Tegeltotaal 2022 - nr. 3

PERSCONFERENTIE

Spaanse tegelwereld bereidt masterplan voor

‘Als we nu prijzen gaan verhogen prijzen we onszelf uit de markt’

© Tegeltotaal

Omdat de beurs Cevisama ook in juni niet doorging, besloot de overkoepelende Spaanse tegelorganisatie Ascer om de internationale pers uit te nodigen in Valencia. De opkomst was groot en het nieuws tijdens de persconferentie opzienbarend.

Renée de Haan

Voorzitter Vicente Nomdedeu Lluesma legde het accent op de noodgrepen om de tegelwereld gaande te houden.
Alle veranderingen in de wereld dwingen ons tot versnelde oplossingen voor problemen die toch al speelden. Na een verlies van 2,3% begin 2021 heeft de markt zich hersteld en is er een duidelijke groei in de export. We hebben veel vertrouwen in de groeiende markt in de Verenigde Staten.

We hebben één van de allerbeste afwerkings­producten en dat wordt als zodanig erkend

Nieuwe vragen

Na deze zeer positieve stellingname komt het probleempunt naar voren waar de hele tegelbranche mee worstelt: Moeten met de sterk stijgende gasprijzen ook de verkoopprijzen van tegels omhoog? De prijzen zijn al gestegen door eerdere hogere productiekosten en de duurdere grondstoffen. Er is geen helder inzicht in productiekostenstijgingen algemeen en de verhoogde gasprijzen, die ook op het transport drukken. Daarom hadden we al voor de oorlog een heel breed onderzoek lopen om het effect van de pandemie in kaart te brengen. Er zijn veel nieuwe vragen ontstaan en ook de levensstijl van mensen is veranderd. Daar moeten we iets mee.

Onderzoek

Door alle onderzoek is één ding zeer duidelijk naar voren gekomen, zo benadrukt de voorzitter.
We hebben één van de allerbeste afwerkingsproducten en dat wordt als zodanig erkend. Sinds maart 2022 is de vraag naar keramische afwerkingen gestegen met 15%. Dus het product staat en als we nu prijzen gaan verhogen prijzen we onszelf uit de markt. Dan gaan mensen toch alternatieven zoeken die voordeliger zijn.
Het zijn stevige uitgangspunten die houvast bieden voor de toekomst. De voorzitter benadrukt dat de invasie van Rusland in de Oekraïne op veel niveaus de wereld op zijn kop heeft gezet, ook emotioneel.

Nieuwe wegen

Het laat zien dat we teveel afhankelijk zijn van energiebronnen, dus we moeten nieuwe wegen zoeken voor energieverbruik. Tegels maken zonder gas lukt nog niet, maar de prijzen zijn bijna 100% gestegen in 2021 en dat wordt 140% op langere termijn. Het betekent grofweg 2 miljoen euro meer investeringen op de hele productie. Waarbij het terugdringen van de luchtvervuiling van hoog belang is. We zullen reserves moeten aanspreken en dat gezamenlijk dragen om de keramische wereld vooruit te duwen. Voor de grondstoffen vanuit de Oekraïne worden alternatieven gezocht, zoals via Turkije.

We zullen reserves moeten ­aanspreken en dat gezamenlijk dragen om de keramische wereld vooruit te duwen

Er ligt een masterplan in voorbereiding om de energiebeheersing tot 2050 in kaart te brengen. De afgelopen jaren is het verbruik ook uit bezuinigingen al drastisch teruggebracht met in 2021 nog eens een besparing van 6% minder gas en 8% minder elektraverbruik per m2, onderstreepte de woordvoerder.

Digitalisering

Tenslotte is er nog een heel andere efficiëntie verhoogd: de digitalisering. Vanwege de pandemie zijn we nog meer digitaal gaan werken en communiceren en dat helpt verspilling tegen te gaan. We weten nog beter wat de klanten willen, iedereen is goed bereikbaar en alles wordt veel meer op maat geproduceerd. We zijn beter verbonden met onze klanten overal in de wereld en kunnen daardoor een betere service bieden. Dus alle positieve ontwikkelingen komen door de wereldsituatie nu in een stroomversnelling en dat moeten we vasthouden.

© Tegeltotaal

U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2022
pijltje Artikelen uit 2022 - nr. 3
pijltje ‘Als we nu prijzen gaan verhogen prijzen we onszelf uit de markt’
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug