Tegeltotaal 2022 - nr. 2

BEURS

Keramische afwerkingen prominent aanwezig

Nieuwe bruisende locatie
voor Material District

De Werkspoorkathedraal als nieuw onderkomen voor de beurs
De Werkspoorkathedraal als nieuw onderkomen voor de beurs

Na twee jaar stilte was het eindelijk weer zover: Material District kon van 5 t/m 7 april eindelijk doorgaan. Het werd voor het eerst in de Werkspoorkathedraal in Utrecht gehouden. Deze nieuwe plek maakte het evenement direct nog bruisender en al gauw werd de rode draad duidelijk: circulaire economie.

David Pronker

Vanuit de keramische industrie viel aan het thema vooral het begrip duurzaamheid bij te dragen. Daarbij vallen de sterke nieuwe kwarts composietplaten het meest op, die volgens de toelichting een leven lang mee kunnen gaan in vele afwerkingen. Het enige jaarlijkse evenement voor voorschrijvers van materialen stond voorheen bekend als Material Xperience. In totaal waren er dit keer 125 exposanten, 250 materiaalsoorten en 50 sprekers in de lezingenhoek. Onder de bezoekers bevonden zich veel architecten.


Designed to last van Diresco
Designed to last van Diresco

Diresco

De eerste stand die opviel bij binnenkomst is Diresco, met een gerenommeerd product dat zelfs Apple in de VS tot fan heeft gemaakt. ‘Designed to last’ bestaat uit een composiet die een mensenleven meegaat. Apple heeft hiermee alle filialen in de VS laten afwerken. Het gaat om een gepatenteerde witte plaat, die speciaal ontwikkeld is om niet te verkleuren in de zon en die lang mooi blijft.
Het Belgisch familiebedrijf stelt wegen open waar weinig andere producenten gekomen zijn. Zo ontstond de vinding van de bio UV-hars die uit plantaardige olie gehaald wordt en in de plaat wordt verwerkt. Deze krijgt zo een UV-protector die zonlicht terugkaatst. Hiermee kunnen nieuwe vloertegels vervaardigd worden die zowel binnen als buiten hun kleur behouden, tot op lange termijn. Door de lage transportkosten is Diresco een vrij voordelige fabrikant van kwartscomposiet, omdat zowel de fabriek als de distributeur in België zitten en hun klantenkring vooralsnog op eigen land en Nederland gericht is. De duurzaamheid vindt ook achter de schermen plaats: het bedrijf hergebruikt het eigen water en draait voor 75% op groene energie door toepassing van zonnepanelen.


Kayden Stone & Ceramics met collectie Symphony
Kayden Stone & Ceramics met collectie Symphony

Kayden Stone & Ceramics

Direct uit de Chinese fabriek, presenteerde Kayden Stone de nieuwe kwarts composietplaat Symphony van Lumina Stone. Anders dan bij een normale kwarts composiet, wordt hier de tekening van een natuursteen door 5D Nano-ink technologie geïnfiltreerd in de toplaag. Dit verleent de steensoort extra authenticiteit en een effect van fullbody in kleur en textuur. Dit materiaal is sterk, redelijk krasbestendig en niet vlekgevoelig, dus zelfs gemorste rode wijn valt zo weg te poetsen. In het product zit minder dan 20% silica ofwel kristallijn dan normaal. Er is gebruik gemaakt van gerecycled glas en in de productie wordt 100% water hergebruikt, wat het product dus erg duurzaam maakt. Symphony is een veel schoner product om te verwerken doordat er 75% minder silicastof vrijkomt, dat bij inademen schadelijk is voor de gezondheid. Het formaat is 320x160 cm en 12 mm dik en momenteel is het in zes verschillende kleuren leverbaar.


Joost Kemperink op de stand van Loetino
Joost Kemperink op de stand van Loetino

Loetino Natuursteen en Keramiek

Bij Loetino heerst altijd een gastvrije ontvangst, dus ook op de bescheiden stand waar de nieuwste series getoond werden in allerlei maten en frisse kleuren. Voor het eerst nam Loetino deel aan deze beurs en gemeld werd dat dit vervolgd gaat worden met een deelname in juni tijdens Design District in Rotterdam. Dat vertelde Joost Kemperink, die al een jaar bij Loetino werkzaam is, na een functie als accountmanager bij Gebo Groothandel & Agenturen.

Grote formaten bij Loetino
Grote formaten bij Loetino

De groei zit er bij Loetino goed in, dus ook in de omvang van de keramische platen. In een oogopslag werd duidelijk wat je allemaal met de slabs kunt maken zoals aanrechtbladen met ingebouwde inductie, eettafels, douchebakken en alle soorten wanden. Loetino is een klein maar sterk team met een goede aanpak van relatieopbouw, zo bleek ook tijdens de beurs. In het brede scala aan vintage tegels is de speelse Quadra decorserie erg opvallend; het biedt een zee aan combinaties van patronen en kleuren.


Neolith in heel veel kleuren en afwerkingen
Neolith in heel veel kleuren en afwerkingen

Michel Oprey & Beisterveld

Bij Michel Oprey staan de merken Neolith en Quarella centraal. Bij de keuze in Neolith viel gelijk het nieuwe gamma aan kleuren op, zoals de Arabescato met een alternatieve terrazzo look. Neolith wordt gemaakt van 100% natuurlijke kwartsen, die fijngemalen worden tot poeder en dan weer teruggeperst tot plaat. Hier worden vervolgens met een printsysteem pigmenten in aangebracht. Het geheim van de kracht van dit product ligt in een lang afkoelingsproces nadat het in de oven de 200 graden behaald heeft.

Het product Quarella bij Michel Oprey & Beisterveld
Het product Quarella bij Michel Oprey & Beisterveld

Door de gestadige afkoeling wordt de spanning uit de plaat gehaald en maakt deze zeer gesloten, krasvast en hittebestendig. Dit product kant overal gebruikt worden: zowel voor vloertegels, muurbekleding, buitengevels, werkbladen, spoelbakken en alles wat je verder kunt bedenken. Je zou er dus eigenlijk een hele woning mee kunnen maken als je dat zou willen. De klanten hoeven alleen maar hun wensen op tafel te leggen.


Samples als kwasten bij Regge Tegels & Vloeren
Samples als kwasten bij Regge Tegels & Vloeren

Regge Tegels & Vloeren

Wat trekt beter de aandacht dan samples die op verfkwasten lijken? Sowieso een leuke manier om meerdere voorbeelden te tonen waaraan je je ogen de kost kunt geven. Keramische platen, hout, marmer en betonlook wordt nog erg goed verkocht bij Regge en gaat ook steeds meer naar grotere formaten zoals die tegenwoordig helemaal in de mode raken. Het formaat van 120x280 hoog paste net precies in de stand alsof deze ervoor gemaakt was.
Op de beurs werd vooral het Italiaans merk Fondovalle in de schijnwerper gezet. Het stond geëtaleerd in marmer en houtlook, in zowel een matte als in glanzende afwerking en in een regenboog aan kleuren.


Christine Jetten licht glazuren toe
Christine Jetten licht glazuren toe

Studio Christine Jetten

Met een van de kleinste stands was Christine Jetten aldoor omringd door mensen om haar ambachtelijke schat te bewonderen. Met een uitgekiende opstelling op vier houten panelen, creëert Christine een intieme ervaring, waar je een kijkje mag nemen in het maakproces en een reis maakt in de wereld van glazuren. Hier regeert het ambacht. Studio Christine Jetten ontwerpt glazuren die de magie van het materiaal vangen. Ze weet verrassingen te vinden in oude tradities en zoekt naar nieuwe mogelijkheden, zoals het glazuur op basis van gevangen fijnstof. Christine stond voor het eerst op een beurs en was meteen al een zeer geziene exposant die binnen het thema circulair bouwen hoge ogen gooide. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2022
pijltje Artikelen uit 2022 - nr. 2
pijltje Nieuwe bruisende locatie voor Material District
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug