Tegeltotaal 2022 - nr. 6

thema zwembad

Het wedstrijdbad 
Het wedstrijdbad
 

De Beeck als schoolvoorbeeld van goed tegelwerk

Bergen heeft eindelijk
weer een zwembad

Ook-van-buiten-is-De-Beeck-aanlokkelijk.jpg
Ook-van-buiten-is-De-Beeck-aanlokkelijk.jpg

Zwembad De Beeck in Bergen werd in 2017 door brand verwoest. Al snel ontstond vanuit de gemeente een plan voor nieuwbouw met direct meer onderkomens en faciliteiten dan voorheen. Ook het zwembad zelf kreeg een uitbreiding en sinds dit najaar is het weer volop in gebruik.

Matthijs Pronker

In het Bergense zwembad is zichtbaar gestreefd naar een eigen uitstraling als het om de tegelaankleding gaat. De combinatie van twee verschillende merken heeft geleid tot een nieuw evenwicht. Tegels van Agrob Buchtal voor de bassins en die van Royal Mosa voor de rest van de aankleding.

Kleurnuances en verzorgde randen
Kleurnuances en verzorgde randen

Bassins

De Beeck is uitgerust met een 25 meter wedstrijdbad en een wat kleiner activiteitenbad, onder meer voor therapie en fitness. Voor beide bassins is als bescherming en afwerking gekozen voor een vertrouwde combinatie van Agrob Buchtal voor de tegels en PCI voor het verwerkingsadvies. De kleurstellingen en afmetingen zijn traditioneel.
De kracht van het geheel staat en valt met de beste tegelverwerkers die met ervaring kunnen meedenken. Dat begint bij het aanbrengen van de waterdichte ondergrond en kritische details, zoals doorvoeren en bevestigingen door het tegelwerk heen. Vervolgens moet het eigenlijke tegelwerk strak aansluiten op goten met overal een gelijke voeg. Lutterman Tegels uit Den Helder is zo’n bewezen professional.

Met het door Agrob Buchtal en PCI aangereikte pakket konden we alles voor onze rekening nemen

Exact

Mark Lutterman onderstreept: Met het door Agrob en PCI aangereikte pakket konden we alles voor onze rekening nemen. Daarvoor kregen we een goed uitgevlakte ondergrond aangereikt, ook in het 25 meter lange wedstrijdbad. Daar hoefden we dus niet te gaan zetten om de op de millimeter vereiste afstand te creëren. De stukadoor was verantwoordelijk voor de juiste maatvoering. Hij wist precies de laagdikte van waterafdichting, verlijming en tegels.

Vakwerk tot in de perrongoot
Vakwerk tot in de perrongoot

Begeleiding

Plezierig was de voortdurende begeleiding en controle van Henk Niesing van PCI. Steekproefsgewijs controleerde hij niet alleen het aanbrengen van het waterafdichtende membraan met PCI Seccoral 2K Rapid. Ook deed hij zo nu en dan proeven om te zien of de tegels vol en zat verlijmd waren en er geen lucht was ingesloten. Omdat de producten van PCI in het gehele sportcomplex stonden voorgeschreven, kwamen de adviezen van Henk Niesing ook bij de perrons, douches en kleedkamers met tegels van Mosa zeer van pas.

De kleur­nuances ­werden naar eigen inzicht tijdens de verwerking verdeeld

Perrons

De perrons zijn met twee verschillende tinten uit de Core Collection van Mosa afgewerkt in 30 x 60 cm. De opdrachtgever liet het aan tegelzetbedrijf Lutterman over om beide kleurnuances over het gehele vlak naar eigen inzicht te verdelen. Daarbij moest de tekening strak doorlopen over de perrongoot. Geen geringe opdracht, maar prima uitgevoerd.
Lutterman beaamt: Het betekende veel secuur verzagen van tegels omdat de perrons in de lengte zijn doorsneden door een lijngoot. De afdekking van deze goten moesten mee betegeld worden Het was aan ons om ervoor te zorgen dat de tekening naadloos bleef doorlopen. Vooral op de hoeken vroeg dat om nogal wat extra aandacht.

Mooi betegelde ontvangstbalie
Mooi betegelde ontvangstbalie

Core Collection

Daar kwam nog bij dat van de Core Collection de tint Quartz voor 60% moest worden toegepast en de kleur Terra voor 40%.
Wij moesten dat goed verdelen en zorgen dat het resultaat levendig werd maar wel rustgevend. Die gegeven vrijheid was een uitdaging in de verwerking.

Voor de wanden was gekozen voor Motto by Mosa in 10 x 20 cm, glanzende uitvoering. De diverse uitverkoren kleuren kregen elk vier verschillende schakeringen. De zitranden in bijpassende tinten zijn uitgevoerd in 15 x 30 cm. Dit spel van licht naar donker maakt het resultaat attractiever dan een standaard witte afwerking. Met zwembad De Beeck heeft Lutterman er een gedegen aanbeveling bij. Henk Niesing heeft dit visitekaartje bij zich gestoken op pad naar een nieuwe werkgever. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2022
pijltje Artikelen uit 2022 - nr. 6
pijltje Bergen heeft eindelijk weer een zwembad
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug