Tegeltotaal 2023 - nr. 2

thema buitentegels

Combinaties met verschillende diktes bij StonesEnter 
Combinaties met verschillende diktes bij StonesEnter
 

René Rouweler van StonesEnter over buitentegels

‘Keramische tegels als blijvend
onderdeel van tuinontwerpen’

De verwerker bezig bij project Rotterdam
De verwerker bezig bij project Rotterdam

De ideale wisselwerking tussen binnen- en buitentegels ligt in samenwerkingen zoals in het Oosten van het land bij Regge Tegels en Vloeren en StonesEnter. Sinds 2019 hebben beide leveranciers in Enter vanuit één pand klanten gezamenlijk ontvangen. Sinds kort is Regge Tegels en Vloeren naar een grote nieuwe showroom even verderop verhuisd, maar beide bedrijven blijven intensief samenwerken.

Matthijs Pronker

René Rouweler van StonesEnter is goed op de hoogte van de huidige stand van zaken binnen de sector buitentegels. Hij begeleidt al jaren projecten en staat in nauw contact met tuinarchitecten en hoveniers. Hij schetst de aandachtspunten als opdrachtgevers keramische tegels zowel binnen als buiten willen toepassen.

Andere taal

Mijn loopbaan begon in de groothandel in tuinmaterialen van onder meer natuursteen, hout en beton. Daar wordt een heel andere taal gesproken dan in een tegelshowroom, stelt René Rouweler. Hij heeft ons even rondgeleid in de bescheiden showtuin in Enter met keramische tegels van diverse merken en deelt de ervaring dat er verschillen bestaan tussen de aanschaf van binnen- en buitentegels.
Consumenten zijn veelal bereid om meer te besteden aan het interieur. Er wordt uitgebreid nagedacht over bijvoorbeeld tegelformaat, legverbanden, voegkleuren en andere details. Bij buitentegels spelen andere argumenten als betaalbaarheid en onderhoudsgemak vaak een grotere rol.

Lastiger

Bij de verwerking valt op dat de tegelzetter die binnen werkt, niet degene is die keramische tegels buiten legt. Dat vergt een ander voortraject en maakt vaak deel uit van een tuinaanleg of -renovatie. Daar is de hovenier meestal aan zet. Voor de aanschaf van buitentegels gaat de consument doorgaans naar een bestratingshandel terwijl binnentegels worden aangeschaft bij een tegelspeciaalzaak. Bij Regge Tegels en Vloeren en StonesEnter kunnen mensen terecht voor het complete pakket; inclusief advies en dat verschilt duidelijk voor binnen en buiten.

We hebben in delen van Nederland te maken met gebrek aan vaste grond. Daarom is er in veel gebieden vraag naar 3 cm dikke keramische tegels

Opbouw

Je zou zeggen dat je dezelfde werkwijze als binnen kunt aanhouden, maar dit is niet altijd de beste optie. In de meeste gevallen is het verlijmen van tegels in drainagemortel aan te raden. We hebben in delen van Nederland te maken met gebrek aan vaste grond. Daarom is er in veel gebieden vraag naar 3 cm dikke keramische tegels. Die worden veelal direct in zand gelegd en kunnen indien nodig gemakkelijk herplaatst worden als het terras verzakt is.

De bescheiden showtuin in Enter
De bescheiden showtuin in Enter

Grindtegels

Door alle goede producteigenschappen blijven keramische buitentegels onderdeel van nieuwe tuinontwerpen. René heeft in de jaren een aantal trends voorbij zien komen. Zo waren er de bekende gewassen grindtegels en trommelkasseien en daarna natuursteen uit landen als India en China. Langdurig dan wel kortstondig succes ervan werd bepaald door de producteigenschappen. De kwaliteit van grindtegels bij voorbeeld was zo groot, dat het jarenlang een gewilde oplossing bood, maar esthetisch raakte men erop uitgekeken. Bepaalde natuurstenen konden de weersinvloeden van Nederland niet goed aan en verdwenen dus al snel, zo weet hij uit ervaring

Verzagen

Tegenwoordig kan met gres porcellanato en de nieuwe printtechnieken bijna alles gemaakt worden in veel maatvoeringen, dus daarmee is de keramische buitentegel een blijvend onderdeel van tuinontwerpen geworden. Op dit moment worden in Nederland vooral vierkante tegels verkocht, terwijl men in Duitsland voor rechthoekig kiest. Keramisch parket wordt veel toegepast in een veranda of tuinkamer in combinatie met vierkante keramische buitentegels op een terras. Wij adviseren over het algemeen een tegellegplan waarbij zo weinig mogelijk gezaagd hoeft te worden. Zagen kost veel tijd en vraagt specialistisch gereedschap.

Andere status

Door de hoge kwaliteit van de keramische buitentegels worden er ook meer eisen gesteld aan het legwerk. Consumenten verwachten dat de kwaliteit van het buitenterras overeenkomt met die van de binnenvloer. Een stratenmaker die normaliter klinkers legt, zal merken dat het leggen van tegels een hele andere aanpak vraagt. René noemt een recent voorbeeld van een project in Rotterdam.
Daar heeft StonesEnter keramische buitentegels geleverd voor twee dakterrassen, waarbij de tegels naadloos om solartubes gelegd moesten worden. Ook bij het zwembad werden keramische zwembadranden op maat gemaakt om deze in het terras te integreren. StonesEnter heeft hiervoor samen met de tuinarchitect een legplan gemaakt, een verwerker ingeschakeld en het zaagwerk begeleid. Dit is maatwerk en is voor ons een mooie uitdaging.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2023
pijltje Artikelen uit 2023 - nr. 2
pijltje ‘Keramische tegels als blijvend onderdeel van tuinontwerpen’
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug