Tegeltotaal 2022 - nr. 3

PROJECT

Gootsysteem van groot belang
bij project Brussel

© Tegeltotaal

Zet een strak kantoorgebouw in de Brusselse Zavelwijk en je kunt de toekomstige gebruiker vooral met één toevoeging verleiden: Het ruime dakterras dat uitkijkt over de hele stad.

Het betreft het Tweedgebouw, dat zijn naam ontleent aan de bekende stof en de structuur die het heeft. Veel hiervan is terug te vinden in het ontworpen bouwwerk. Het kreeg 260 m2 betegeld terras, waarvan de afwerking lijkt door te lopen van binnen naar buiten. Het spreekt voor zich dat het systeem van goten een belangrijk rol speelt. Met de steeds zwaardere regenbelasting is kanaalproducent Aco verzocht de afvoer in te vullen.

Groot dakvlak

Architect Marek Kisielewicz, die voor het project deel uitmaakte van Altiplan Architect, construeerde het 11 verdiepingen hoge kantoor met een strakke modulaire belijning. Dit versterkt de omliggende bebouwing. Dat geldt onder meer voor het neoclassicistische Justitiepaleis, dat er recht tegenover ligt. Het grote dakvlak en de hoge gesloten glazen gevels eisen een zorgvuldige afvoer van het hemelwater.
Volgens Jeroen De Vlaminck, project manager van aannemer BAM Interbuilt, is hiervoor extra aandacht nodig in verband met verschuivingen in het klimaat. De regenbuien worden steeds heftiger. Er tussenin zijn er meer periodes van aanhoudende droogte. Dit betekent dat het water op gecontroleerde wijze benut moet worden om de dalende grondwaterstand zo goed mogelijk op peil te houden.

Open goten

Bij zware regenval is het eerst zaak hieraan expansie te bieden. Dit wordt verkregen door met open goten te werken. In de dimensionering, breedte en hoogte, is er voor een groter model gekozen uit de serie Profiline kanalen. Door openingen in de zijwand wateren ze direct af op het onder de tegels gelegen dakvlak en de daarop aangesloten afvoer. Dit samenspel levert een forse expansie, groot genoeg om de meest zware regenval op te vangen.\n
De ruimte tussen tegels en dakbedekking is ontstaan door met tegeldragers te werken. Belangrijk was dat er van binnen naar buiten een drempelloze overgang zou ontstaan. Door zijn grote afvoercapaciteit is de Profiline in staat om ook bij zware slagregens de belasting op te vangen en snel af te voeren. Dit voorkomt opspattend water langs de gevels. Waar het in eerste instantie te doen is het regenwater af te voeren, wordt hier zorgvuldig mee omgesprongen, zoals gezegd als bijdrage aan de grondwaterstand. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2022
pijltje Artikelen uit 2022 - nr. 3
pijltje Gootsysteem van groot belang bij project Brussel
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug