Tegeltotaal 2022 - nr. 5

Opening

Genodigden wisten de weg te vinden 
Genodigden wisten de weg te vinden
 

Veel A-merken in breed ­assortiment

Nieuwe showroom TÉGL geopend

Grijs en regenachtig geldt niet als het uitgangspunt voor een zonnige opening. Het weerhield genodigden niet om op 14 oktober massaal de open deuren van TÉGL binnen te stappen. Een groot compliment voor de nieuwe showroom in Barneveld, die als eregaste kleurspecialiste Marie-Gon had uitgenodigd.

Matthijs Pronker

Tegelijk valt de grote opkomst te zien als vertrouwen in de initiatiefnemers. Om te beginnen de broers Ralph en Marthijn van Woerden. De laatste is al van jongs af aan betrokken bij het internationale familiebedrijf dat bloempotten verhandelt. Broer Ralph was mede-eigenaar van een bedrijf in toelevering van bevestigingsmaterialen voor de bouw. Hij verkocht twee jaar geleden zijn aandeel en beide broers waren toe aan een nieuwe uitdaging, bij voorkeur in de keramische sector. Ze raakten op het goede moment in contact met Martin van der Zande, die boogt op 14 jaar ervaring in de tegelwereld.

Wat je voor ogen hebt, moet je hier gewoon kunnen vinden

Gastheren

Zoals gezegd was het druk. Veel tijd om de gastheren te spreken was er niet. Marthijn wist zich gelukkig toch even vrij te maken en vertelde hoe het allemaal begon bij zijn vader, een Goudse pottenbakker die met zijn familie voor langere tijd naar Canada verhuisde. Daar breidden zij de handel en productie van keramische bloempotten uit tot een eigen fabricage op de kleimijnen in Tennessee.
Voor grondstoffen gingen we regelmatig naar het Spaanse Castillón. Veel van de leveranciers namen ons mee om via de achterdeur even binnen te wippen bij de grote tegelproducenten. Daar mochten we zien hoe dergelijke bedrijven met keramiek, glazuur en digital printing omgingen.

Speciale handvorm tegels van Marie-Gon
Speciale handvorm tegels van Marie-Gon

Kleipoeder

Gaandeweg groeide zijn interesse voor die andere wereld. Omdat Ralph zijn aandelen had verkocht besloten zij samen de tegelmarkt te onderzoeken. Marthijn vervolgt: Bij ons beiden was de interesse in keramiek natuurlijk heel hoog. We hebben vanaf onze jonge jaren meegelopen in het familiebedrijf. Je mag wel zeggen dat wij het kleipoeder in ons bloed hebben zitten. De stap naar keramische tegels was eigenlijk een logisch vervolg daarop.

Verstand

De broers geven grif toe van oorsprong nauwelijks verstand te hebben van de esthetische -en technische kanten binnen deze sector. Van de commercie hadden zij juist wel voldoende kaas gegeten. Met die wetenschap durfden zij de forse stap dan ook te nemen toen zij Martin tegen het lijf liepen. Voor deze ervaren tegelkenner kwam het omgekeerd goed uit. Tijdelijk opereerde hij van huis uit en was daarmee hard toe aan een uitdaging zoals deze. De partners hadden al snel een klik. Hun groeiend enthousiasme leidde na twee jaar aanloop tot TÉGL. Dankzij het accent op de É kan je de naam niet anders uitspreken dan tegel.

Voor het verzoek van TÉGL gebruikte kleurdeskundige Marie-Gon haar ‘spiceboxes’

In het zicht

Hun stelling luidt: Wij vinden het belangrijk om hetgeen we in huis halen zo veel mogelijk direct in het zicht te tonen. Dat is grotendeels gelukt.
Tijdens de opening blijkt al gauw dat het gehele arrangement aan tegels breed is opgebouwd. Dat betekent een heel cordon aan tegelagenten van A-merken. Een voor een schuiven de bekende kopstukken naar binnen voor een rondgang door de ruime showroom. Opmerkelijk zijn de steekwoorden, die in grote letters aangeven waar de presentatie op die bepaalde plek over gaat.

Speelse aanvulling

Zo doelt de aanduiding ‘Industrieel erfgoed’ op geoxideerde metaalimpressies in combinatie met beton. ‘Ingetogen kracht’ laat rustgevende grijstinten zien. Voor een ruime collectie mozaïek is een aparte hoek ingericht. Wat je voor ogen hebt, moet je hier gewoon kunnen vinden, meent Martin. En is het er niet, dan bestellen we het wel.
Niets lijkt te ontbreken. Toch moest het aanbod nog een speelse aanvulling krijgen met handvorm-tegels. Dat is gelukt door kleurdeskundige Marie-Gon hiervoor een speciale opdracht te geven. Zij was bij de opening dan ook eregaste die een power point mocht geven.

Een uitgelezen presentatie van keramisch hout
Een uitgelezen presentatie van keramisch hout

Docente

Marthijn heeft al jaren contact met Marie-Gon, in eerste instantie vanwege de kleurstellingen van geglazuurde bloempotten. Dat hij opnieuw bij haar aanklopte voor de serie handvorm-tegels lag voor de hand. Zij wordt al decennialang beschouwd als een van de meest vooraanstaande kleurdeskundigen die ons land rijk is en adviseerde veel uiteenlopende bedrijven. Zo ook vt wonen. Ze groeide uit tot docente en geeft graag workshops over kleur. Voor het verzoek van TÉGL gebruikte Marie-Gon haar inspiratie die ze opdeed tijdens haar verblijf in India. Ze raakte gefascineerd door de zogenoemde ‘spiceboxes’. Hierin zat een grote variëteit aan kruiden om curries mee te maken. Allemaal intense warme tinten. Deze hebben geleid tot een exclusieve gelijknamige handvorm-serie uit Vestingh Lab Paints. Daarmee zet deze nieuwe showroom zichzelf goed in het zonlicht. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2022
pijltje Artikelen uit 2022 - nr. 5
pijltje Nieuwe showroom TÉGL geopend
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug