thema buitentegels
Ontwerper Richard de Jong verbindt binnen en buiten
‘Samenwerking met hoveniers
leidt tot creatieve oplossingen’
Richard de Jong heeft zichzelf het vak van ontwerpen aangeleerd en voorbeelden van ‘oude leermeesters’ voor zowel binnenhuisarchitectuur als tuinaanleg vormden een goede basis. Daarnaast volgde hij een particuliere opleiding en richtte hij Studio Nova op.
Renée de Haan
Richard onderhoudt een band met veel architecten en telkens krijgt hij bijzondere projecten onder zijn hoede, met veelal keramische afwerkingen. Vanuit zijn kantoor in Hellendoorn deelt hij graag zijn kennis van zaken.
We hebben begrepen dat je zowel binnen- als buitenontwerpen doet. Die combinatie is logisch voor ons, maar komt weinig voor. Hoe is dat bij jou ontstaan?
Binnen en buiten is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je binnen zit heb je contact met buiten, als je buiten zit heb je contact met binnen. Aangezien ik een liefhebber ben van architectuur in het algemeen, probeer ik de sfeer van binnen ook naar buiten uit te dragen. Een gestucte muur in kleur bij voorbeeld laat ik buiten doorlopen of op een andere manier terugkomen. Dit gebeurt tegenwoordig steeds meer met buitenbehang en Cortenstaal stucwerk. En de laatste jaren worden we goed bediend met keramische vloertegels die binnen worden gebruikt en doorgelegd kunnen worden tot op het terras.
Tuinaanleg met buitentegels was vroeger alleen iets voor projecten; de particulier verzon het meestal zelf wel met een hovenier. Sinds wanneer is dat veranderd en waarom?
Specialisme is eigenlijk wel van alle tijden, meestal door je op één gebied te richten en daarin verder door te groeien. In mijn situatie is juist de samenwerkingen met hoveniers een meerwaarde en kom je tot de beste en meest creatieve oplossingen. Het is de kunst de grenzen op te zoeken, maar wel zo dat de uitvoerder het ook op een goede en constructieve manier kan maken. Onze uitdaging ligt er in onze opdrachtgever te verrassen met onverwachte oplossingen voor hun vraagstukken. Ze kloppen tenslotte niet voor niets bij ons aan.
Hoe verloopt het in de praktijk met een hovenier die met de opdrachtgever bij jullie aankomt, of een opdrachtgever die vervolgens een hovenier -stratenmaker via jullie vindt? Of een interieurarchitect die naar jullie verwijst?
We maken gezamenlijk een afspraak met de hovenier of architect dan wel beiden, plus de opdrachtgever. We vormen een soort bouwteam waarin een ieder zijn of haar specialisme uitvoert. Een architect houdt zich bezig met de architectuur van het huis, wij sluiten daarop aan met de ontwerpen van de bijgebouwen zoals een garage of onderkomens voor zwembaden. De hovenier houdt zich bezig met een goede planning, calculatie en uitvoering met gebruik van onze licht- en beplantingsplannen. Doordat al onze tuinontwerpen in 3D gemaakt worden, zijn alle zaken in het voortraject besproken. In de 3D beelden of film valt alles te zien: van hoogteverschillen tot materiaalgebruik en plantenkeuzes.
Er bestaat eigenlijk geen term voor een tegelzetter die buiten werkt, maar het is wel een vak apart. Hoe onderscheiden ze zich?
In België noemt men een hovenier een tuinaannemer, dat dekt misschien beter de lading. Hoewel ik persoonlijk hovenier een mooie titel vind. Hoveniers zijn steeds meer vaklieden op diverse gebieden, dus timmerwerk, metselen en bestrating. Zij zijn over het algemeen preciezer doordat ze de eindoplevering doen en trots zijn op het algehele resultaat. Er bestaan zoals overal wel veel cowboys in de markt.
Wat zijn de verwerkingen met buitentegels die jullie afraden of juist adviseren?
Het voordeel van keramiek is, dat de tegels een bepaalde stroefheid hebben, krasbestendig en kleurvast zijn. Alle decoratieve opties zijn daarin mogelijk. Het enige nadeel zit hem in de afwerking van de kopse kant. Deze zal - als het in het zicht valt - altijd omgezet moeten worden voor een fraai uiterlijk. Denk hierbij aan traptreden, zwembadranden en afdektegels op muurtjes.
Krijg je veel voorbeelden van nieuwe series buitentegels te zien en hoe loopt dat dan?
Het is de taak van een ontwerper om constant op de hoogte te blijven van nieuwe materialen en ontwikkelingen. Bezoek aan beurzen en van vertegenwoordigers uit de markt is daarom noodzakelijk.
Klopt het dat zwembaden maken steeds meer onderdeel uitmaken van tuinen?
Inderdaad. We ontwerpen steeds vaker tuinen met zwembaden, zwemvijvers en welnessruimtes. Dit komt onder meer doordat we ook de buitenverblijven meenemen in onze ontwerpen, zowel in 2D als in 3D. Bij ons worden de tuinen op de toekomst ontworpen. Wellicht past het zwembad nu nog niet binnen het budget, maar in de toekomst wel. We kunnen dan eenvoudig een optie met en eentje zonder zwembad meenemen. ■
U bevindt zich hier:
HOME
Een greep uit onze artikelen
Artikelen uit 2023
Artikelen uit 2023 - nr. 2
‘Samenwerking met hoveniers leidt tot creatieve oplossingen’