Tegeltotaal 2023 - nr. 3

beurs

De tegelbranche groeit uit de stands

Design District nog vollediger ingevuld

De Van Nelle Fabriek als vaste locatie voor Design District
De Van Nelle Fabriek als vaste locatie voor Design District

Sinds de oprichting in 2002, onder de naam 100% Design, heeft de beurs Design District altijd plaatsgevonden op bijzondere en historische locaties in Nederland met nu de Van Nellefabriek in Rotterdam als dé jaarlijkse ontmoetingsplek voor vakgenoten. Ze kregen ook dit keer een bron van inspiratie voorgeschoteld.

David Pronker

Of je nu interieurarchitect, ontwerper, stylist of detaillist bent, Design District verwelkomt alle professionals die met inrichting te maken hebben. Het evenwichtige aanbod omvat meubilair, verlichting, sanitair, tegels, vloeren, stoffen en andere materialen. De compacte stands tonen alleen het nieuwste en meest relevante, waardoor je in één dag helemaal bij bent op interieurgebied.

Op de beursvloer

Design District biedt een unieke ervaring op een beursvloer van meer dan 10.000 m², waar maar liefst 200 van de mooiste interieurmerken hun presentaties tonen. Maar dit evenement is veel meer dan alleen een beurs. Hier vind je ook inspirerende exposities van gerenommeerde design academies en jonge ontwerpers en kun je boeiende lezingen bijwonen.

Kunstwerken

Sommigen zouden verbaasd opkijken bij de conclusie dat tegels dit jaar het minst saaie of platte onderdeel vormden van de beurs. Zo hadden sommige stands zoals NAU of Cerriva echte eye-catchers die tot de categorie kunstwerken behoren. Overigens kampen veel exposanten met de beperkte hoogte van de stands waarin de steeds grotere slabs niet getoond kunnen worden.

Dit jaar staat de tegelwereld duidelijk in het teken van goud

Goud

Dit jaar staat de tegelwereld duidelijk in het teken van goud en worden we geïnspireerd door de natuur om de verbinding met buiten ook deels binnen te voelen. Voor de realisatie van badkamers werd tevens het nieuwste van het nieuwste op kranengebied onder de aandacht gebracht.

Grohe

Productmanager Fartun Ahmed was samen met Robbert Paymans een goede voorlichter op de stand van Grohe. Het bekende Duitse kranenmerk biedt dankzij een nieuwe commerciële strategie drie portfolio’s voor verschillende doelgroepen: Grohe Spa voor architecten, designers en high end showrooms, Grohe Professional voor groothandels, installateurs en showrooms en Grohe QuickFix voor consumenten die graag de producten zelf installeren, aangeschaft via de bouwmarkt of webshop. Met deze driedeling weten interieurarchitecten waar ze moeten zijn voor iets unieks binnen een project; de particulier kan kiezen voor een specialist die ook de installatie verzorgt of juist voor een assortiment dat eenvoudig zelf kan worden geïnstalleerd.

Fartun Ahmed licht met Robbert Paymans serie Atrio van Grohe toe
Fartun Ahmed licht met Robbert Paymans serie Atrio van Grohe toe

Grohe Spa presenteert dit jaar een luxe Private Collection van Atrio, waarmee architecten de mooiste combinaties kunnen maken en hun projecten kunnen personaliseren. Vanuit partnerschap met het Israëlische merk CaesarStone is het nu mogelijk om unieke kraanhendels te kiezen van een marmercomposiet. Het levert een collectie aan kranen op in chroom, brons, grafiet en goudkleur, die te combineren is met donkere en lichte Caesarstone grepen. De Atrio Private Collection is beschikbaar in alle zogeheten PVD kraankleuren, zo benadrukt Fartum nog even de rijke keuze.

Stand Vola goed beheerd door Peter de Jong en Monique Boekelaar
Stand Vola goed beheerd door Peter de Jong en Monique Boekelaar

Vola

De kranen van het Deense merk Vola die vorige eeuw werden ontworpen door de bekende architect en designer Arne Jacobsen zijn allang klassiekers. Met de 27 kleurafwerkingen zijn er genoeg opties om deze met keramiek of natuursteen te combineren. Naast de kranen is de handdoekenwarmer ook een uniek product dat je regelmatig in woonbladen tegenkomt.
Een sterk punt van Vola: alles kan worden gerepareerd en ze brengen alleen nieuwe producten uit als ze er zeker van zijn dat er echt behoefte aan is, dus niet alleen als reactie op modeverschijnselen. Door vast te houden aan de originele ontwerpen kan Vola onderdelen leveren voor elk object dat sinds 1968 is gemaakt in de eigen fabriek in Denemarken. De stand was smaakvol aangekleed met onder meer de mierstoel van Arne Jacobsen.

Forbo presenteerde LiquidDesign met gastvrouw Petra Biemans
Forbo presenteerde LiquidDesign met gastvrouw Petra Biemans

Forbo Eurocol

Forbo Eurocol weet zich al meer dan een halve eeuw te onderscheiden en bracht enkele jaren geleden een product op de markt dat anders is dan de standaard epoxy en PU-gietvloeren: LiquidDesign. Met dit product ontstaat een blijvende veerkrachtige vloeivloer en is een stap verder gezet dan de tegellijmen, voegen en kitten waar het merk vooral bekend om is. LiquidDesign is doorontwikkeld met een nieuwe mix van natuurlijke grondstoffen zoals kurk en houtmeel. Dat maakt deze vloerafwerking een milieuvriendelijk product en BREEAM gecertificeerd. Met 22 basiskleuren zijn er ook vele toepassingen en is het slijtvast, vuilbestendig en emissiearm.

Richard Rozenboom en Erna Heijink als de gezichten voor Grespania Benelux
Richard Rozenboom en Erna Heijink als de gezichten voor Grespania Benelux

Grespania

Grespania Benelux is voor het eerst op de beurs aanwezig en trekt met grote platen direct de aandacht. Richard Rozenboom vertelt dat er last minute een plek vrijkwam, waardoor in zeven weken een stand ontworpen en gerealiseerd moest worden. De metershoge slabs van de serie Distrito zouden boven de maximale standhoogte uitkomen, dus werd het in ‘bescheiden’ afmetingen opgenomen. Deze nieuwkomer van de Spaanse producent is beschikbaar in vijf bijzondere kleuren zoals zinc en aluminio en trok terecht alom bekijks. Vermeldenswaardig is ook de Imperial infinity plaat, die zowel voor wandtoepassingen als keukenbladen dienst kan doen.
Voor een warme marmerlook werd de Cuarzo Reno geëxposeerd, een mooie nieuwkomer die in verschillende formaten en diktes te verkrijgen is.
Wat we niet kunnen zien, vertelt gastvrouw Erna Heijink: Vanuit de fabriek worden ruim 4500 verschillende tegels in eigen beheer geproduceerd en veel soorten en maten zijn zo vervaardigd dat ze onderling gecombineerd kunnen worden.

Stefan de Vries had veel te vertellen in de stand van Spadon
Stefan de Vries had veel te vertellen in de stand van Spadon

Coem Fioranese Spadon Tegelprojecten

Al jaren is Spadon Agenturen present met een combinatie van merken, op de vertrouwde plek bij het beursrestaurant. Stefan de Vries en Estée Lasschuijt zetten zich volledig in om de bezoekers voor elk product te interesseren. Dat begint al met de serie Unica in verfijnd porcellanato in een steeneffect dat je de illusie geeft dat er licht uit de plaat komt terwijl dat niet zo is. Het product van Fioranese is een interpretatie van onyx die de schoonheid, glans en diepte ervan benadrukt in drie verschillende kleuren: Cloudy Grey, Deep Dark en Jade Green.

Daarnaast kunnen we het 3D-product voelen, de travertin-imitatie Touch Stone die zowel in een mannelijke afwerking als een vrouwelijke grafische versie verkrijgbaar is: de een heeft een veincut en de andere een cross­cut. Voor de liefhebbers van een getrommeld effect bestaat er een hybride variant, Sassi Pietre. Stefan geeft aan dat deze hamerslagversie erg gewild is en je wel degelijk van een trend kunt spreken. In vijf verschillende kleuren, van wit naar beige naar donkergrijs, is deze verkrijgbaar in zes verschillende formaten. Het kan zowel binnen als buiten en zelfs voor zwembaden gebruikt worden.
Net als bij Touch Stone, is in de serie Cocci Siciliani de unieke 3D-techniek toegepast met een extra laag waarin net als bij water kiezels, stenen en rots stukjes boven op de tegel lijken te liggen. Deze collectie is geïnspireerd op Siciliaans zandsteen met een eindresultaat van een natuurlijk ongelijkmatig zandsteen. De mix van gewilde tinten en opzettelijke kleurcontrasten leidt nergens tot overdrijving.

Kunst en keramiek op de stand van Cerriva
Kunst en keramiek op de stand van Cerriva

Cerriva

Al jaren bezit Cerriva een topplek in de belangrijkste hal en die wordt benut met telkens een andere aandachttrekker. De keuze om de stand open te trekken dit jaar is verrassend, maar ronduit spectaculair is het kustwerk van La Signora Marmo Bello aan de achterkant. Dit is een exclusieve samenwerking met Toiz, een team dat unieke en originele kunstwerken maakt. Zo hebben de kunstenaars Maya en DionV de vorm van natuursteen menselijk geportretteerd met het gebruik van smaragden, kristallen en diamanten. La Signora Marmo komt als het ware tot leven vanuit de natuur.
Alle overige collecties van Cerriva zijn zo opgesteld, dat je geneigd bent om de bedachte wandcombinaties direct als geheel pakket te kiezen. Jet Huijsmans legt uit dat het de bedoeling is dat iedereen hier zijn eigen favoriet kiest en daar ook een bijpassende serie bij vindt, van mozaïek van het merk Trend tot handgemaakte vergulde exemplaren van Pecchioli. Iedereen hier fleurde op dankzij de rijke variatie aan gekleurde tegels.

Bij meerdere exposanten blijkt dat er een hang is naar rustgevende aardetinten
Met mozaïek beklede cello van Aquacolor nu op stand NAU
Met mozaïek beklede cello van Aquacolor nu op stand NAU

NAU Gigacer Sottocer

Terugkerend richting de uitgang is het tijd om stil te staan bij het volgende pronkstuk op de goed uitgebalanceerde stand van NAU. Dit keer kreeg een geheel met mozaïek beklede cello alle ruimte en aandacht. Deze is ooit door Aquacolor gemaakt, heeft lang in de showroom in Sneek gestaan en is nu weer met zorg opgeknapt. Het muziekinstrument dwingt je bijna om het van dichtbij te bewonderen, waardoor je gelijk ook alle andere bijzonderheden van de stand kunt ontdekken. Dit jaar is gekozen om geen tegels op de vloer te doen en de aandacht meer op elke hoek te richten met telkens een andere sfeer. Een hoek geeft een huiskamerindruk. Om een hal in een woning te visualiseren zijn als grap twee portretten opgehangen van de collega’s die de projecten ondersteunen, te weten Machiel Keuning en Rob van der Noord.

In een andere hoek domineert de golvende opstelling van de serie Terra Essenza Matematica van Gigacer, die op de Cersaie in Bologna een belangrijke prijs won. Deze serie is gebaseerd op aardetinten en geeft een warm gevoel dat versterkt wordt door de verlichting tussen de platen. Nooit heb je bij de Terra twee dezelfde tegels, omdat het echt keramische delen zijn. Noem het en NAU maakt het.
Zo wijst Dennis Peters ook naar de houtlook van Aquacolor, die weer totaal anders is dan we gewend zijn. De laatste hoek is de Simbiosis van Gigacer, opgebouwd uit vier verschillende organische prints waarvan de toplaag zo fijn gelaserd is dat het glazuur nog op de tegel blijft. Daarmee kan het ook op vloeren toegepast worden. Ze zijn goed te reinigen en in 12 verschillende kleuren verkrijgbaar.

Loetino brengt de LT CLass Terrazzo als succesnummer
Loetino brengt de LT CLass Terrazzo als succesnummer

Loetino

Het eerste nieuws waar Joost Kemperink bij de stand van Loetino op wijst, is de LT Class Terrazzo, een private label, geschikt voor openbare ruimtes en leverbaar in 6 verschillende kleuren. Om een beter beeld te krijgen wat mogelijk goed kan staan op de vloer van een restaurant, is er gekozen om podia op de stand neer te zetten. Dit omdat in showrooms het tonen van vloervlakken goed werkt. Ook hier kon het grootste formaat niet getoond worden vanwege de hoogte van de stand. Volgens Joost is momenteel het meest succesvol een terrazzo waar wat kleur in zit zoals flessengroen en het een retro uitstraling heeft van oudere gebouwen in Italië of Spanje.
Los daarvan signaleert hij dat de mensen na vele jaren van grijs meer voor een beige tint kiezen, meestal voor woonkamervloeren.

Waaier aan mogelijkheden bij Italiaanse Ceramiche Keope
Waaier aan mogelijkheden bij Italiaanse Ceramiche Keope

Ceramiche Keope

Een reis maken terug naar de natuur kan met de Back to Nature serie van het Italiaanse Ceramiche Keope met veel aandacht voor de Travertinserie, leverbaar tot een formaat van 120 x 240 cm in normale dikte. De grote tegels zijn zeer geschikt voor vloeren en gevelafwerkingen. Hierbij horen verschillende decors van 60 x 120 en 30 x 60 cm die in het gehele assortiment terugkeren. Ze zijn gemaakt met 3D-crossing, dat ervoor zorgt dat er een karakteristiek reliëf in de tegel komt te zitten.
Met de serie Geo wordt net als bij andere exposanten duidelijk gemaakt dat er een hang is naar rustgevende aardetinten. Keope biedt hierin een bijzonder groot scala aan formaten en afwerkingen in verschillende structuren.
Een aparte mix is die van keramisch hout en keramisch behang in vier verschillende prints in formaat 120 x 60 cm. De houtserie Journey heeft een planken-afmeting van 120 x 20 cm met als varianten 120 x 10 en 120 x 5 cm. Daarmee onderscheidt deze producent zich van alle anderen. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2023
pijltje Artikelen uit 2023 - nr. 3
pijltje Design District nog vollediger ingevuld
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug