Tegeltotaal 2022 - nr. 4

Spaans Grespania

© Tegeltotaal

Michael Arnold als gastheer bij Grespania

‘Tegels moeten
 keuze nummer één blijven’

Keramisch hout ook zeer gewild voor slaapkamers
Keramisch hout ook zeer gewild voor slaapkamers

Zoals bij veel vooraanstaande producenten wordt de toonzaal van Grespania om de haverklap verbouwd en opnieuw ingericht. Michael Arnold heeft ongeveer alle verkooplijnen onder zijn hoede en ontvangt graag persoonlijk de buitenlandse gasten om direct het laatste nieuws te delen.

Matthijs Pronker

Mede gesteund door zijn Duitse achtergrond, sluit hij naadloos aan bij Grespania Benelux in Eindhoven. Het is onderdeel van de in totaal vijf logistieke centra in de wereld. Het is met Bas de Ridder aan het hoofd een belangrijke schakel in de nieuwe series. Jaarlijks worden hier duizenden architecten ontvangen, maar krijgen ook meer dan duizend specialisten een training.

Gestadige groei

Michael geeft eerst een korte inzage in de geschiedenis van Grespania dat in 1976 als familiebedrijf werd opgericht. Na een gestadige groei met steeds meer series die aansluiten bij de Noordeuropese smaak, werd 20 jaar geleden Coverlam in het leven geroepen. Dit zustermerk voorziet in dunne platen met geheel eigen decors, soms overeenstemmend met de tegels van Grespania. Die kruisbestuiving geldt ook voor het dochtermerk Bellacasa, bedoeld voor meer prijsgunstige producten. In totaal bedraagt de afzet 11 miljoen m2 per jaar.

Nieuwe oven

Alle keramische afwerkingen worden verderop in Spanje geproduceerd, met een eigen glazuurfabriek. Vijf jaar geleden ontstond de nieuwe 2500 m2 ruime showroom, gebouwd om de grote formaten en platen te kunnen tonen. Recent is de indeling weer herzien. In de fabriek is sinds afgelopen zomer een heel andere doorbraak gerealiseerd: een nieuwe oven voor grote slabs. De oven is veel hoger dan normaal en een paar honderd meter diep.
Michael licht toe: De platen worden hierdoor duurder, maar ook resistenter en mooier. We vervaardigen nu in full body, dus alles van hetzelfde materiaal. Met de nieuwe oven wordt de rest van onze productie ontlast. Grespania is niet bedoeld voor een bulkomzet, maar vult juist veel kleinere opdrachten in. Dat vergt een zeer uitgekiende logistiek.

De producten van Coverlam vormen onze grootste uitdaging omdat er minder grondstoffen in verwerkt worden
Grote slabs in marmer als blikvanger
Grote slabs in marmer als blikvanger

Inventieve oplossingen

Als belangrijker woordvoerder zit hij regelmatig aan tafel met andere producenten om de huidige situatie in de tegelbranche het hoofd te bieden. Zoals de tekorten aan grondstoffen en torenhoge energiekosten. Daar komen inventieve oplossingen naar voren.
De vele bescheiden bestellingen vragen om evenzovele pallets en die konden we ineens niet meer krijgen of we moesten de dubbele prijs betalen van 14 euro. Samen met het verpakkingsplastic werd dat bijna duurder dan de hele bestelling. Dus we hebben nu een handeltje in gebruikte pallets.

Nummer één

Tegels moeten keuze nummer één blijven: de beste afwerking op lange termijn tegen een begrijpelijke prijs. Dus we willen prijsverhogingen zoveel mogelijk voorkomen. Daarom moeten we nog beter met onze bronnen omgaan. Onze klei is afkomstig uit Spanje, Turkije en de Oekraïne. Het laatste schip daarvandaan kwam enkele maanden geleden aan met 40.000 ton witte klei, een voorraad voor negen maanden productie. Alternatieven zijn Brazilië en India, met als nadeel dat het boottransport veel langer duurt.

Nieuwe klaptafel nu met plek in het midden
Nieuwe klaptafel nu met plek in het midden

Export

De contacten met het Midden-Oosten zijn ook interessant voor de export. De hoge kwaliteit speelt daarbij een grote rol en ook het aanbrengen van een speciale coating die in het tweede bakproces wordt aangebracht, genaamd Healthy & Clean (H&C). Hiermee worden de tegels bacteriewerend en zelfreinigend. Vooral in regenrijke gebieden voorziet dat in een behoefte.
Je moet wel overal zorgvuldig met de verschillende wetten en regels omgaan. Zodra je in het Midden Oosten de lading benoemt als zijnde tegels, betaal je invoerrechten. Heet het gesorteerd materiaal of technische steen, dan hoeft dat niet. Dat soort zaken vergt veel extra inzicht en kennis, wereldwijd.

In de fabriek is sinds ­afgelopen zomer een heel andere doorbraak ­gerealiseerd: een ­nieuwe oven en een nieuwe ­productielijn voor grote slabs in diktes 10, 12 en 20mm
Serie Moma van Coverlam
Serie Moma van Coverlam

Rondje showroom

Een rondje door de showroom met de gastheer gebeurt doortastend. Telkens wordt de bezoeker even terzijde op een noviteit gewezen. Keramisch hout neemt daarbij een belangrijke plaats in.
Dat is een successtory en nu de imitaties steeds beter zijn, kunnen we daarvan alleen maar groei verwachten. Bij de natuurstenen en marmers geldt dat ook, maar hier zijn de decoratieve extra’s een belangrijk gegeven. Vooral de afwisseling van afwerkingen in mat en glanzend blijken zeer in trek.
De omloop in de showroom is plezierig met indrukwekkende ruimtelijke indelingen en intieme hoekjes. Voor architecten zijn de gevelsystemen goed op een rij geplaatst. Bij verlijmde gevelelementen wordt samengewerkt met Bostik en kan een garantie van tien jaar worden gegeven.
Voor de speciaalzaken die het merk goed willen presenteren is recent een speciale uitklaptafel vervaardigd waarop ook in het middengedeelte keramiek getoond kan worden.

Wandtegels met reliëf in metallic
Wandtegels met reliëf in metallic

Coverlam

De serie Moma blijkt zeer gewild. Die bestaat uit vier gedempte tinten cementlook die droog geperst worden en leverbaar zijn in diverse diktes. Uiteraard lenen veel platen zich voor de meest uiteenlopende combinaties, waarbij de roestlook en het industrieel design met schroeven uit de scheepsbouw getuigen van gewaagd design. Michael voegt er nog een technisch nieuwtje aan toe.
Om speciale afwerkingen in slabs te kunnen maken, beschikken we over een grote pers met rvs platen, zoals de marmers. De producten van Coverlam vormen onze grootste uitdaging omdat er minder grondstoffen in verwerkt worden. Het is 3mm dun met 0,5 glasvezel als ruggensteun zodat het nu zonder kans op breuk in alle maten versneden kan worden. Het is bedoeld voor high end projecten, dus je moet het goed laten zien, liefst met een mix van versneden opties erbij.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2022
pijltje Artikelen uit 2022 - nr. 4
pijltje ‘Tegels moetenkeuze nummer één blijven’
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug