Tegeltotaal 2021 - nr. 6

HET BEDRIJF

Ruime showroom met veel daglicht
Ruime showroom met veel daglicht

 

Nieuwe serie Amore bij Imola Cooperativa

Bijzondere revivals
in de keramische Bijenkorf

De toonzaal bij de oude fabriek van Imola
De toonzaal bij de oude fabriek van Imola

De onderneming staat te boek als de alleroudste tegelproducent van Italië: Cooperativa Imola. Achter deze klinkende naam met een bezig bijtje als logo schuilt een zeer goed gerund bedrijf.

Renée de Haan

Het begon in 1874 als een coöperatie van kleinere producenten die vanuit samenwerking sterker werden. De kunstnijverheid uit die begintijd valt door alle jaren en series heen nog steeds te traceren. Met als aanvulling twee merken die onder dezelfde holding vallen: La Faenza en Leonardo, elk met een eigen presentatie in de ruim opgezette showroom.

Museum

Imola is bijna letterlijk de Bijenkorf van de Italiaanse tegelindustrie: alles valt hier te verkrijgen en naast de gangbare producten zijn er duurdere of artistieke garnituren, meestal wandtegels. Hier waren beroemde designers vroeger maandenlang kind aan huis, van Gio Ponti tot Joe Tilson. De oude fabriek bij Faenza staat nog altijd prominent op het terrein en herbergt een museum met alle vermeldenswaardige hoogtepunten in woord, beeld en tegel. Historie en verjonging vallen direct waar te nemen op de website met uitdagende zinnen als Tiles are boring. In de showroom geldt een heel andere waarheid: All you need is tile.

Amore

Die slogan wordt direct ingevuld bij binnenkomst. Grote marmeren zuilen, een houthoek met alles precies op maat gesorteerd, uitgelezen beton-steenafdeling met bijzondere structuren en veel bijpassende mozaïeken in dezelfde tint. Op de bovenverdieping kan in een soort vide vergaderd worden en is in een groot filmscherm voorzien. Marketing Manager Stefano Giordani leidt ons direct naar de speelhoek Amore. Als in een laboratorium staan alle potten pigment, glazuur en andere basisstoffen in apothekerspotten gerangschikt. In totaal bestaan er 27 kleuren, waarvan 16 geheel nieuw voor Imola. Amore levert 45 verschillende producten op, in vier series: Icona, Gesso, Aroma en Stile. Er zijn twee nieuwe rechthoekige kleine formaten uitgebracht, 15 x 20 en 6 x 24 cm.

Alle tegels kunnen ­overal aan welke wand dan ook worden toegepast
in combinatie
met alle soorten vloeren

Puur Italiaans

Giordani vertelt: Amore is een verzamelnaam voor alles wat we in de loop der jaren hebben ontwikkeld en meegekregen op tegelgebied. Het legt de loper uit van het verleden naar de toekomst. Alles is puur Italiaans, dus niet alleen hier vervaardigd, maar ook samengesteld op basis van louter nationale producten. Alle tegels kunnen overal aan welke wand dan ook worden toegepast in combinatie met alle soorten vloeren, ook van andere producenten. Jammer genoeg.
Dat laatste is een kwinkslag. De categorieën zijn voorzien van moodtafels met allerlei kleurrijke voorwerpen en stoffen die betrekking hebben op die bepaalde serie. Het gaat hier om een bicottura, dus twee keer gebakken tegels en de prijsstelling is voor alle series en afwerkingen gelijk.

Alle keramisch hout op een rijtje
Alle keramisch hout op een rijtje

Icona

De gastheer vertelt aanstekelijk: Icona heeft betrekking op de jaren ’60, begin ’70 toen na de economische groei van de jaren ’50 een welzijn kwam en het Made in Italy ontstond. Er was een duidelijk onderscheid tussen platteland en stad in de aankleding van badkamers en keukens en dat begon langzaam te verbleken. De hoeveelheid kleuren en formaten vanuit de tegelwereld waren te overzien: veel pastel en vierkant 10 x 10, 20 x 20 cm of rechthoekig 10 x 20 cm. Mijn ouders hadden in hun flat in Modena een blauwe afwerking in de badkamer en groen in de keuken. En ik garandeer je: ze waren niet de enigen! Net zoals in de auto-industrie met de Fiat 500 hebben we een remake Imola anni 60.
Op basis van die tinten is de 10 x 20 cm opnieuw geproduceerd met een gladde afwerking en een lichte ribbel.

Eigentijdse cotto vertaling bij zustermerk Faenza
Eigentijdse cotto vertaling bij zustermerk Faenza

Gesso

De serie Gesso, oftewel gips, voert terug naar de jaren ’80, met een hang naar de natuur zoals ook de voorwerpen in haakwerkjes en attributen van pottenbakkers. Klei staat hier centraal. Met een hang naar terracotta in de pure vorm, geglazuurd, maar altijd in tinten die dicht bij de aarde blijven. Ook hier is een gladde gewolkte 10 x 20 vervaardigd, naast eentje met een bijna nonchalant gekerfde streepstructuur.
Giordani: Dit is gebaseerd op geborsteld zand. Daarmee bedoel ik dat de badmeester aan het einde van een stranddag de zandkastelen glad harkt. Het komt overigens ook overeen met een Japanse graveerkunst.
Naast de zandtinten zijn de blauwkleuren helemaal van deze tijd, dus hier is door Imola ingehaakt op een comeback die al gaande was.

Net zoals in de auto-industrie met de Fiat 500, hebben we
een remake Imola anni 60

Aroma

We lopen verder naar de tafel Aroma en laten ons graag uitleggen dat die betrekking heeft op eind 20ste eeuw toen iedereen het goed had en kon reizen en vakantie vieren.
In Italië betekent vakantie voor velen een aantal weken aan zee. Kobaltblauw, diepgroen, donkerrood en bruin; dat bepaalde veel badkamers uit die tijd. Maar ook internationaal was er een grote interesse in de mediterrane kleuren en beleving met geuren in wellness-centra die een vakantiegevoel opwekten. Schertsend gezegd wilde iedereen naar Sicilië of de Amalfikust, waar de formaten in tegels vierkant waren: 10 x 10, 12 x 12, 15 x 15 en 20 x 20 cm.
Hieruit is een serie ontstaan die aan Zelige doet denken: een handvorm in stroken van 6 x 24 cm in 9 tinten met wit als katalysator van de kleurrijke wanden.

De nieuwe series van Amore
De nieuwe series van Amore

Stile

De laatste revival Stile heeft betrekking op de huidige tijd waarin het neutrale voorop staat bij de inrichting.
Het is een beetje Engels, dus heel zachte tinten als crème en mintgroen. Om het niet saai te laten worden hebben we een gladde en een satijnafwerking met een opliggend kader en een terugliggende rand die precies op elkaar aansluiten.
Stile doet enigszins denken aan de vinding van Philippe Starck voor Sant’Agostino en is nu al een topper vanwege de vele toepassingsmogelijkheden. Het kan zowel horizontaal als verticaal verwerkt worden en dat geldt uiteraard ook voor Aroma. De andere series lenen zich vooral voor liggende plaatsing.

Crea-la van dochtermerk Leonardo
Crea-la van dochtermerk Leonardo

Marketing

Aan de marketing is ook gedacht. Bescheiden displays, met de tegelserie op kleur en een foto van een toepassing ernaast. Bovendien is er een tegelbibliotheekkast voor ontwikkeld.
Amore nodigt uit om direct in de showroom opties te zien met alle andere producten, veelal grote formaten en slabs. Vooral de marmers zijn op een creatieve wijze uitgevoerd, met vegen in plaats van aders en goudkleurige accenten. De rust keert terug in de betonplaten en de keramische parketten die in de natuurgetrouwe nabootsingen vooral tijdloosheid garanderen. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2021
pijltje Artikelen uit 2021 - nr. 6
pijltje Bijzondere revivals in de keramische Bijenkorf
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug