beurs
Spaanse tegelbeurs vecht voor voortbestaan
Cevisama onbedoeld in
afgeslankte vorm
Na twee beurten overslaan was het zover: de beurs Cevisama kon weer plaatsvinden in Valencia, dit keer niet begin maar eind februari. Deze 39ste aflevering is een van de meest omstreden versies als het om deelnemers gaat. Het wegblijven van grote spelers als de Pamesagroup, werd door heel veel trouwe exposanten gevolgd.
Renée de Haan en Matthijs Pronker
Een van de redenen is de investering in eigen showrooms in Castellòn maar dat geldt niet voor bedrijven als Grespania dat al jaren geleden een geheel nieuwe toonzaal realiseerde.
Het resultaat van deze ontwikkeling betekende bijna de helft minder aan belangrijke tegelmerken, waarvan de bezoeker geacht werd deze 80 kilometer verderop ‘thuis’ te bezoeken voor het laatste nieuws.
Handelskansen
Daarmee bleef er dus niet bepaald meer tijd over om de trouwe beursexposanten in Valencia te bezoeken.
De vrijgekomen plekken werden overigens opgevuld met minder gerenommeerde Spaanse en Italiaanse bedrijven, wat nieuwe handelskansen bood. Het totale bezoekersaantal was met 75.000 ongeveer 20 procent minder dan drie jaar terug, met circa 25 procent buitenlanders.
HAARSCHERP
De ontwikkelingen voor de komende tijd vielen bij de aanwezige producenten van naam haarscherp waar te nemen op deze Cevisama. De kwaliteit en variëteit zijn nog nooit zo hoog geweest, met voor de wand weer een productietoepassing van witte klei om kosten te besparen.
De buitentegel krijgt eveneens veel aandacht in 2 cm en in het verlengde valt een groot aanbod aan zwembadtegels te zien. Over de trends kunnen we kort en bondig rapporteren.
MARMER
De fantasievolle versies met dikke glazuurlagen over sommige aders hebben als eyecatcher dienst gedaan; de Carrarasoorten en de exclusieve marmers staan hoog in het aanbod met als kleurstellingen veel bruin, blauw en groen. Dit in samenhang met brons of metallic zijn algemeen de belangrijkste tinten om kleur te bekennen. Opvallend is de terugkeer van de kleine gemarmerde tegels in 10 x 10 of 20 x 20 cm.
Steen
De grijze hardsteen en betonlook zijn over hun hoogtepunt heen. Alle aandacht valt nu op zachtere versies, zoals limestone en travertin. Los daarvan is het spel met terrazzo en in mindere mate graniet nog in volle gang, bij voorkeur in traditionele zwart-wittinten en okergeel of zachtrood. De snippers van terrazzo nemen soms groteske decoratieve vormen aan.
HOUT
Alle vormen van keramisch hout hebben de revue gepasseerd en vooral de neutrale planken en parketten zijn blijvers. Een enkeling waagt zich nog aan verbrand of geteerd hout, dan wel een suggestie van witte beits. De ribbel voor de wand keert vooral bij houtimitaties overal terug.
Nostalgie
De hang naar de jaren zeventig met geometrische patronen woedt al enige jaren en leidt telkens tot nieuwe keramische puzzels die de klant zelf in patronen kan leggen. Sterk aanwezig in alle patronen, kleuren en formaten is de art deco uit begin 20ste eeuw. Bij een aantal producenten heet de serie ook ronduit Art Deco. Het levert een veld aan bijzondere tinten en glazuren op, die nu met andere processen gerealiseerd zijn oftewel loodvrij. Dat is een prestatie die ook de terugkeer van de handvorm tegels en Zelige mogelijk maakt.
FORMATEN
Na alle geweld van heel grote tegels zijn de vertrouwde maten van 20 x 20 en 33 x 33 cm voor de vloer weer volop in de experimenteerfase. De 90 x 90 en 120 x 120 cm zijn inmiddels geheel ingeburgerd, ook voor de private sector. Praktisch meedenken met toepassingen in douches en keukens levert ook nieuwe maten op om snijverlies te voorkomen. Binnen alle mogelijkheden blijft mozaïek ook vanuit Spanje een vast gegeven met telkens nieuwe kleurstellingen en afwerkingen.
METALLIC
Na de eerdere pogingen van de keramische industrie om edelmetaal, staal en roest na te bootsen, is het zover: het technische proces is verantwoord en op lange termijn geven metaaldeeltjes in het glazuur geen problemen meer. Corten blijft voor de architect een favoriet en daarmee stoeien allerlei fabrikanten om het zo echt en geroest mogelijk te doen lijken of een coating in kleur te opperen. Gewalst plaatstaal, rasters van traptreden, je kunt het zo gek niet verzinnen of er valt een replica van te maken.
Kanttekening
De beurs is ook in de afgeslankte vorm een goede afspiegeling van de Spaanse tegelmarkt. De combinatie met badkamers blijft in de lucht hangen: de attributen daarvoor staan in een aparte hal. De kanttekening van diverse exposanten dat er voor de tegeldivisie alle hallen op één niveau benut hadden kunnen worden is een juiste. Voor een paar merken weer de trappen op zorgt dat die al snel overgeslagen worden. Dat gold zeker voor de Kerabengroup, die separaat in een verder gelegen hal haar expositie hield.
Lukraak
Het evenwicht in grootte van de stands is door het wegvallen van de kopstukken duidelijk verstoord. Minikoofjes naast enorme vloervelden, coryfeeën en mindere goden, het staat lukraak naast elkaar. Dat geeft geen rust aan de bezoeker. En dat was juist de kracht van de Cevisama tegenover de hectiek van Bologna: een vriendelijke beurs waar je alle tijd voor kon nemen en verrassingen mocht ontdekken. In plaats van een spoorboekje volgen om de zeker twintig afwezige fabrieken allemaal te bezoeken. ■
De Cevisama staat als 40ste editie reeds gepland van 26 februari t/m 1 maart 2024.
U bevindt zich hier:
HOME
Een greep uit onze artikelen
Artikelen uit 2023
Artikelen uit 2023 - nr. 2
Cevisama onbedoeld in afgeslankte vorm