Tegeltotaal 2022 - nr. 5

beurstechniek

Irisgroep met ­baanbrekend nieuws

Technisch vernuft achter de tegels

Gastvrouwen in witte wereld van waterstof
Gastvrouwen in witte wereld van waterstof

Het zong al overal rond dat Graniti Fiandre vanuit de Irisgroup vanaf begin dit jaar met een nieuwe aanpak van start is gegaan: het zelf produceren van waterstofgas. Dat moet stap voor stap het steeds duurdere aardgas als verwarmingsbron voor de ovens gaan vervangen.

Matthijs Pronker

De fabriek die deze innovatieve methode gaat benutten is al gereed, maar nog slechts beperkt operationeel met de nieuwe verwarmingsbron. Doel is onafhankelijk opereren tegen lagere kosten, zonder daarbij een belasting voor het milieu te zijn.

Grondstoffen

Tijdens de Cersaie werd een grote verleidelijke presentatie neergezet in een wit aangeklede stand. Ook de gastvrouwen en heren kwamen uit een wondere witte wereld en legden onvermoeibaar de chemische reacties uit.
Via touchscreens kon de bezoeker ervaren hoe het waterstof­systeem ongeveer werkt. In de presentatie werd om te beginnen gesuggereerd hoe fijne grondstoffen afkomstig van marmers, klei en fijn zand zich laten manipuleren tot keramische steensoorten. Tegelijk laat het beeld in vijf stappen zien hoe water in de ruimte wordt omgezet in waterstofgas.

Met een screen touch verandert de chemie
Met een screen touch verandert de chemie

Suggestie

De suggestie is helder: waterstofgas ontstaat op natuurlijke wijze in de ruimte, dus het zou ook industrieel gevormd kunnen worden. Met deze energiebron kunnen onder meer tegelovens gestookt worden, zonder enige belasting van het milieu. Immers bij de verbranding komt er slechts waterdamp vrij en wordt geen opwarming van de aarde veroorzaakt. Met verschillende schermen werden alle handelingen getoond.

Stappenplan
 

Electrolyse even in beeld
Electrolyse even in beeld

Nieuwe denkwijze

De presentatie vormt het topje van een ingenieuze nieuwe denkwijze die eind dit jaar voorzichtig tot de eerste proeven van productie moet leiden. Voorlopig is waterstofgas slechts in te zetten voor 20% van de behoefte. Dit betekent dat de komende jaren gewerkt zal worden door het gas bij te mengen met aardgas, dat voor de ovenverwarming wordt gebruikt. Uiteindelijk is het de bedoeling volledig op waterstofgas te draaien.

Groene gassen

Om dit via elektrolyse te verkrijgen, zal wind of zonne-energie moeten worden ingezet. Dan mag deze vorm gerekend worden tot de zogenoemde ‘groene gassen’. Tot voor kort kwam de prijs van waterstofgas nog 20 – 40% duurder uit dan traditioneel aardgas. Met de huidige marktontwikkelingen zal dat snel gunstiger kunnen uitpakken. Voorlopig wordt de milieu -en energiesparende methode ingezet in een nieuwe fabriek van Graniti Fiandre. Het staat model voor alle bedrijven van de Iris Groep: Iris Ceramica, FMG Fabbrica Marmi, Ariostea, Porcelaingres, Stonepeak Ceramics en Sapienstone. Waarbij de leiding nog altijd in handen is van de oprichter Romani Minozzi , met na 60 jaar bestaan zijn dochter als CEO. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2022
pijltje Artikelen uit 2022 - nr. 5
pijltje Technisch vernuft achter de tegels
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug