Tegeltotaal 2022 - nr. 5

jubileum

Een entree met feestelijk tintje
Een entree met feestelijk tintje

 

Wij zijn vooral een familiair bedrijf

Lutterman Tegels viert
75-jarig jubileum

Drie generaties Lutterman in tegeltableau
Drie generaties Lutterman in tegeltableau

Lutterman Tegels uit Den Helder bestaat 75 jaar en dat is mooi gevierd. De historie staat in een eigen magazine genoteerd en Mark Lutterman heeft zich daar persoonlijk veel mee bemoeid. Hij wilde van oorsprong de journalistiek in, maar werkt nu al sinds 1995 in het familiebedrijf.

Renée de Haan

Grootvader M.J. Lutterman werkte vlak na de oorlog bij Kol’s Tegelhandel in Haarlem als zetter. In 1947 begon hij zijn eigen bedrijf op Texel en dat liep uitstekend. De vraag naar zijn diensten op het vasteland nam toe en vooral Den Helder bood veel werk. Dat bracht hem ertoe hier een eigen zaak te vestigen met een tegelcollectie in de garage naast het huis.

Overzichtelijke opstelling vtwonen
Overzichtelijke opstelling vtwonen

Eerste toonzaal

Kleinzoon Mark Lutterman vertelt graag over de stappen die er in 75 jaar gezet zijn. Ik heb nog een foto hier hangen van de eerste echte toonzaal van mijn opa. Boven de woning, helemaal jaren '60. De foto is verkleurd maar hij hangt pontificaal in onze huisbar.
Deze toog heeft Mark overgenomen uit een bestaand café en hier komen de werknemers elke vrijdag bij elkaar om de week af te sluiten.
Wij zijn een familiebedrijf en dan vooral een familiair bedrijf, dus we zijn nauw betrokken bij elkaar en bij de gezinnen. Die wonen allemaal in de buurt en de meeste klussen zijn in de directe omgeving. De medewerkers hier houden niet zo van reistijden en files.

We verkopen geen nee, we verkopen tegels
Oude taferelen worden gekoesterd
Oude taferelen worden gekoesterd

Vader Koos

We duiken nog even in het verleden toen Marks vader, Koos, het bedrijf overnam en stiekem hoopte dat zijn zoon het stokje zou overpakken. Koos was vanaf zijn veertiende zetter bij zijn vader en had talent voor de verkoop. Dat leidde tot een frisse moderne aanpak, met in 1996 de aanschaf van de huidige showroom. Helaas is Koos zes jaar geleden overleden, maar hij maakte nog volop mee hoe het DNA in zijn zoon was geslopen.
Mark vervolgt: Ik zat op de HEAO en moest in 1993 stage lopen in Rusland. Daar gingen ze een fabriek opzetten voor het conserveren van zalm. Toen ik aankwam was er nog niets gerealiseerd, dus ik kreeg de kans om de handen uit de mouwen te steken en te bouwen. Bij thuiskomst had ik voor mijn vak geen stagepunten en was de zin om terug naar school te gaan nihil.

Kol’s Tegelhandel

Vader Koos stelde voor dat zijn zoon dan in de zaak zou komen, maar eerst moest het vak geleerd worden. Waar anders dan bij Kol’s Tegelhandel? De families waren nog altijd zeer hecht bevriend en deden zaken met elkaar.
Ik ben tot op de dag van vandaag heel dankbaar voor de inzet van de familie Kol. Jan en Tine hebben me daar alles bijgebracht over showroominrichting en verkoop. Ik leerde er veel mensen uit het vak kennen zoals Frits van Amerongen en de helaas te vroeg overleden Edwin Smit. Anderhalf jaar heb ik in Haarlem gewoond en dat was een fantastische tijd. Er werd hard gewerkt, van alles geleerd en veel gelachen.

Er werd hard gewerkt, van alles geleerd en veel gelachen
Mark Lutterman in eigen bedrijfsbar
Mark Lutterman in eigen bedrijfsbar

Betrouwbaarheid

Toen hij terugkeerde naar Den Helder, werd net de huidige showroom gerealiseerd dus Mark kon direct meedenken en het management in. Lutterman had in die bijna 50 jaar al een goede naam opgebouwd. Alle bijzondere projecten in de omgeving kwamen ongeveer hier terecht voor de uitvoering. Kwaliteit en betrouwbaarheid vormden de pijler, maar ook de jarenlange contacten met andere bedrijven uit de bouw.
Eurocol bestaat 50 jaar. Prachtig, wij waren ongeveer hun eerste klant. En dat is niet de enige. De relaties van buitenaf zijn zeer bestendig.

Veel vloervelden en sanitairhoekjes
Veel vloervelden en sanitairhoekjes

Continuïteit

Maar ook intern is er sprake van continuïteit. We hebben vaste medewerkers die soms hun hele carrière hier werken en er komt altijd vers bloed bij dat wordt opgeleid door de senioren. Bij grote projecten kunnen we een beroep doen op zzp-ers die al jaren voor ons werken. Een aansprekend voorbeeld is de volledige renovatie van de oude Zeevaartschool met tegels van Mosa en recenter zwembad De Beeck in Bergen, eveneens met tegels van Mosa. Particulieren weten steeds vaker de weg te vinden naar Lutterman; vooral bij grote projecten zoals 600 woningen in Julianadorp wordt de toonzaal druk bezocht.

Tegelsnuisterijen met veel series via Cottoceramix
Tegelsnuisterijen met veel series via Cottoceramix

Bijleren

Zelf leert Mark nog altijd van alles bij. Vooral op het gebied van marketing. Steeds vaker stapt hij in bij bestaande concepten zoals Motto by Mosa en ook vtwonen heeft zich als merk bewezen.
Tot 25 jaar geleden liep Den Helder ongeveer een jaar achter bij de Randstad. Dus je maakte je eigen opstellingen en combinaties voor jouw doelgroep. Daar zat veel werk aan. Met de komst van internet en social media is de smaak van de Nederlandse consumenten gelijk getrokken. Ik ben met Henk Pirovano van TGN om de tafel gaan zitten en daarmee hebben we alle service van vtwonen, Douglas en Jones en de series van Piet Boon. Zij werken met QR-codes en dat is met de huidige prijsveranderingen zeer efficiënt.

Creatief

Voor architecten zeilt Lutterman mee op de faciliteiten van Motto by Mosa. Creatief in eigen huis is het Cottoceramix-hoekje met handvorm tegels en speciale patronen. De grote ommezwaai in de showroom is geforceerd door een gigantische wateroverlast drie jaar geleden.
Alles stond blank dus we hebben de boel maar direct op zijn kop gezet. We zijn heel erg met onze tijd meegegaan. Maar één ding is gebleven, ons motto: ‘We verkopen geen nee, we verkopen tegels.' En voorlopig blijft de showroom ook wat het nu is, want we hebben mooie spullen genoeg hier. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2022
pijltje Artikelen uit 2022 - nr. 5
pijltje Lutterman Tegels viert 75-jarig jubileum
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug