Tegeltotaal 2023 - nr. 1

Beurs

Grote drukte bij het Tegelplein en dit waren de echte deelnemers; anderen liften mee. 
Grote drukte bij het Tegelplein en dit waren de echte deelnemers; anderen liften mee.
 

Rijen dik voor de Bouwbeurs

Veel actie op Tegelplein

Na vier jaar afwezigheid hoefde de organisatie van de Bouwbeurs niet bang te zijn voor gebrek aan belangstelling. De bezoekers stonden van 6 tot 10 februari als vanouds rijen dik voor de ingang van de Jaarbeurs in Utrecht. Hier konden ze het laatste nieuws uit de bouw op zich af laten komen.

David Pronker

In alle hallen stonden machines, materialen, systemen en overal waren acties met de gebruikelijke proefemmers of petjes. Ondanks de geringere opkomst uit de tegel- en lijmenbranche was er een Tegelplein gerealiseerd. Het was iets compacter dan de eerste keer in 2019 en dat bood meer ruimte voor zitjes als klantenbinder.

Demonstraties

Demonstraties waren er uiteraard op de stands, maar tegelijk liet een centraal scherm bedrijfspresentaties zien van de diverse deelnemers. Dit bleek optimaal te werken. Het open podium van vorige keer kreeg namelijk niet de aandacht die het verdiende en de sprekers vielen weg in het tumult van de massa. Met de filmpjes was dit geen probleem. De ruime bar die er nu was opgenomen werd net als de zitjes benut om even uit te rusten en vervolgens nog even naar die stand terug te lopen om de gemiste demonstratie te zien. Of om daar extra informatie te vragen.


Rako

Kees Bootsman (links) en Nick Zenel met serie Metro
Kees Bootsman (links) en Nick Zenel met serie Metro

Omdat ook de tegelmerken Mosa en Villeroy & Boch Fliesen ontbraken, was het extra druk op de tegelstand van Rako die op dat punt de honneurs waarnam. Hier stonden vooral de woningbouwprojecten centraal. De vele keuzemogelijkheden uit de divisie Object werden op de grote tafel betast en bekeken door geïnteresseerden uit veel geledingen binnen de bouw. Kees Bootsman en zijn collega’s wisten onvermoeibaar de nieuwe series toe te lichten.


Rubi

Zaagtafel Slab Cutter van Rubi
Zaagtafel Slab Cutter van Rubi

Een van de aanvoerders in het geheel was net als voorheen Rubi Benelux met Engbert Broekman en zijn Vlaamse collega’s die onvermoeibaar demonstraties gaven van de nieuwe Spaanse machines die alles leveren wat de tegelverwerker nodig zou kunnen hebben. Onder andere de volledig nieuwe Premium diamantboren, die drie keer sneller boren en drie keer zo lang meegaan.

Diamantboren in werking bij Rubi
Diamantboren in werking bij Rubi

De grootste innovatie van eind 2022 stond in het middelpunt van de belangstelling: de TZ-1800 tegelsnijder. Deze is speciaal ontworpen voor het snijden van grote keramische tegels en biedt een zeer hoge precisie voor lange lengtes, dankzij een intelligent geleidingsontwerp dat afwijkingen vermindert. Na enige schroom ging menig tegelzetter hem uitproberen.

Waarbij Engbert opmerkte: Vergeet ook de ultieme zaagbladen niet. Door hun robuuste en lange levensduur zijn ze ideaal voor moeilijke materialen zoals 20 mm dikke keramische tegels. Ook zeer geschikt voor de hovenier dus!
Maar er was veel meer nieuws. De Slabcutter G3 is als handsnijder toegevoegd aan het assortiment voor grote formaten en mocht hier naar hartenlust getest worden door het publiek. Bij dit Slab Systeem horen ook drie nieuwe transportsystemen voor een veilige en efficiënte behandeling van keramische platen. De Slim Easy Trans Plus waarmee tot 80 kg gewicht kan worden vervoerd en de Slab Trans Heavy Duty voor extra dikke tegels, tot 170 kg. Met de Slab Trans Mini kan het allemaal vervoerd worden, tot maximaal 150x150cm.
Veel aandacht was er voor de nieuwe uitschuifbare werkbank, de Versa-Slabtafel speciaal voor grote formaten met een constructie die stabiliteit van de platen waarborgt.


Raimondi

Demonstraties op stand Raimondi
Demonstraties op stand Raimondi

Het Italiaanse merk voor gereedschappen Raimondi stond in dezelfde hoek om onder leiding van Patrick van Hoeven van Het Gereedschap de machines en kleine handigheidjes toe te lichten. De ZOE-tegelzaag bleek een van de meest bekeken objecten voor de professionele tegelzetter. Net als de Raimondi SMS tegelzaagmachine kan ook deze ZOE de hele dag door gebruikt worden. Verkrijgbaar in maar liefst vier verschillende zaaglengtes. Tegels tot 320cm kunnen allemaal vervoerd en geplaatst worden met de Raimondi Easy Move Tegeldrager, met zuignappen of vacuümpompen verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. En het Italiaanse bedrijf kwam als eerste met het levelling systeem. Dat wordt telkens verbeterd en heeft naast de ‘gewone clips’ ook het Vite levelling system.


Schlüter

Uitleg op de stand van Schlüter
Uitleg op de stand van Schlüter

Een Bouwbeurs zonder de stand van Schlüter is ondenkbaar. Ook nu weer stroomden leergierigen toe om alle systemen voor waterdicht maken en verwarmen te bekijken. In handige vitrines werd de doorsnede van diverse lagen getoond. In alles is het toverwoord Ditra, met ook een bijzonder systeem voor elektrische vloerverwarming: de Ditra Heat. De vernieuwde Ditramat mocht op de stand ter hand genomen worden. De mannen van Schlüter Systems legden gedurig de voordelen uit: Door het andere raster snijdt het veel gemakkelijker. Vanwege de geventileerde luchtgaten kan de lijm bovendien nog gemakkelijker worden aangebracht. Het hecht beter en kijk je rolt het zo uit.


Codex

Stand codex in stijl van Oktoberfeste
Stand codex in stijl van Oktoberfeste

Om codex kon niemand heen. Al vanuit de verte wenkten de megagrote groene kubussen vanuit de lucht waar we moesten zijn. Onder de noemer ‘Tegellijm en meer’ werd hier een flink assortiment uitgestald en gedemonstreerd. In de bekende groene bussen zaten primers, egalisaties en werd advies gegeven over speciale dekvloeren en afdichtingen. Uiteraard viel er veel te zeggen over de diverse lijmsoorten en voegmiddelen en kreeg ook natuursteen de volle aandacht in de verwerkingsadviezen. Op de stand van bijna 90m² werd de bezoeker bijgepraat over de laatste innovaties en productontwikkelingen. Diverse accessoires werden in de marge meegenomen en de verschillende beursacties bleken een succes. Zo was er een palletactie met prachtige cadeaus en een Kennismakingsactie om de producten te leren kennen. Dat het alweer even geleden is dat de Bouwbeurs plaats vond merkte ook codex op haar stand. Er werd veel kennis uitgewisseld tussen de specialisten uit de bouw. Bij voorkeur aan de bar waar hapjes en drankjes klaar stonden. In lijn met het oktoberfeest thema op de stand organiseerde codex bovendien het codex fest!


Wedi

Fundo Primo van wedi
Fundo Primo van wedi

Wie slim en snel wil bouwen en tegelen komt vanzelf bij het Duitse wedi terecht. Dennis Plateel en zijn collega’s raakten niet uitgepraat over alle voordelen van prefab bouwen en renovatie. Daarvoor is het Fundo Primo douche-element al jaren een succes. Er komen telkens nieuwe maten en afwerkingen bij in het pakket. Op de stand werd helder getoond hoe dik de bodem in totaal is, waar de leidingen lopen en hoe inventief het afschot daarmee wordt gemaakt. Ook kwam het maatwerk lichtgewicht bouwpakket voor douches naar voren. Zoals het geheel werd toegelicht lijkt het allemaal zo gesmeerd in elkaar te zetten, dat je dit het liefste ter plekke zelf was gaan proberen.


Ardex

Leidingen goed weggewerkt bij Ardex
Leidingen goed weggewerkt bij Ardex

De ondertitel van de stand zou kunnen zijn: Ardex bekent kleur. Een vrolijke setting waarin de equipe van dit gerenommeerde Duitse merk voor verwerking geen tijd kreeg om een broodje te eten. Nu er minder lijmmerken stonden hadden de wel aanwezige het extra druk.
Jan Elbert de Jong wist het Ardex Stronglite Systeem mooi te verwoorden: Bij het renoveren van oude woningen en het verbouwen van zolders kom je voor allerlei uitdagingen te staan. Een daarvan is dat de bestaande verdiepingsvloeren vaak niet geschikt zijn voor zware vloerconstructies. Daarom heeft Ardex een systeemvloer ontwikkeld die licht van gewicht is.
Ardex Stronglite bestaat uit een gebonden lichtgewicht opvulvloer met gerecyclede EPS-korrels, een wapeningsweefsel en een egalisatiemortel – een sterk alternatief voor droogbouwdekvloeren. Het voorziet zeker in een behoefte nu met de woonkrapte op de markt een zolder met houten vloer beter benut kan worden.
Jan Elbert: Zo kunnen vakmannen namelijk een lichte systeemvloer maken op verdiepingsvloeren met een geringe draagkracht. Als de systeemvloer hechtend wordt aangebracht met een minimale hoogte van 18 mm, bedraagt het gewicht slechts 27 kg per vierkante meter. In tegenstelling tot veel droogbouwproducten combineert het nieuwe Ardex-systeem een licht gewicht met een enorme stevigheid. Een ander voordeel is, dat dit systeem kan worden gebruikt op betonnen vloeren en op waterdichtingen; ook als de ondergrond erg ongelijk is of als er veel leidingen en kabels op liggen.


Kiwitz

Kiwitz afdichtingssystemen
Kiwitz afdichtingssystemen

Als enige die er wel aanwezig was, maar niet bij het plein stond was Kiwitz. Deze producent had gekozen voor een andere plek samen met de vier handelspartners. Samen legden ze het accent onder meer op betonrestauratie. Tegelijk presenteerde Kiwitz meerdere oplossingen voor prefabbouw: Boki Board. Ronald Denekamp en Fons Hendriksen legden haarfijn uit hoe iedereen opziet tegen het renoveren van een badkamer. Traditioneel gezien gaat dit samen met het inhuren van een sloper, sleuvenhakker, loodgieter, stukadoor, tegelzetter en de afbouwmontage.
 

Boki in vol ornaat bij Kiwitz
Boki in vol ornaat bij Kiwitz

Wat nou als dit gemakkelijker en sneller kan, met minder geluidsoverlast, minder stofontwikkeling en een fraai uiterlijk? Hiervoor is dus het Boki Combiboard ontwikkeld. Een waterdichte plaat met ingebouwde kraanaansluiting, waterleiding en afvoer. Met deze nieuwe plaat kunnen een aantal werkzaamheden direct geschrapt worden, zoals frezen, stucen of een putje stellen. Dus alles blijft in één hand, gaat sneller en er wordt minder lawaai en stof gemaakt. Het Boki Board is gegarandeerd waterdicht doordat de kern een waterdichte board is en de drain voorzien is van een waterdicht vliesdoek.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2023
pijltje Artikelen uit 2023 - nr. 1
pijltje Veel actie op Tegelplein
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug