Tegeltotaal 2021 - nr. 6

TECHNIEK

© Tegeltotaal

Hogere eisen aan verwerkende producten

Kracht van het tegelwerk
staat en valt met de lijm

© Tegeltotaal

Met de revolutionaire vooruitgang in keramische afwerkingen is ook de wereld van lijmen, voegen en kitten sterk veranderd. De lijm is hierbij het meest essentiële onderdeel voor een succesvolle verwerking.

Matthijs Pronker

Voor elke situatie lijkt tegenwoordig een aparte lijm verkrijgbaar. Tegelijkertijd kan de verwerker meestal aan de slag met enkele universele producten. Het maken van keuzes in lijmen is ingewikkelder geworden en vraagt om meer toelichting.
Documentatie is niet meer te overzien, zeker nu er tal van Arbo–
en milieuaspecten in zijn opgenomen.

Gres Porcellanato

Zoals gezegd komt een groot deel van de veranderingen in de lijmsector voort uit de ontwikkelingen in de tegelwereld. Dat begon ongeveer met de introductie van gres porcellanato. De zeer gesloten, bijna glasachtige rugzijde, vereist een meer chemische hechting. Het nagenoeg ontbreken van open poriën sluit zogeheten mechanische hechting uit, waarbij de mortel in de structuur dringt.

Specie

Het zetten in specie was veertig jaar geleden nog heel normaal. Dikbed verlijming liep mee in die lijn, met een forse mortellaag. Daar is al decennia lang middel -, dun -en vloeibed verlijming voor in de plaats gekomen. Eerst was er nog sprake van een eenvoudige opbouw van de mortel, met vulstof, cement en zand. Daar is de afgelopen decennia een omvangrijk pakket high tech lijmen voor in de plaats gekomen. Met als grootste vraag: Welk product kiezen we voor welke situatie en wie maakt die beslissing?

De praktijk wijst uit dat ­verwerkers zeer gehecht zijn aan de producten waar ze mee vertrouwd zijn

Gehecht

Algemeen wijst de praktijk uit dat verwerkers zeer gehecht zijn aan de producten waar ze mee vertrouwd zijn en die ze bij het bekende adres betrekken. Nieuwe soorten lijm uitproberen van hetzelfde merk lukt nog wel, maar overstappen naar andere leveranciers gebeurt niet zomaar. Bijscholing met geheel andersoortige lijmen voor nieuwe toepassingen moet de - overigens logische - vasthoudendheid van de verwerker ombuigen. Bij grotere projecten wordt uiteraard een gedegen planning gemaakt met alle factoren die meespelen. Dat zal van invloed zijn bij de uiteindelijke keuze die in overleg met het tegelbedrijf genomen wordt.

Meer spelers

In de lijmwereld vechten interna­tionaal meer spelers dan ooit tevoren met argumenten als uiteenlopende kwaliteit en prijsstelling. De meeste merken komen via Duitsland naar de Benelux, maar ook enkele Italiaanse producenten hebben hun plek hier verworven. Met altijd een heel scala aan soorten. Verwerkers en opdrachtgevers zijn doorgaans te overtuigen dat specifieke producten duurder uitpakken. Het prijsvechten speelt zich vooral af bij vergelijkbare lijmen, die voordeliger zijn dan bij de concurrent. Of voordeliger lijken, want aan de onderscheidende waarden zijn de afgelopen decennia milieu-aspecten toegevoegd. Dit kan gaan om emissiewaarden, minder stofvorming bij het aanmaken en lichtere producten. Bij dat laatste ligt het verbruik lager en komt de prijs uiteindelijk gunstiger uit.

Gelukkig kregen ­lijmproducenten gaandeweg geheel andere grondstoffen ter beschikking

Systemen

De meeste fabrikanten bieden complete systemen aan voor allerlei situaties. Terrassen en natte ruimten kunnen niet zonder een dergelijk opbouw van materialen. In beide gevallen zijn extra hoogwaardige producten nodig zoals waterdichtende of juist waterdoorlatende. Bij toepassing buiten moet onvermijdelijk rekening worden gehouden met minder gunstige weersomstandigheden. Het werk zelf vraagt om sneldrogende mortels met een zo gunstig mogelijke verwerkingstijd, om wachttijden door droging te voorkomen. De mortel moet uiteraard ook op lange termijn bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden. Het is beter om bij de keuze aan de hoge kwaliteitkant te zitten dan een lijm te kiezen die de situatie op het randje aan zou moeten kunnen.

Tenslotte

Bij nieuwbouw, renovatie en sanering is het streven om milieubelastende stoffen zo veel mogelijk uit bouwmaterialen te weren. Dat geldt dus ook voor alle materialen ten behoeve van tegelverwerking. Het gaat er uiteindelijk om dat zoveel mogelijk emissie-arme stoffen worden toegepast. Het belang geldt zowel voor de toekomstige gebruiker als voor de verwerker. De laatste is de eerste die erop moet toezien dat de verpakking van het product een Emicode-zegel draagt. De milieu-eisen worden in de toekomst verder aangescherpt. Denk aan de voorbereiding van de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen, WKB. Daarmee krijgt de verwerker nog meer verantwoordelijkheid voor de afgeleverde kwaliteit. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2021
pijltje Artikelen uit 2021 - nr. 6
pijltje Kracht van het tegelwerk staat en valt met de lijm
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug