Tegeltotaal 2023 - nr. 1

project

De langszijde met balkons
De langszijde met balkons

Dakterras In stijl van pand Den Haag

De kracht van keramische betonlook

Het dakterras op stelpoten
Het dakterras op stelpoten

Den Haag is een Short Stay rijker. Naast Boutique Hotel Corona aan het Buitenhof is een ingrijpende renovatie voltooid door Studio JMD uit Groningen. Met als grote troef een nieuw dakterras bekleed met tegels van het Italiaanse Refin.

Matthijs Pronker
Foto’s: Eduard Bekker en Zev van Vliet

Jeanet Meursing en Marcel Dijkstra van Studio JMD werkten al vaker met de opdrachtgever die op diverse plaatsen in het land bestaande gebouwen laat transformeren in studio’s. In Den Haag mochten ze direct één op één meedenken met de gehele invulling.

Sensatie

Bij dit project is vooral het dakterras en aanvullend de balkons een sensatie, met diverse blikken op de binnenstad en dus ook op het Lange Voorhout. De tegels zowel buiten als binnen zijn van het Italiaanse Refin. Deze leverde voor buiten de serie Mold Cinder in betongrijs 90 x 90 cm en 2 cm dik die op dragers zijn verwerkt. Binnen is dezelfde serie in 60 x 60 cm toegepast in een crème tint. Daar zijn voor de verlijming en voegen de producten van Eurocol gebruikt.

WE GAAN ALTIJD UIT VAN HET PAND ZELF

Steeds groter

Marcel licht toe hoe de samenwerking is ontstaan en verlopen.
We zijn al lang werkzaam voor deze opdrachtgever. Eerst met kleine invullingen en dat werd steeds groter, want we begrijpen elkaar inmiddels goed. Dit project Buitenhof is een aantal jaren geleden ontstaan. In het pand zaten congreszalen waar deels de Israëlische ambassade in zat. De eigenaar wilde geen zalen meer maar iets heel anders en dat werd de Short Stay. Kleine appartementen waar mensen zich bij een bezoek direct thuis kunnen voelen. Met een eigen balkon en een gemeenschappelijk dakterras.

Vanuit elke hoek een ander stadsgezicht
Vanuit elke hoek een ander stadsgezicht

Niet gewaagd

De invulling met de tegels van Refin is niet bepaald gewaagd te noemen. Wie beter kijkt ziet een kleine glimmer in het oppervlak, maar vanuit de verte is het gewoon gemêleerd donkergrijs. Marcel verklaart dit direct onweerlegbaar.
We gaan altijd uit van het pand zelf. Dat is in dit geval solide en stevig, brutalistisch, met grove beton als basis. Daar hebben we deze serie op uitgekozen. Als je het geheel bekijkt zitten er wel wat zachtere elementen in, zoals het behang in de gangen en de nieuwe bronzen aluminium kozijnen. Je moet naar de totale uitstraling kijken en niet alleen naar de tegels natuurlijk.

DE EIGENAAR WILDE IETS HEEL ANDERS EN DAT WERD DE SHORT STAY

Stelpootjes

De tegeldragers zijn op verschillende hoogtes in te stellen. In dit geval moest een hoogteverschil overbrugd worden van 5 tot 15 cm, om het afschot van het eronder gelegen dakvlak te compenseren. Het terras deed eerst dienst als een afgesloten dak. Dat is om te beginnen voorzien van voldoende isolatie, waarop de bitumen dakbedekking is komen te liggen.

Gangen

Binnen is bij de gangen gekozen voor een camel kleur, deels in tapijttegels en deels in keramische tegels. Deze zijn verlijmd op het beton na het aanbrengen van een cementdeklaag en installeren van vloerverwarming.
Het verschil tussen rendement daarvan bij tapijt en keramiek is volgens Marcel te verwaarlozen. Bij het opstarten merk je veel verschil, maar als hij dag en nacht aanstaat wordt de vloer onder de tapijttegels net zo warm. We hebben het allemaal getest.

Warme elementen bij de tegels
Warme elementen bij de tegels

U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2023
pijltje Artikelen uit 2023 - nr. 1
pijltje De kracht van keramische betonlook
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug