Tegeltotaal 2022 - nr. 2

PROJECT

Milieubewust woonbeest op de Floriade

Tiny House met tegels
van Agrob en Criaterra

Het Rebel Huis op hoge poten
Het Rebel Huis op hoge poten

Er is lef voor nodig om tot vernieuwing te komen. Dat is dan ook het geval bij het Rebel House, dat onderdeel is van de Floriade in Almere. Een tiny house, omgetoverd in een science-fiction dier op robuuste poten. Aan de binnenzijde werden tegels van Criaterrra toegepast, ontstaan uit bouwresten.

Matthijs Pronker

Het ‘woonbeest’ heeft een keramische huid, opgebouwd uit driehoekige tegels. Bijzonder is het gebruik van uit de lucht afgevangen fijnstof als basis voor het glazuur. Designer Cas van der Zanden, van huis uit actief met houten constructies, week bij de gevelafwerking af van zijn oorspronkelijke materiaalkeuze en ging aan de slag met tegels geleverd door Agrob Buchtal. Rick Worst van Comet stimuleerde de afwerking aan de binnenzijde met Criaterra, dat hiermee voor het eerst in ons land is toegepast.

Christine Jetten

Cas van der Zanden koos wel als basis voor prefab CLT panelen (Cross Laminated Timber) als constructief uitgangspunt, zoals hij al jaren doet. Hij loopt in sneltreinvaart leeg over zijn laatste project, een tiny house voor de wereldtentoonstelling op de Floriade.

In de periode dat ik daarover mijn gedachtes liet gaan, kwam ik Christine Jetten weer tegen. Zij heeft inmiddels een wereldfaam als het om ontwikkelen van glazuren gaat. Het opnemen van recyclebaar afval blijft voor haar de uitdaging. Nu was ze bezig met uit de lucht afgevangen fijnstof. Hoe zou ik dat kunnen gebruiken? Nog even doordenken en het paste uitstekend bij mijn Rebel House.

Hydraulische kalk

Basis voor de gevels, vloeren en het dak, bleven dus de CLT-panelen, massief kruislings verlijmd vurenhout uit Oostenrijk. Om voldoende isolatiewaarde te realiseren zijn aan de buitenzijde van de gevels houtvezelplaten aangebracht van de firma Gütex uit Duitsland. Deze worden standaard voorzien van een 4 mm dikke pleisterlaag, versterkt met glasvezel- wapening.
Cas van der Zanden: Daarvoor gebruikt dat bedrijf Unilit, een pleister op basis van hydraulische kalk. Diezelfde mortel konden wij gebruiken voor het verlijmen en voegen van de tegels. Het uitgangspunt voor deze opbouw zou je kunnen vergelijken met de buitengevelisolatie van de stukadoor.

De keramische schil gevoegd
De keramische schil gevoegd

Ademen

Belangrijk voor ons is, dat de gevel met een voeg van 8 mm voldoende blijft ademen. Waterdamp kan zonder teveel belemmering van binnen naar buiten diffunderen. We zijn ervan overtuigd dat er geen inwendige condensatie kan ontstaan.
Voor de tegelbekleding stelde Agrob Buchtal de ongeglazuurde tegels ter beschikking. Gekozen werd voor strengperstegels van 30 x 30 cm met een dikte van 8 mm. Hier overheen kwam het glazuur van Studio Christine Jetten. Het aanbrengen van het glazuur kwam voor rekening van Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek in Sneek. Deze firma heeft nauwe banden met de Friese verwerker Andries Planting, die altijd voor speciale opdrachten wordt benaderd. Hij werkte samen met een kleine ploeg om alles op tijd af te hebben.

Deco Tiles

Het versnijden vroeg om hoge professionaliteit en werd uitbesteed aan het Deco Tiles, eveneens in Sneek gevestigd. Voor dit project werd gebruik gemaakt van waterjettechniek.

Zoiets kun je niet met een slijpschijf doen, zo luidt de heldere mening van Dooitze de Boer, bevlogen eigenaar van Deco Tiles. Voor één gevel was gekozen voor asymmetrische linker en rechter driehoeken. Met onze methode krijg je dus heel strakke puntjes. Het ging hier om totaal 60 m2 en alle tegels met een scherpe hoek. Met waterjet kan dat. Die bouwt geen spanning op in de tegel. Kunst was om de tegels zo af te steunen dat we tot de rand konden snijden. En dat is nodig want je kunt met deze harde waterstraal geen ondergrond heel houden. Onder het snijvlak ligt een rooster. Na een zekere hoeveelheid snijden is er niks meer van dit rooster over. Heb je een belangrijke partij te doen, zoals nu, dan is dat verlies natuurlijk geen probleem. De architect wilde dat het huisje er als een dier uitziet. Dat is zeker gelukt. Die tegels zijn net schubben.

Patroon via projectie overgebracht
Patroon via projectie overgebracht

Projectie

Via de Kleiwarenfabriek Dijkstra kwam tegelzetter Andries Planting bij dit project terecht. Wie beter dan hij weet zo’n puzzel tot een fraai einde te brengen? Om hem te helpen bij het onregelmatige patroon, heeft Cas een projectie op de gevelwand gezet in een loods in Ridderkerk. Vandaar is het Tiny House op transport gegaan naar Almere. Daar staat het op een kavel die Europarcs heeft gehuurd van de organisatie. Hier komen meer gebouwen te staan die aspecten als duurzaamheid hoog in het vaandel hebben.

De Floriade is op 15 april ­geopend en loopt door tot 9 oktober 2022.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2022
pijltje Artikelen uit 2022 - nr. 2
pijltje Tiny House met tegels van Agrob en Criaterra
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug