Showroom
Altijd verandering in exposities
Vives blinkt uit als
veelzijdige trendsetter
De drie jaar oude showroom van Vives laat zich gemakkelijk herinrichten met het laatste nieuws. Dankzij veel losse panelen en tegels kan export manager Matias Nieto allerlei praktische toepassingen laten zien, waarbij het effect van licht een van de meest treffende is.
Matthijs Pronker
Vanaf de inwijding van de nieuwe toonzaal even buiten Castellón werkt Vives veel met You Tube filmpjes om het laatste nieuws te tonen. Het was een noodgreep omdat er in die periode geen bezoek ontvangen kon worden, maar nu is het een handig communicatiemiddel dat overigens aangeeft hoe veel er telkens wordt veranderd.
Ongekende formaten
Vives geldt al jaren als een van de trendsetters uit Spanje, met telkens verrassende imitaties van materialen, zoals bij voorbeeld boombast en spaanplaat. Het staat eveneens bekend om ongekende formaten en patronen die uitgekiend gecombineerd kunnen worden. Hiervan is in het eigen huis veel terug te vinden. Met de oprichting in 1957 was een vloertegel nog bescheiden
10 x 20 cm, terwijl vandaag de dag 80 x 180 cm voor vloer en wand als normaal wordt beschouwd.
Patronen leggen
Mattias Nieto leidt op efficiënte wijze de gasten langs de vaste elementen in de 3000 m2 expositieruimte, met bij voorbeeld het ingerichte Basic-huis voor mensen met een wat bescheiden budget. Hier verandert de aankleding slechts mondjesmaat, zo onderstreept hij.
We geven met onze producten het leven kleur en dat begint hier in de boxen waar de klanten direct de series herkennen. Architecten stevenen altijd op de losse elementen af, gaan tegels beetpakken en zelf patronen leggen.
Venetië
Om de rust in de hoeveelheid te bewaren is gekozen voor een keramische terrazzovloer op basis van 120 x 120 cm door de gehele ruimte. Dit refereert aan de appartementencomplexen uit de jaren ’70 in Spanje. Met die herkenbaarheid kan voor sommigen ook een negatieve associatie ontstaan van een armoedige tijd, vandaar dat we het een nieuw fris en vooral rijk uiterlijk hebben gegeven. Hiervoor hebben we ons door Ceppo di Gré in Venetië laten inspireren, met decors en rondingen. De patronen zijn met waterjet gesneden en voor de liefhebber kan er een driehoekig passtukje bij.
Gemixt
De loop voert langs Pietra Salernos met een reliëf-wandtegel van 45 x 120 cm in de vorm van een uitgerekte zeshoek. Fel oranje bricks passen er wonderwel bij. De marmers uit het gamma Erdek en Wailea vallen op in een samengaan van glanzende en matte uitvoeringen en dat kan weer gemixt worden met terrazzo in de serie Luna.
Mattias benadrukt dat elke productie net even anders is per serie en ook de manier van versnijden.
De prijzen van al deze luxe waren zeer schappelijk van oorsprong. Momenteel hebben we daar als producent slechts ten dele wat over te zeggen. We adviseren onze klanten, maar kunnen ze niet dwingen. De aanvullende grondstoffen halen we nu uit Groot Brittannië en Turkije; vooralsnog zijn de kostenstijgingen te overzien.
Experimentruimte
In een aparte experimentruimte hangen moodboards die dagelijks worden bijgewerkt en waar losse tegels bij gehouden kunnen worden. De deur gaat stevig dicht, want hier wordt het lichteffect getoond van zeer koele led tot gele warme lampen. De tegels krijgen daarmee een totaal andere uitstraling. De gastheer laat dit onder meer zien bij een mock-up voor een hotel in Zagreb.
Juist voor hotels, de horeca of winkels is de werking van licht bepalend voor de sfeer en dus ook voor de tint tegelafwerking die toegepast gaat worden.
Bibliotheek
Vlakbij deze toverkamer bevindt zich een ander hoogstandje van deze showroom: de lange gang waar de wanden opgevuld zijn met drie meter hoge uitschuifbare displays. Maar liefst 1000 panelen met afwerkingen van Vives hebben hier hun plek gevonden. We mogen spreken van een bibliotheek in druk gebruik. Het helpt ook bij het heruitbrengen van bestaande series met nieuwe formaten of kleurschakeringen. Dat gebeurt de afgelopen jaren steeds vaker, nu ook de patroontegels helemaal weer in de mode zijn.
Jaren ’70
De nieuwe wandtegelcollectie Rúbrica vormt daarvan een goed voorbeeld. In 20 x 20 cm op basis van witte pasta grijpt het terug op de stijlvormen uit de jaren ’70. Het staat goed geëtaleerd op kubussen in zes tinten. Matias wijst op een speciaal exemplaar met een soort kratertjes aan de voorzijde: Dit voert naar de eerste tegel op basis van vulkanische grondstoffen. Dat was in 1972 en deze is nu terug in 12 verschillende patronen. Ook een referentie uit die tijd blijkt Pop Tile in een nieuwe presentatie in blauw en wit waarbij vierkanten en ronde vormen elkaar afwisselen. Met in de kantlijn de zeshoek als een gewilde vorm om alle soorten materialen te mixen. Hiermee ontstaat een keramisch krachtveld van hout, marmer, beton en wat dies meer zij waar een eigen lappendeken mee ontworpen kan worden.
Bacteriedodend
Die eigenzinnigheid zit ook in de antibacteriologische serie Pangea. Op basis van vijf verschillende tinten worden vlokken in de basis verwerkt. De bacteriedodende eigenschappen worden in het glazuur meegebakken en zijn voor 15 jaar gegarandeerd werkzaam.
Wie tijd heeft blijft hier rondkijken om met verbazing te ontdekken hoe groot de verscheidenheid is. In een lounge sta je ineens voor een prachtige wandtegel Hanami gebaseerd op goud met een crèmekleur in halve rondingen gevat. Hij is twee jaar oud, maar kan nog een hele tijd mee.
Best verkocht
Eén van de best verkochte producten blijkt Yuri, een natuursteen met een poedermetaal in de afwerking dus een glimmertje. Het is verkrijgbaar in vier diepe aardekleuren en niet alledaagse formaten 58,3 x 58,3
58,7 x 117,5 en 117,5 x 117,5 cm. Het geldt als een topper voor de Benelux, maar zeker ook in Frankrijk.
Dat is voor Vives het beste exportland. Fransen hebben een avant-garde smaak en bovendien zijn het onze buren, dus daarmee is ook de logistiek en het transport eenvoudiger dan waarnaar toe ook. Maar Nederland en België zijn wat dat betreft ook een goede partner.
■
U bevindt zich hier:
HOME
Een greep uit onze artikelen
Artikelen uit 2023
Artikelen uit 2023 - nr. 1
Vives blinkt uit als veelzijdige trendsetter