Tegeltotaal 2022 - nr. 3

techniek

Tece hecht veel waarde aan de doorontwikkeling van producten en diensten. Dit heeft geleid tot een aantal aanvullingen op het assortiment Tece drainprofile, Tecedrainline douchegoten en Tece drainpoint S puntafvoeren. Voor nog meer designmogelijkheden en meer installatiegemak. 
Tece hecht veel waarde aan de doorontwikkeling van producten en diensten. Dit heeft geleid tot een aantal aanvullingen op het assortiment Tece drainprofile, Tecedrainline douchegoten en Tece drainpoint S puntafvoeren. Voor nog meer designmogelijkheden en meer installatiegemak.
 

Profielen als ideale afsluiting van het tegelwerk

Stevige strips zorgen voor blijvende schoonheid

Alferpro levert zowel goten als strips als nissen voor een moderne badkamerinvulling met als recente toevoeging Alferbox. De gepoederd coat basic L profielen in diverse kleuren passen bij de trends in tegels.
Alferpro levert zowel goten als strips als nissen voor een moderne badkamerinvulling met als recente toevoeging Alferbox. De gepoederd coat basic L profielen in diverse kleuren passen bij de trends in tegels.

Tegelprofielen zijn bedacht om een subtiele afronding van tegelwerk te creëren. In beginsel moet dit zo min mogelijk opvallen, dus graag in dezelfde stijl als de basistegels.

Matthijs Pronker

Aco showerstep voor de moderne badkamer
Aco showerstep voor de moderne badkamer

Het verdwijnen van de keramische sierstrips heeft in de hand gewerkt dat producenten met steeds luxere afwerkingen kwamen in onder meer rvs die de functie overnamen. Hoofddoel blijft voorkomen van beschadiging op hoeken bij normaal onderhoud. Waar het mogelijk is behoort het profiel de plaats in te nemen van siliconenvoegen met telkens terugkerend onderhoud.

Projecten

Zeker bij projecten, zoals hotels, heeft het profiel veel plaats veroverd. Met wat groter materieel in de schoonmaak vragen uitwendige hoeken om extra bescherming. De markt heeft die vraag aangewakkerd met een groot aanbod in aluminium en rvs-varianten, met of zonder coating. Het afgelopen decennium vormden verlichtingsprofielen een essentiële toevoeging. Zeker voor de nachtperiode biedt het de mogelijkheid de ruimte een zachte verlichting te geven voor het geval iemand van de badkamer of het toilet gebruik wil maken.
Dit blijft een belangrijk facet, vooral in hotels, waar bezoekers vaak zoekers worden in de onbekende ruimte.

Vervanging van siliconenvoegen vindt doorgaans pas plaats als het er al slecht uitziet
Detail van Aco showerstep
Detail van Aco showerstep

Blijven steken

Met een goede schakeling kan het ook privé de duisternis weg nemen. Het fenomeen is lang blijven steken bij het nachtlampje. Nu is er de volwassen oplossing. De laatste jaren werd deze ontwikkeling gevolgd door profielen die het ophangen van accessoires als planchetten op willekeurige plekken mogelijk maakt, zonder extra boren.
Met al deze opties doen gerenommeerde producenten er alles aan om de esthetische kant zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de gemiddelde Noord-Europese smaak. Geen probleem, omdat velen uit dat deel komen en ermee zijn opgegroeid. Tegelijk bedienen ze al jaren de niche markt, die meer luxe dan nuchterheid uitstraalt.

Kunststof strippen

Een belangrijke variant zijn de kunststof strippen die als een siliconenvoeg zijn voorgevormd. Onderscheid is dat het materiaal zich veel langer goed houdt bij normaal onderhoud. Deze profielen hoeven dus niet zoals de siliconen zelf na enkele jaren te worden vervangen. Wel moet gezegd worden dat meerderen vrij breed van afmeting zijn en zo een zwaar accent vormen in sanitaire ruimten.
Vervanging van siliconenvoegen vindt doorgaans pas plaats als het er al slecht uitziet. Zeker in natte ruimten waar schimmelvorming zich voordoet. Het is de plaats waar de gebruiker des temeer behoefte heeft aan een schone en hygiënische plek.

Bij Genesis kunnen alle aluminium en stainless steel- profielen gepoedercoat worden in alle RAL kleuren
Bij Genesis kunnen alle aluminium en stainless steel- profielen gepoedercoat worden in alle RAL kleuren

Overgangen

Toepassing van profielen voor de overgangen ziet er doorgaans ook na tien jaar nog goed uit. Is de aansluiting tussen de tegels op de inwendige hoek blijvend flexibel, dan valt te verwachten dat hij veel water tegenhoudt. Waterdicht is hij niet. Dit betekent dat er bij douches en vergelijkbare situaties altijd een waterdicht scherm achter het tegelwerk moet zitten. Maar dat geldt even goed voor situaties met kitvoegen. Vertonen deze met de tijd gebreken, dan blijft dat scherm net zo nodig om lekkage te ondervangen.

Belangrijk is het ­onderscheid tussen de metalen profielen, al dan niet met een coating, en de kunststof varianten
Profilitec met uitgekiend systeem
Profilitec met uitgekiend systeem

Houdbaarheid

De lange houdbaarheid geldt evenzo voor profielen die uitwendige hoeken beschermen. Daarbij is het aanbod in vorm, materiaal, kleur, glans of mat inmiddels breed genoeg. Belangrijk is het onderscheid tussen de metalen profielen, al dan niet met een coating, en de kunststof varianten. Bij de laatste ligt het veelal matte oppervlak esthetisch dicht bij dat van cementgebonden voegen.
Met de komst van de grote formaten gerectificeerde tegels in natuursteen of houtlook, ontstond steeds meer behoefte aan smallere voegen. Profielproducenten streven ernaar deze lijn te volgen. Zo spreekt vooral de tegel en niet het lijnenspel van het profiel.

Als producenten extra hun best doen om het profiel te laten wegvallen dan geldt dat voor de drains
Systeem Dilex van Schlüter
Systeem Dilex van Schlüter

Drains

Als producenten extra hun best doen om het profiel te laten wegvallen dan geldt dat voor de drains. Doel blijft het creëren van slechts één afschotvlak met lijnvormige afvoer aan de lage zijde. De afgelopen decennia leverde dat ondenkbaar veel afwerkingen. Daarmee betekende het een stijlvol huwelijk voor de inloopdouche. De combinatie valt niet meer weg te denken. Om de afvoer zo veel mogelijk te laten wegvallen, bieden de meeste fabrikanten de mogelijkheid dat een strook van dezelfde tegels de afdekking vormt. De laatste tijd is de flexibiliteit verder opgevoerd bij modellen die op locatie op lengte zijn af te korten.
Ondanks alle fraaie ontwikkelingen van de drain zijn de doucheputjes niet weg te denken. Ook daar is behoorlijk gesleuteld aan het uiterlijk. Modellen die met een tegeltje worden afgedekt zijn er dus ook. Uiteindelijk zal de keuze bepaald worden door economische overwegingen. Zo zullen douches in huurwoningen nagenoeg altijd nog een putje krijgen.

Conclusie

Het profiel dient ter fraaie en vooral subtiele afronding van tegelwerk. Geen zware belijning, maar bescheiden overgangen en beëindigingen. Waar ze inwendige en uitwendige hoeken kunnen afdichten en beschermen, zou de voorkeur moeten uitgaan boven toepassing van siliconenvoegen. De vervuiling en noodzakelijke vervanging daarvan blijft een storende factor.
In alle gevallen is het van belang te streven naar minimale voegen met een verantwoorde detaillering. Zo moeten bewegingsvoegen rond vloervelden hun ruimte krijgen onder wandtegels of plinten. Op die manier kan afsluiting tussen wand en vloertegel subtiel blijven. Wat ooit begon als een stripverhaal, schetst allang het profiel van compleet tegelwerk. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2022
pijltje Artikelen uit 2022 - nr. 3
pijltje Stevige strips zorgen voor blijvende schoonheid
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug