het zelf noemt, blijft hij nergens steken.
Mijn toehoorders maak ik niet moe, maar ze krijgen wel alle informatie die ze nodig hebben. Het wordt vaak tegen me gezegd dat er te weinig adviseurs zijn zoals ik. Je moet ook geluk hebben met de juiste producten en goede klanten.

Als sprekend voorbeeld noemt hij een villa in Veldhoven waar de opdrachtgever nagenoeg elke wand en vloer keramisch liet afwerken.
Je hebt dan wel die goede tegelverwerker nodig om het beoogde niveau te realiseren, in het verlengde van mijn advies natuurlijk. In dit geval was ik blij dat uitvoering bij Bax Tegelwerken terecht kwam.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2023
pijltje Artikelen uit 2023 - nr. 3
pijltje Grespania adviseur JonSwagemakershoudthetkort
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug