Tegeltotaal 2022 - nr. 6

techniek

Cerriva en TGLS brengen droogleg­systeem naar buiten

Los verleggen heeft de toekomst

Uitgekiende details in de basistegels
Uitgekiende details in de basistegels

Al jaren onderhoudt Gerrit van ’t Oever, directeur-oprichter van Cerriva, nauwe banden met de Emilceramica-groep. Daarmee ontstond er interesse voor het vier jaar geleden geïntroduceerde systeem Pave and Go, een mogelijkheid om tegels los te verwerken. Oftewel een drooglegsysteem.

Matthijs Pronker

Gerrit van ’t Oever probeerde het systeem voorzichtig uit, totdat hij een bondgenoot vond in Patrick de Winter, die voor zijn tegel­verwerkingsbedrijf TGLS al meerdere jaren bezig was met een ware zoektocht: tegels verwerken zonder verlijmen. Zijn eigen innovatie bleek echter letterlijk nog niet 100% waterdicht. Het tweetal trof elkaar op een beurs in Düsseldorf en er ontstond een klik om samen Pave and Go in de Nederlandse – en Belgische markt te zetten.

 Gerrit van ’t Oever demonstreert het systeem
Gerrit van ’t Oever demonstreert het systeem

Eerste doelgroep

Vanuit zijn showroom in Oldenzaal blikt Gerrit terug op de ontmoeting in Düsseldorf: We gingen kijken naar de innovatie waar Patrick op dat moment mee bezig was en dachten: ‘Dat is nog niet op het niveau wat het moet zijn.’ Het systeem kon nog vocht doorlaten, met alle risico op schimmels daaronder. Zeker bij supermarkten, die onze eerste doelgroep zijn, is dat niet wenselijk.
Patrick heeft een gedegen ervaring in tegelvloeren van supermarkten bij diverse grote spelers in de markt. Daar moet een nieuwe vloer zo snel mogelijk gerealiseerd worden om geen klanten kwijt te raken. Want wie een paar dagen naar een concurrent stapt omdat de zaak even gesloten is, kan een verloren klant op termijn worden. Het los verleggen biedt uitkomst in snel en eenvoudig werken. Patrick had het afzetgebied en Gerrit het beste systeem.

Proeven

Beide firma’s hebben net de eerste proeven bij Jumbo Leiden en Terneuzen gerealiseerd die beide voorlopig in een tijdelijk onderkomen zitten van resp. 600 en 1.100 m2. Aan een groot nieuwe pand in Leiden wordt gebouwd, dus mogelijk rolt hier een nieuwe opdracht uit. Van der Valk in Vianen heeft een terras op die wijze laten leggen.
Gerrit: De Emilceramica-groep heeft dit systeem al een aantal jaren en ik heb er eerst wat tegen aan zitten kijken. De traditionele tegelhandel kan er voorlopig niets mee. Voor outdoor leent het zich mogelijk wel in de particuliere sector.

Er zijn 50 tot 60 varianten in ­keramische afwerkingen met ­standaard de maat 60 x 60 cm in 1 of 2 cm dikte

Kunststof kader

De tegels zitten in een kunststof kader en worden aan elkaar vast geklikt. In een rand die onder de tegel naar buiten steekt zit een rij gleufjes. De tegenoverliggende rand heeft robuuste platte pennen die hier in grijpen. Bij het leggen moet iemand dit met wat kracht doen. In die zin dus even geen kinderwerk. Er zijn
50 tot 60 varianten in keramische afwerkingen, met standaard de maat 60 x 60 cm in 1 of 2 cm dikte. De dragers zijn daarvoor 18 en 28 mm hoog.
We zetten het systeem nu her en der weg ook om ervaring op te doen. Zo is bewezen dat in een drukbezochte winkel de 1 cm dikke tegel te breukgevoelig is. We hebben een risicoproef gedaan en de winkelkarretjes rijden er prima overheen. Maar de elektrische hoogwerkertjes laten al snel schade achter. Het gewicht van de tegel is dan noodzaak.

Het systeem in de toonzaal van Cerriva
Het systeem in de toonzaal van Cerriva

Voordelen

Er zijn tal van voordelen te bedenken:

Gerrit: We kregen laatst een opdracht van Ideal Standard in Den Bosch. Die huren een showroom waarvan de bestaande vloer bewaard moet blijven, dus er mag niet overheen gelijmd worden. Dit is de oplossing.
Je kunt ook denken aan statiegeld; je krijgt bij inlevering weer geld terug. Of Rent a Floor bij evenementen.

Doordenken

Bij projecten zoals winkels kan er vaak tot twee keer over een bestaande vloer heen getegeld worden. Maar dan houdt het op en moet alles eruit gehakt worden. Met Pave and Go is dat dus ook verleden tijd.
Patrick en zijn mensen zijn specialisten in het snel leggen van winkelvloeren, maar 3000 m2 is zeker een week werk. En je mag niet over de net verlijmde delen lopen. Met dit systeem wel en het kost nog niet een derde van de tijd. Het is in aanschaf wel duurder, toch loont het meestal wel.

Zorgsector

Gerrit houdt regelmatig creatieve sessies met Patrick en daarmee worden telkens nieuwe mogelijkheden bedacht. Adviezen van derden zijn zeer welkom, zo weet Gerrit.
We zijn verder aan het doordenken met technici van de Hogeschool Twente. Zit er ruimte onder de vloer, dan zou je bijvoorbeeld sensoren kunnen aanbrengen. Daarmee kun je ook het gedrag van bezoekers in data verzamelen en de indeling bijstellen. Maar denk ook aan de zorgsector; als iemand uit bed is gevallen en na een bepaalde tijd niet opstaat dat er dan een alarm afgaat. Het biedt heel veel kansen.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2022
pijltje Artikelen uit 2022 - nr. 6
pijltje Los verleggen heeft de toekomst
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug