Tegeltotaal 2023 - nr. 1

preview

MaterialDistrict Utrecht in eigentijds denkpatroon

Keramiek geeft acte de présence

© Tegeltotaal

De beurs MaterialDistrict Utrecht vindt voor de 16e keer plaats en net als vorig jaar blijkt de Werkspoorkathedraal in Utrecht een uitgelezen plek om alle vernieuwingen in materialen en interieurdesign samen te brengen. Niet alles hier draait om keramische afwerkingen, maar onder de exposanten keert dat op meerdere gebieden terug.

Renée de Haan

Vooral interieurarchitecten hebben de weg naar dit jaarlijkse evenement gevonden en voor de tegelwereld is het een mogelijkheid om de laatste inzichten en mogelijkheden kenbaar te maken. MaterialDistrict is een smeltkroes van mogelijkheden om gebouwen vorm te geven op een verantwoorde wijze. Daarin speelt milieuvriendelijkheid een belangrijke rol.

Loetino

Vanuit de tegelbranche geeft onder meer groothandel Loetino acte de présence, met een mix van natuursteen, keramische slabs en mooi geglazuurde handvorm tegels. Alles wat er op dit moment voorradig is aan keuze voor een bijzondere afwerking valt op de stand te zien en wordt toegelicht. Het gaat hier om een gerenommeerd familiebedrijf, dat garant staat voor meedenken met de klant binnen de huidige tegelindustrie.

Duurzaamheid

De bezoekers zullen op het punt van keramische invullingen vooral geconfronteerd worden met duurzaamheid. Christine Jetten staat bekend om de glazuren ontwikkeld van afvalmateriaal dat een tweede leven krijgt en het milieu zomin mogelijk belast. Daar zijn dit keer meer volgers aanwezig zoals Emy Bensdorp en Humade van de zusjes Gieke en Lotte. Al deze bedrijven gaan op zoek naar een alternatief voor keramische productie met natuurlijke grondstoffen die met weinig energie gemaakt kunnen worden en glazuren met hergebruik van restmateriaal.

Computerprogramma

Innovatie komt eveneens van computerprogrammering, waarin ook de keramische afwerking een belangrijk onderdeel vormt. Studio RAP laat op de beurs zien hoe het een pand in de PC Hooftstraat opnieuw leven gaf afgelopen jaar, met een speciale aanpak om de gevel van tegels te voorzien. Het uitdenken van patronen daarin gebeurde vroeger achter een tekentafel en dat is nu met de computer een stuk gemakkelijker. Voor architecten een goede stand om daarover verder van gedachten te wisselen.

Mengkroes

Het bijzondere van MaterialDistrict blijft de mengkroes aan materialen die door de jaren heen in elke divisie opgewaardeerd zijn. Een behangetje werd duurzaam en kwalitatief hoogwaardig behang en dat kan dan weer keramisch omgezet worden voor wie de voordelen daarvan ziet. Maar ook stoffen en patronen leveren inspiratie op om verder door te denken. Moet het stof blijven met de kwetsbaarheid die dat meebrengt, of stappen we naar een keramische producent om dat na te maken. Het gaat bij deze beurs vooral om de kruisbestuiving van alle materialen die het interieur vorm en uitstraling geven. Met oog voor het milieu en de toekomst.

Sprekers

Los van het bezoek aan de stands en de uitleg ter plaatse is er veel aandacht voor een algemene toelichting. In de Sprekershoek wordt al het getoonde met lezingen toegelicht. De tentoonstelling toont een scala aan materialen, waaronder voor 3D-printfilament gemaakt van gerecyclede visnetten, tegels gemaakt van glas uit e-waste, wandtegels gemaakt van mycelium (het wortelsysteem van paddenstoelen), en plaatmateriaal gemaakt van de invasieve Japanse duizendknoop. Om maar wat te noemen, want de bezoeker kan bij doorvragen nog veel meer openingen ontdekken om de eigen creativiteit te prikkelen. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2023
pijltje Artikelen uit 2023 - nr. 1
pijltje Keramiek geeft acte de présence
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug