Tegeltotaal 2023 - nr. 2

opening

De entree in Doetinchem 
De entree in Doetinchem
 

Totaal andere aanpak van presentatie

Tweede speciaalzaak ID Tiles geopend

Erik Jansen en Petra Holzlag beheren de speciaalzaak
Erik Jansen en Petra Holzlag beheren de speciaalzaak

Op 10 maart 2023 werd ID Tiles Doetinchem geopend, de tweede tegelspeciaalzaak als franchise-nemer van de ICA Groep. De opzet is ontleend aan het ICA Inspiratie Center in het hoofdkantoor in Druten waar retailers, tegelzetters, aannemers, opdrachtgevers en architecten welkom zijn in een showroom van 1000 m2.

Renée de Haan

Directeur-eigenaar van de ICA Groep, Kees van den Hoek, vatte een aantal jaren terug het plan op om meerdere speciaalzaken te voorzien van bepaalde collecties tegels die in een vaste vorm worden gepresenteerd. De nieuwe ID Tiles Doetinchem is een voorbeeld voor het uitrollen van deze formule met een showroom van minimaal 600 m2. De eerste franchise ID Tiles werd vorig jaar geopend in Alkmaar als een kleinere variant.

Gertjan Markus ontwierp hier de Mood Walls en in het Inspiratie Center in Druten
Gertjan Markus ontwierp hier de Mood Walls en in het Inspiratie Center in Druten

Moodwalls

De aanpak in Doetinchem wijkt duidelijk af van alle bekende showrooms. Hoge wanden en overal combinaties op basis van bepaalde series vormen het uitgangspunt. Op elke tegel bevindt zich een QR-code waardoor prijs en eigenschappen van de betreffende serie zichtbaar worden. De achterliggende gedachte is dat de bezoekers blind kiezen in wat hen aanspreekt en direct passende combinaties meenemen in hun oogopslag. Gertjan Markus die eveneens het Inspiratie Center in Druten samenstelde, tekende ook hier voor de opstellingen.
Het uitgangspunt zijn gangen opgebouwd uit moodwalls, waar je onbevooroordeeld doorheen kunt lopen om alle mogelijkheden op je in te laten werken. Dus niet alle marmers bij elkaar of de voordelige series op een kluitje; dat lijkt overzichtelijk, maar schept ook verwarring.

Principe

Alle bijzondere kleurrijke- en decoratieve tegels zijn wel bij elkaar gegroepeerd, waarmee dit eigenlijk vanzelf een trekpleister vormt. Het principe doet denken aan dat van Ikea, waar diverse opstellingen de kracht van de producten onderstreept. Met als gevolg dat er veel heen en weer gelopen wordt om te kijken waar die ene bijzondere serie ook weer was. Het feit dat er geen indicatie van prijzen is, geeft inderdaad de hand aan neutraal kiezen, maar voor klanten met een klein budget zijn er ook vele series aanwezig waar de verkoop adviseurs op moeten inspelen.

Bezetting

De bezetting van ID Tiles Doetinchem past in het profiel van deze tegel franchiseformule: mensen met kennis van zaken die een aanvulling moet zijn op de duurdere handelaren in bouwmaterialen met een tegelafdeling en de goedkopere bouwmarkten en outlets. Petra Holzslag beheerde voorheen een sanitair-tegelzaak en Erik Jansen was jarenlang tegelzetter in de regio. Daarmee is de drempel om hier binnen te stappen extra laag. Interieurarchitecte Priske Vos ondersteunt in het meedenken met de wensen van de klanten. Dat kunnen ook architecten zijn die voor projecten hier betaalbare hedendaagse series aantreffen.

Veel marmers en combinaties getoond
Veel marmers en combinaties getoond

Achterliggende idee

Edwin Melman, de nieuwe sales manager van ICA, is verantwoordelijk voor ID Tiles en zal hier vaak binnenstappen als ondersteuning voor de verkoop. Hij legt iets meer uit van het achterliggende idee. ID Tiles wordt bij ICA gezien als een klant, naast onze andere retail-klanten, tegelzetters, aannemers opdrachtgevers, die dus op geen enkele wijze beconcurreerd worden door dit merk. Door een goede inkoop en bevoorrading zijn alle prijzen hier marktconform en krijgt iedereen de marge zoals dat van oudsher ook zo was. Bij projecten met veel vierkante meters worden op maat kortingen gegeven en ook de tegelzetter krijgt extra voordelen. De reden om naar een andere zaak te stappen is er dus niet, zeker niet als je hier goed geadviseerd wordt.

Sleutel

De QR-code en onze digitale prijslijst van Brongle vormen de sleutel om ook op een groot scherm in de zaak met ondersteuning van ViSoft de mogelijkheden van bepaalde series direct te zien en dat kan weer gekoppeld worden aan de IPhone van de klanten. De volgende stap is het introduceren van een speciale app waarmee de klanten de te betegelen ruimtes thuis kunnen opmeten.
Daarbij zal veel aandacht uitgaan naar de aansluitingen tussen wanden en vloeren. Edwin tipt direct de toekomst aan: Er komen nog buitentegels op het terrein in een later stadium en ons doel is dat we de klanten geheel kunnen adviseren en ontzorgen, tot en met terrassen en zwembaden aan toe.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2023
pijltje Artikelen uit 2023 - nr. 2
pijltje Tweede speciaalzaak ID Tiles geopend
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug