Tegeltotaal 2022 - nr. 5

beursdesign

De aantrekkingskracht van de boot in Venetië
De aantrekkingskracht van de boot in Venetië

 

Refin verbluft met serie Canal Grande

De grandeur van mahonie in keramiek

De afgelopen jaren weet Refin telkens het voortouw te nemen in totaal andersoortige keramische vertalingen. Diverse industrieën en materialen zijn al omgezet in tegels of keramische platen. Dit keer trok de serie Canal Grande alle aandacht, genoemd naar het beroemde kanaal in Venetië.

Renée de Haan

Technisch ontwerper Domenico Bernardelli werd als zovelen telkens weer gegrepen door de prachtige gelakte boten in mahoniehout. Hij belandde op de werf van Serenella, waar deze vaartuigen al generaties lang gemaakt worden, grotendeels nog als handwerk.

Het lakwerk moest in glazuur omgezet worden
Het lakwerk moest in glazuur omgezet worden

Gevleid

Veel van de ranke boten worden gebruikt als luxe watertaxi. Vanwege de strepen in het hout en de vele laklagen gaat er in combinatie met het water een schittering van uit en dat wilde Domenico in keramiek vertalen. De eigenaar van Serenella, Andrea Salvagno, was gevleid door alle aandacht maar zag niet in hoe de gebogen vormen in tegels geproduceerd konden worden. Desondanks werkte hij mee en mocht alles in de werkplaats gefotografeerd en gefilmd worden.

Computerprogramma

Het beeldmateriaal werd omgezet in een computerprogramma waarmee verder onderzoek in het laboratorium tot vele proeven hebben geleid. Het resultaat is een serie met grandeur, zowel in de belijning als in de kleurstellingen en de extra toevoegingen. Ideaal voor de meest uiteenlopende toepassingen voor wand, vloer en werkbladen, tot en met buiten aan toe.

Drie tinten

De drie tinten zijn gebaseerd op donker mahonie, het lichtere notenhout en een tint er tussen in die robijn wordt genoemd. Het formaat 75 x 150 cm komt bovendien uit in twee afwerkingen: glanzend en zijdemat. Er horen stroken bij van 25 x 150 cm ter variatie of afronding van een vlak. Ook de decors mogen er zijn. De gebogen vormen van de spanten zijn opgenomen als tekening om vlakken te onderbreken, een bies kan tussen de wandpanelen geplaatst worden. Deze Mosaico Onda bevat zelfs een stukje goud.

Architecten

Uiteraard behoort deze serie tot het hogere segment, maar wie dit aanschaft hoeft voorlopig niets anders meer. Architecten die keramisch hout niet echt genoeg vinden worden met Canal Grande wel heel erg geprikkeld om hun mening bij te stellen.
Dat deed ook botenbouwer Andrea Salvagno met als commentaar: Ik kon mijn ogen niet geloven. Nog even en we kunnen er een boot mee bekleden!

Heel andere uitstraling in zijdemat met patronen
Heel andere uitstraling in zijdemat met patronen

U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2022
pijltje Artikelen uit 2022 - nr. 5
pijltje De grandeur van mahonie in keramiek
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug