Tegeltotaal 2021 - nr. 6

Interview

Belgisch agent Erwin Wouters signaleert

‘De bouwheren zijn aan het omschakelen’

Erwin Wouters
Erwin Wouters

Erwin Wouters heeft als Belgische agent van diverse Italiaanse en Spaanse tegelmerken al ongeveer 30 jaar de hele ontwikkeling in de keramische wereld mee mogen beleven. De merken die hij momenteel in portefeuille heeft zijn Coem, Fioranese en Laminam. Voor Nederland en België vertegenwoordigt hij Galileo Ceramiche. Hij ziet vanuit zijn beroep grote verschuivingen in de verkoop van tegels.

Renée de Haan

Social media zullen zich nog verder uitbreiden en vooral bij jongeren een heel andere aanpak teweeg brengen als ze gaan investeren in de bouw. De keuzes via Facebook en Pinterest worden als een korte stap gezien om iets aan te schaffen. Je kunt direct diensten vergelijken en de drempel is lager.

Ambassadeur

Wouters voegt er direct aan toe dat deze wijze van kiezen veel onpersoonlijker is. De adviseur wordt met al zijn doorvragen omzeild, maar de kans op miskopen stijgt. Een agent zal meer een ambassadeur worden voor architecten en projecten. De rol van de architecten is groter dan ooit tevoren, waarbij interieur en exterieur steeds dichter bij elkaar komen. Bij grote openbare werken bepaalt de architect binnen het gerelateerde budget.
De agent kan daarin een doorslaggevende adviestaak vervullen. Zeker nu de keramische industrie steeds meer in het verlengde komt te liggen van keukensector en tuinaanleg.

Keukenbranche

De ontwikkelingen in de keramische wereld worden voor een groot deel aangestuurd door de keukenbranche. Het is op aandringen daarvan dat die hausse aan keramische werkbladen is ontstaan. En dat geldt ook voor de 2 en 3 cm dikke buitentegels. Dat is op verzoek ontwikkeld.
Bovendien ziet hij in de woningbouw een vergrote omzet doordat er totaalconcepten worden ontworpen voor living, keuken en terrassen. Het vloer-ontwerp wordt zo in één keer meegenomen. Vroeger was dat de hal, het toilet, de keuken allemaal als afzonderlijke ruimten.
De toepassingsmogelijkheden zijn veel groter geworden voor de keramische industrie en daar komen nu nog de voordelen bij van ecologisch verantwoord produceren en het recyclen. Ook jonge mensen zien tegels als een gemakkelijk product. Het huis blijft er proper mee.

Verschillen

De verschillen tussen België en Nederland ziet Erwin Wouters vooral in de formaatkeuze. In zijn land worden nog steeds ‘kleinere’ tegels toegepast in de projecten, terwijl in Nederland voor vloeren 60 x 60 cm en groter gebruikelijk is geworden. Voor de particulieren geldt net als in Nederland de trend naar grotere formaten.
Maar ook van hogerhand ontwaart hij een andere gang van zaken.
In Nederland is de overheid bepalend voor de afwerking bij hetzelfde type huis. Dan krijgt iedereen dezelfde tegels; in België mogen de mensen veel eerder zelf bepalen hoe ze willen bouwen en welk interieur en dus ook welke keramiek daar bij hoort.

In België mogen de mensen veel eerder zelf bepalen hoe ze willen bouwen

Architecten

Met een merk als Coem en Fioranese komt hij sterk binnen bij architecten met uitgekiende series in houtlook, natuursteen en marmers. Binnenhuisarchitecten vinden de keramische replica’s veelal een goede oplossing, maar de BNA wereld staat daar sceptischer in, zo weten we inmiddels. Wouters knikt beamend.
Een architect wil van huis uit het echte product, dus keramisch hout viel lastig aan de man te brengen in die regionen. Langzaam zie ik een kentering, want de voordelen zijn te groot om weg te wimpelen. Dat geldt ook voor cortenstaal en terrazzo, de bouwheren zijn aan het omschakelen. Beton was direct geaccepteerd in de keramische versie, mede door het grote succes vanuit de keukenindustrie. Nu volgen marmer, travertin en terrazzo, dat ook bij jonge klanten enthousiast wordt ontvangen.

Serie Linea van Galilea Ceramiche
Serie Linea van Galilea Ceramiche

Verscheidenheid

De kracht van steen ligt vooral in de bewerking en daarmee kan keramisch alles gerealiseerd worden. Gehamerd, gezoet, geborsteld, leerlook, je noemt het en we hebben het wel in een van de collecties. Die verscheidenheid maakt dat keramiek een veel volwaardiger product is geworden dan ooit tevoren. Net als in de auto-industrie kun je de keuze zelf samenstellen. Tot voor kort was het de versie die je in de showroom had gezien. Daarbij is nu ook het onderscheid in laag, midden en hoog segment veel helderder geworden. Dat is heel prettig voor de klant.

Cementtegels

De comeback van handvorm en cementtegels met encaustic patronen is volgens Wouters al jaren gaande. Het Italiaanse merk Coem bracht al eerder cement gebonden tegels op de markt.
Sommigen doen nu of ze het warme water hebben uitgevonden, maar alles komt terug. Kleuren, maten, soorten, ze komen met golven weer onder onze aandacht. We kunnen alles maken en namaken.

Grote slabs

Het probleem is het verwerken en plaatsen van de grote slabs. Zoals je vroeger met mozaïek zelden een tegelzetter kon vinden die dat in zijn vingers had, zo lopen we nu tegen de grote platen aan. Wie kan omgaan met formaten van 160 x 320 cm? Vele verwerkers raden het dus af. Maar hoe dan ook, plaatsing van XXL moet bij projecten veel eerder ingepland worden, dus voordat de ramen en deuren erin zitten. Het moet in de verwerking een specialisme worden dat aparte scholing behoeft.

Beton was direct geaccepteerd in de keramische versie

Fierheid

Erwin Wouters herinnert zich de tijd dat een metselaar wel even het badkamertje tegelde omdat het allemaal eenvoudig in elkaar stak. Als agent bemoeit hij zich niet direct met scholing van verwerkers, maar blijft goed op de hoogte van de opleidingen.
Keramiek is geen banaal product meer. Van de verwerkers wordt dus fierheid en passie verwacht. Niets is erger dan slecht geplaatste tegels. Het beroep van verwerker zou al eerder aan de orde moeten komen bij de gewone vakopleidingen, net als elektricien of timmerman. Dan maak je de jongeren enthousiast voor een carrière waarin heel veel kansen in liggen. En die gaan alleen nog maar toenemen. Denk ook aan de extra kwaliteiten van keramisch afwerken, zoals CO2-opname. De kracht en toepassing van tegels zal alleen maar toenemen, voor zover we dan nog van tegels kunnen spreken.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2021
pijltje Artikelen uit 2021 - nr. 6
pijltje ‘De bouwheren zijn aan het omschakelen’
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug