Tegeltotaal 2021 - nr. 5

BEURS

De unieke ingelaste aflevering van Design District, die van 3 tot 5 november in de iconische Van Nelle Fabriek werd gehouden, had wederom een groot scala aan innovatief interieurdesign. Verwondering alom over de complexiteit van de eenvoud en het gebruik van essentiële materialen in mooie combinaties en verhoudingen. Het was een welkome gelegenheid om, eindelijk weer in levenden lijve, de laatste ontwikkelingen van de keramische industrie te zien, met veel inbreng van Italiaanse bodem.

 

Hier worden interieurarchitecten gretig gemaakt

Design Destrict met veel aandacht voor keramiek

De Van Nelle Fabriek als bijna vaste locatie voor de beurs
De Van Nelle Fabriek als bijna vaste locatie voor de beurs

Design District werd na de diverse keren uitstel lang verwacht. Deze najaarseditie had een breed perspectief naar de toekomst toe, vol grenzeloze en tijdloze prestaties. Met in totaal 6700 enthousiaste, geïnteresseerde bezoekers, fabrikanten, importeurs, agenten en 150 mooie interieurmerken bewees dit jaarlijkse evenement zich opnieuw.

Sidhi Aradhana Achmat en David Pronker

Moods
Creatieve keramische bogen van Moods
Creatieve keramische bogen van Moods

De Beste Stand; zo werd de presentatie van Moods bekroond door de beurs en daar kon iedereen zich in vinden. Zelfs al ga je niet speciaal op tegeljacht, dan kom je door Moods als vanzelf in deze wondere wereld van keramische afwerkingen. Het idee dat tegels vlak zijn wordt hier aan alle kanten gelogenstraft. De mogelijkheden zijn ondenkbaar en architecten krijgen de kans om hun ideeën voor te leggen en tot leven te brengen.
Moods onderscheidt zich als het gaat om advies aan de architect. Aan de hand van de vraag gaan de medewerkers samen met de klant door alle keramische producten heen, om zo het beste product voor die bepaalde invulling te vinden.

Moods Lab

Met de stand wordt een soort Gallery getoond die het tegelspecialisme direct naar voren brengt, zo vertelt Concept Designer Marjolein Palings. Moods doet dit op een inspirerende en prikkelende manier.
Sinds een paar maanden hebben we het Moods Lab ter beschikking waar van alles gemaakt kan worden, van wasbak tot bar of keukenblad. Voorheen konden we wel het materiaal leveren, maar hadden we geen mensen om het te realiseren.

Marjolein Paling en Peter Lageweg als woordvoerders van Moods
Marjolein Paling en Peter Lageweg als woordvoerders van Moods

Moodbox

Moods is ontstaan na vele gesprekken met architecten en hun behoeftes. Met Moods willen we onze klanten graag inspireren en ondersteunen in hun zoektocht naar de mooiste materialen. Zo kunnen zij hun ideeën en concepten tot leven laten komen met de meest innovatieve en opwindende wand- en vloeroppervlakken. Hiervoor selecteren we dagelijks de mooiste tegels, platen en mozaïeken van over de hele wereld, aldus Eva Coppens, de keramische tegelspecialist binnen Moods.

Microtiles

Veel aandacht ging uit naar het merk Micro, een onderdeel van de Terratinta Group, met tegels in uni-uitvoering van fijn, naar middel, tot grove terrazzo look en daarbij een passend mozaïek. Deze 30x30 cm tegels zijn door en door vervaardigd met een dikte van 6 mm door middel van een configurator. Zo kan de interieur-architect eigen patronen samenstellen: zowel mat als glans, voor vloer en wand of andere toepassingen. De vloertegel Venice Villa van an Iris FMG is in verschillende maten en uitvoeringen verkrijgbaar: puur natuur, gepolijst en gestructureerd, in 30x60, en 60x60 tot 120x120 cm.

Eigen ontwikkeling

We willen eindelijk verder gaan op de beurs, maar dan blijkt er nog een nieuwtje: Moods heeft een kleine fabriek in Italië gekocht, waarbij het mogelijk is om specials te laten maken voor een architect als deze een minimale hoeveelheid afneemt. In het geval dat de architect op zoek is naar een bepaalde kleur of vorm die niet in het normale Moods assortiment zit, bestaat nu de optie om zelf een stuk keramiek aan te leveren of tailor made aan te bieden.
Ook komen uit deze fabriek de laatste nieuwe series die te zien zijn op de stand. Een van de meest gefotografeerde hoeken is degene waar allerlei verschillende soorten en maten tegels bij elkaar staan. Dit zijn oudere samples van de fabriek uit Italië, die Moods dus kan benutten om de mallen te hergebruiken voor nieuwe series. ■

De stand van Cerriva
De stand van Cerriva
Cerriva

Al 20 jaar werkt Cerriva samen met zakelijke opdrachtgevers in onder meer retail en horeca, maar ook binnen de consumentenmarkt. Middels onze tegels verbinden we mens, functie en ruimte: Tiles That Connect! Ik noem het cherry picking van eigen producten, stelt oprichter en directeur Gerrit van het Oever, wanneer we in de gesloten stand verwelkomd worden. Omringd door een overweldigende voorraad aan verschillende merken. Achter deze gesloten stand zit een idee dat we ook met Design District hebben besproken. Het heeft iets weg van een kijkdoos en symboliseert Cerriva’s online beeldbank. Die bestaat uit een database met alle producten, waarbij je kunt filteren op stijlen, kleur, toepasbaarheid, wanden, vloeren, binnen of buiten, dikte etc. De verzameling van alle materialen die mensen kennen is in één keer toegankelijk.
 

V.l.n.r. Gerrit van het Oever, Angela Moes en Stephan Leijssenaar
V.l.n.r. Gerrit van het Oever, Angela Moes en Stephan Leijssenaar

QR

Tijdens Design District wordt het de gasten makkelijk gemaakt om informatie te vinden, door middel van een QR-scan van de op de tegel gevonden code. Het verschil met voorgaande jaren is dat Cerriva weinig doet met de houtlook. Natuursteen is erg populair en dan met name marmer. Denk hierbij aan toiletten, badkamers, keukens en spa’s, zo verduidelijkt Gerrit van het Oever.
Even verderop wijken we uit op een andere stand van Cerriva: Viva. De series Made Heritage, Metallica en Narciso krijgen alle aandacht. Deze werden gepresenteerd met de praktische Pave and Go-oplossing, waarvoor geen extra verwerkingsmateriaal nodig is. Een siliconen frame wordt in de fabriek op de rug van de tegel verlijmd. Voor ondersteuning strekken ribbels zich onder de tegel uit. De randen rond de tegels grijpen in elkaar en vormen meteen de voeg van 3 mm. De gekozen aanpak leent zich voor situaties waarin regelmatig gewisseld moet worden zonder brekerij. Het vraagt wel om een goed uitgevlakte ondergrond. ■

 

V.l.n.r . Dennis Peters, Harmpke Mölenberg-Kluinhaar en Gabriele Alboretti
V.l.n.r . Dennis Peters, Harmpke Mölenberg-Kluinhaar en Gabriele Alboretti
Gigacer - NAU

Projectafdeling NAU stond dit jaar op de beurs met twee esthetische merken, waarbij keramiek centraal staat. De slogan ‘tegels zonder grenzen’ is daarbij een duidelijk statement. De Italiaanse tegelproducent Gigacer werkt met verschillende materialen, kleuren en toont allerlei soorten vloeren van hoge kwaliteit. De nieuwste serie van Gigacer is de Inclusioni, met een terrazzo uiterlijk geïnspireerd op de authentieke bestrating van de winkelarcades in Bologna. Het procedé volgt het oude principe waarbij met droge poeder de korrels in de tegels zijn geperst; dit proces geeft het geheel een natuurlijke uitstraling. Een ander opvallende collectie is de Concept 1, een collectie uit 2019, met uitdagende patronen in vier verschillende kleuren. Concept 1 is te verkrijgen in diverse maten en 5 verschillende structuren en kleuren en 3 basismaterialen. De keramische XXL-platen van deze serie zijn ook heel geschikt om er werkbladen mee samen te stellen. Daarbij valt de dunne plaat ook te gebruiken om fronten van keukens, zoals deurtjes en lades, mee te bekleden. Het materiaal is daarbij watervast en gemakkelijk te onderhouden. Projectafdeling NAU vormt een ijzersterke combinatie met de betrouwbare leverancier Julius van der Werf.

Schitterende terrazzoimititatie  Inclusioni bij Nau
Schitterende terrazzoimititatie Inclusioni bij Nau

Sottocer - NAU

Sottocer is een vrij jong bedrijf dat tevens via de projectafdeling NAU te verkrijgen is. Onder die vlag ontwikkelt het team nieuwe concepten en begeeft het zich breed in de markt. Met Sottocer worden voornamelijk tegels voor het middensegment ontwikkeld, met een klassieke, authentieke afwerking. De serie bestaat uit een breed scala van oriëntaalse en mediterrane prints, de zogeheten Fioranese look. De getoonde Sottocer serie refereert aan baksteen tegels met een strakke afwerking in zowel matte als geglazuurde glans. ■

Fioranese - Spadon tegelprojecten
Maurizio Spadon op de stand van Fioranese
Maurizio Spadon op de stand van Fioranese

De Italiaanse tegelproducent Ceramiche Fioranese staat ditmaal met vijf series op de Design District, twee daarvan hebben een nieuwe techniek. ‘Matter on top’, is de naam die ze gebruiken voor de 3D- technologie, zodat echt reliëf ontstaat. Extra aandacht verdient de Marmorea Intensa Bahia Blu die de stand domineert, een kopie van een blauwe marmer. De Kintsugi is geïnspireerd op de Japanse techniek om gebroken keramiek te repareren; dat draagt een schoonheidsfilosofie mee en laat sporen van breuk en herstel zien.

Op deze tegel vindt men scherpe bronskleurige breuklijnen die de steen een opzienbarende uitstraling geeft. De tegel heeft dit jaar nog een prijs gewonnen op de ADI Design Award 2021. Ook is de moderne interpretatie op terrazzo een terugkerend onderwerp in de serie Schegge. De scherpe marmeren blokjes, die geprononceerd in de tegel zijn opgenomen, geven een gestileerde versie van terrazzo, waarbij de ondergrond geïnspireerd is op een gietvloer. ■

 

Serie Shape centraal bij Mosa
Serie Shape centraal bij Mosa
Mosa

Al meer dan 135 jaar produceert Mosa tegels voor wanden, vloeren en gevels van particuliere, commerciële en openbare gebouwen, zowel binnen als buiten. Met een innovatief Nederlands design worden de tegels uit de zuiverste grondstoffen vervaardigd.
Op Design District toont het tegelmerk uit Maastricht zijn Core Collection, een samensmelting van de serie Solids, Terra en Quartz, waarbij als extra toevoeging nu de serie Shapes aanwezig is.
De in totaal 22 kleuren kunnen opgenomen worden in allerlei patronen van de nieuwe Shapes collectie. Deze vormen zijn zo bedacht dat ze zonder verlies uitgesneden kunnen worden uit een 60x60 formaat, waarmee dus ook een duurzamere oplossing gevonden is.

Wandtegelserie-Tide-in-de-cateringhoek-van-Mosa
Wandtegelserie-Tide-in-de-cateringhoek-van-Mosa

Calciet

Nagenoeg alle tegels van Mosa zijn cradle to cradle zilver gecertificeerd en op de beurs stonden potjes calciet om te tonen waar de tegels onder andere van gemaakt worden. Deze grondstoffen worden gebruikt ter vervanging van krijt in de wandtegels van Mosa en ook dit is een duurzaam product. Het calciet haalt Mosa in samenwerking met AquaMinerals en Watermaatschappij Limburg uit het drinkwater in Limburg.
Als laatste: Motto by Mosa. In eerste instantie is dit nieuwe tegelconcept puur geproduceerd en bedacht voor de consument. Na de positieve reacties wordt het concept nu voor de architecten en projectmarkt toepasbaar gemaakt. Getoond op de beurs werd één van de producten van Motto by Mosa, namelijk de wandtegelserie Tide. Het formaat is 10 x 20 cm en beschikbaar in tien verschillende kleuren met een eigen gloed en nuancering. Motto by Mosa biedt designtegels voor verschillende interieurstijlen en budgetten, met als doel om meer keuzegemak te geven aan de klant. ■
 

Living Ceramics - Intercodam
Veel monstertegels  op de stand van Living Ceramics
Veel monstertegels op de stand van Living Ceramics

Het Spaanse Living Ceramics werd mooi neergezet in samenwerking met Intercodam. Alle info die je hiervan wilt weten wordt duidelijk aan de wand getoond met de meerdere afmetingen, structuren, kleuren en vormen. Duidelijker kan bijna niet.
De aandacht gaat vooral uit naar zo natuurlijk mogelijke reproducties van hout, marmer en andere steensoorten. Als nieuwe series zien we de Italiaanse marmerlook terug in de serie Von, die goed combineert met het keramisch hout uit de serie Uno.
Daarnaast wordt Jurastone in 3 kleuren getoond als de serie Kendo, geïnspireerd op de steensoort uit de Jura. Zoals Living Ceramics dit gepresteerd heeft, bracht menig bezoeker aan het twijfelen over het feit dat dit keramiek was. Kendo kent drie verschillende afwerkingen: afwerking honed (gezoet), naturel mat en bush hammered.

Living Ceramics biedt de mogelijkheid om van elke serie een bijpassend meubel te maken. In het algemeen gaat het om badkamermeubels, maar ook tafelbladen zijn een gewild artikel.
Bijna alle series zijn in verschillende maten beschikbaar van 30x60 tot 120x270 cm. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2021
pijltje Artikelen uit 2021 - nr. 5
pijltje Design Destrict met veel aandacht voor keramiek
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug