Tegeltotaal 2021 - nr. 5

BEURSNIEUWS BELGIË

Succes verzekerd voor Bel Histoire

Revoir Paris koestert het verleden

Het team van Revoir Paris met v.l.n.r. Alexandra Maillard, Fabrizio Fascianella, Griet Moonen en Ben Vanpée
Het team van Revoir Paris met v.l.n.r. Alexandra Maillard, Fabrizio Fascianella, Griet Moonen en Ben Vanpée

Het Belgische Revoir Paris heeft al jaren patent op originele handvorm tegels. Internationaal is het bedrijf zeer gezien en dat wordt met de nieuwe series alleen maar sterker. Het bedrijf grijpt met Bel Histoire terug op een Belgisch keramisch verleden uit de 14de tot de 19de eeuw.

Matthijs Pronker

Er werden destijds schitterende patronen ontworpen voor droog geperste tegels met diepe kleuren dankzij het lood dat toen nog rijkelijk gebruikt werd. Vanaf 1850 kwam een belangrijke keramische vloertegelproductie op gang. Na de bekroning van de eerste ingelegde steengoedtegels van Boch Frères uit La Louvière op de wereldtentoonstelling in Londen 1862, groeide de fabriek uit tot één van de belangrijkste Europese producenten van deze encaustic tegels.

Kleine stap

Griet Moonen van Revoir Paris verklaart het succes van destijds: Boch zat bij de Franse grens in La Louvière. Vandaar naar het kleine plaatsje Louvroil was een kleine stap en baande de weg naar Parijs. En meteen gingen de deuren naar de rest van de wereld open, onder meer in New York, Cuba, Mexico…het liep fantastisch. Naast de Boch Frères waren ook Helman en Gilliot en Cie sterk exporterende Belgische merken.
Door de wereldoorlogen ontstond schaarste aan materiaal en kwamen er cementtegels voor in de plaats. België was wereldleider tot de jaren ’70. De concurrentie van de Italianen en Spanjaarden met veel voordeligere producten veroorzaakte dat de meeste Belgische tegelfabrieken de productie moesten stopzetten en noodgedwongen de pet van importerende groothandel opzetten. Jammer voor onze nationale handel maar wij hebben besloten om die geschiedenis en kennis niet verloren te laten gaan en volop inspiratie uit de patronen te putten.

Patronen in favoriete tinten blauw en bruin
Patronen in favoriete tinten blauw en bruin

Onbetaalbaar

De techniek van weleer zou ook zonder loodtoevoeging nog uit de kast gehaald kunnen worden, maar dat handwerk is onbetaalbaar geworden. Daarom is voor een andere samenstelling gekozen waarmee minder materiaal gemoeid is. Het proces begon vijf jaar terug en leidde tot een ruime collectie van 15x15 en 20x20 cm niet gerectificeerde tegels. In totaal een 60-tal patronen. Nu gaat Revoir Paris een stap verder met Bel Histoire: 35 patronen in 15x15 cm gerectificeerd, 7 uni-tinten en 6 hoeken en randen. Bijkomend werden 11 uni-tinten wandtegels ontwikkeld in de Provence collectie om de perfecte kleurenmix voor elke toepassing te garanderen.

Zorgvuldig

Griet benadrukt: Als de patroontegel op zich al wat drukker oogt, dien je de bijhorende wandtegels rustiger te houden. Daarom opteerden we voor een eenduidig kleurschema. Dit brengt balans in de ruimte. We hebben met zijn vieren van Revoir Paris met heel veel plezier aan deze twee nieuwe collecties gewerkt. Alle patronen hebben voor ons bekende namen. Dit bij voorbeeld is mijn favoriet, Jeanne, vernoemd naar mijn moeder. In veel van onze tegeltjes hebben we zelfs de breuklijntjes teruggebracht van het origineel.
De geschiedenis herhaalt zich, maar we hebben ze versterkt door te werken met tendenskleuren zoals vieux roze, rustige bruintinten, zacht oker, helder blauw…kijk zelf maar.

Bijna geen verschil tussen toen en nu
Bijna geen verschil tussen toen en nu

De belangstelling voor Bel Histoire blijkt bijna weer net zo groot als ooit in het verleden. Cottoceramix heeft het hele programma opgenomen voor distributie in Nederland en agent Marcel Oomen heeft al veel aanvraag vanuit de speciaalzaken. De verleiding om nog meer patronen en andere kleuren uit te brengen is groot, maar zo besluit Griet: Daar moeten we goed over nadenken en uiterst zorgvuldig mee omgaan.

Het origineel naast de replica
Het origineel naast de replica

U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2021
pijltje Artikelen uit 2021 - nr. 5
pijltje Revoir Paris koestert het verleden
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug