Tegeltotaal 2021 - nr. 5

BEURSNIEUWS

Affrescati met decor Lapis Giotto
Affrescati met decor Lapis Giotto

Een stukje Italiaans verleden herleeft

Bijzondere fresco’s en oud hout bij Refin

Het Italiaanse Refin staat bekend om de hoogwaardige wijze waarop keramische replica's tot stand komen. Dit keer werd uitgebreid toegelicht hoe de series Affrescati en Cortina zijn ontstaan. De frescovertolkingen en gebruikte houtimpressies passen wonderwel goed bij elkaar.

Matthijs Pronker

Marketingman Rino Bedogni stond aan de basis van de expertise: Refin wilde teruggrijpen op vroegere, echt Italiaanse producten. Het begon met een onderzoek naar alle soorten fresco’s, schilderingen die vers op de muur worden gezet.

Kunstenaar

Die van Pompeï zijn het bekendste, maar ook in de Santa Stefano in Bologna vond het team goede voorbeelden, meestal met behoorlijk wat beschadigingen.
Rino: Normaal gesproken neemt de designafdeling van Refin een voorbeeld mee van een stuk steen of staal, om die in het laboratorium nauwkeurig te onderzoeken. In dit geval kon dat niet. Een kunstenaar die dure villa’s decoreert heeft een aantal elementen uit die fresco’s vastgelegd en zo konden we aan de slag.

Gebruikt hout voor serie Cortina
Gebruikt hout voor serie Cortina

Giotto

Na diverse proeven met kleuren en figuren ontstond de serie Affrescati in formaten 120 x 120, 80 x 80, 120 x 60 en 80 x 40 cm. Het reliëf heeft een spaanslag dat in vijf passende tinten is uitgebracht. Als eerbetoon aan de bekende architect Giotto is een speciale decortegel uitgebracht in kobaltblauw met gouden sterretjes, die er los op lijken gestrooid. De nieuwkomer leent zich voor alle soorten wand- en vloerafwerkingen in zowel de particuliere sector als de projectwereld.

Cortina

Niet minder intensief was het ontstaan van de serie Cortina, die zijn herkomst vindt in oude houten vloeren, meestal van villa’s. De naam slaat terug op een ski-oord in de Dolomieten waar in 1956 de Olympische Winterspelen werden gehouden: Cortina d'Ampezzo. Het hout in dit gebied is van hoge kwaliteit en een timmerman uit de omgeving staat bekend om zijn hergebruik van oud hout. Alle soorten door elkaar uit verschillende bossen vormen zijn bron. Een deel is aangetast maar van de goede stukken maakt hij nieuwe planken of strookjes en dit wordt gemengd opnieuw toegepast.

Belichtingen

Rino Bedogni ging er persoonlijk op af. Om dit keramisch te vertalen hebben we heel veel stukjes gefotografeerd en telkens de camera stapsgewijs zijn werk laten doen in verschillende belichtingen. Dat geeft diepte aan het geheel.
Het resultaat in gres porcellanato nodigt direct uit voor allerlei invullingen, zowel binnen als buiten. De vier tinten in planken van diverse afmetingen en kleine stroken kunnen ook nog onderling gemengd worden en er hoort een zeshoek bij en een voorgesneden visgraat. Het effect raakt inderdaad aan de sfeer van een chalet.

Potdekselen

Los hiervan weet Refin ook nog een wens van jaren in te willigen: keramisch hout kunnen potdekselen zodat de randen over elkaar vallen. Eén zijde van de tegel is hiervoor iets dikker gemaakt. Voorlopig komt dit fenomeen in een beperkt assortiment op de markt, maar bij succes valt het snel uit te breiden. De toepassing leent zich voor gevels waar nu hout wordt toegepast, en zeker voor schuttingen en schuurtjes. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2021
pijltje Artikelen uit 2021 - nr. 5
pijltje Bijzondere fresco’s en oud hout bij Refin
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug