Tegeltotaal 2021 - nr. 3

AUTHENTIEK

De gloednieuwe serie Rice van Marazzi
De gloednieuwe serie Rice van Marazzi

De wand mag weer wat voorstellen

Grote come back
van de decoratieve tegel

Serie La Madeleine: Gilles Ocean gecombineerd met serie Atelier 10x10 Mat Bleu Lumière + Blanc de Lin van Revoir Paris
Serie La Madeleine: Gilles Ocean gecombineerd met serie Atelier 10x10 Mat Bleu Lumière + Blanc de Lin van Revoir Paris

Na de introductie van steeds grotere platen in keramiek met glanzende marmers, ontstaat er al snel een behoefte aan een contrapunt: de authentieke tegel. Vooral vanuit de architectenbeleving wordt de zeggingskracht van mooie glazuren, vormen en patronen extra gewenst. Het mozaïek blijft daarin altijd overeind in steeds nieuwe afwerkingen en patronen.

Renée de Haan

De term mozaïek wordt te pas en te onpas gebruikt, dus ook bij een patchwork van 10 x 10 cm. Het oorspronkelijke mozaïek bestaat uit stukgeslagen keramiek of puur glas meestal niet groter dan een cm2. Bij Oprey & Beisterfeld is vanwege de sterke vraag het bijzondere mozaïekmerk Boxer opgenomen, een hele vooruitstrevende stap voor van huis uit een pure natuursteenleverancier.

Honingraat

Meesters in glasmozaïek vanuit Italië zijn Sicis en Bisazza, vanuit Spanje blijft Ezzari internationaal hoge ogen gooien. Deze specialisten brengen telkens andere materialen en vormen uit, met soms ook extra effecten zoals fluorescerende eigenschappen. Sicis was de eerste die mozaïek vertaalde in rvs en de honingraat aangreep voor nieuwe legpatronen.
The Mosaic Factory biedt al jarenlang een uitgebreid assortiment mozaïek aan en voegt regelmatig nieuwe artikelen toe aan het assortiment. Zo werd enkele maanden geleden de Metal-serie geïntroduceerd: bijzondere mozaïek met metallic-glazuur. Inmiddels zijn de eerste projecten met deze serie in hexagon afgerond en de resultaten worden alom geroemd.

Metalserie

De Metal-serie bevat drie soorten mozaïek. Twee vierkante tegeltjes, met een gouden of rosé kleur, en één bronzen hexagon tegel. Alle mozaïek uit deze serie heeft een metallic afwerking, die de tegels een diepe kleur en glans geeft. Deze coating is relatief gevoelig, dus niet bestand tegen zuren. Gebruik in natte ruimtes, zoals een inloopdouche, wordt afgeraden; een nisje daarentegen kan wel, ook in de achterwand van een keuken.

Handvorm uit Sardinië bij Gruppo Romano
Handvorm uit Sardinië bij Gruppo Romano

Vintage

Ook de echte decortegel voor de wand is geheel terug na jaren afwezigheid. Allemaal dankzij een rondje vintage dat over alle mode heengaat: kleding, meubels en interieurafwerkingen, waar tegels een stevig aandeel in hebben verworven. De vele patronen voor vloeren uit cementtegel-voorbeelden komen nu vooral in zachtere tinten en lijnen op de markt. De dik geglazuurde handvormtegels hebben ook bij producenten van technische producten sinds een paar jaar een plek veroverd in het gamma. De oude benaming Zellige uit Marokko is weer helemaal uit de vergetelheid getrokken. De producenten kunnen er niet om heen: Dit moet je in het pakket hebben.

Restauratie

In het verlengde hiervan blijft restauratie van oude tableaux nog altijd veel gevraagd. Het betekent een tijdrovende aangelegenheid, maar het loont zeker de moeite. In deze periode wordt er onder meer druk gewerkt aan het herstel van een gevel in Gent. De reproductie en restauratie van De Porseleinwinkel Van Hoecke is in handen van Melissa - Cerafine Restauratie BV. Alle beschadigde tegels krijgen een nieuwe versie en de andere worden schoongemaakt. In het pand huist een restaurant dat zo niet langer aan gezichtsverlies hoeft te lijden.

Solke Pasveer

Solke Pasveer heeft met MaatWerkTegels al veel van dergelijke projecten onder zijn hoede gehad, ook in België. Maar ook nieuwe tegelvoorstellingen vanuit zijn Utrechtse bedrijf duiken steeds vaker in het straatbeeld op. Zo heeft Pasveer met zijn transfertechniek voor FC Utrecht een wandbord vervaardigd in keramiek dat tegen alle weersinvloeden bestand blijft. Voor een camping in de Delftse Hout mocht hij een voorstelling in Delfts Blauw aanleveren, in het kader dat ook Nederlanders hun eigen land en cultuurschatten weer extra hebben leren waarderen het afgelopen jaar. De voorstelling in Delfts Blauw geeft de kantine direct een meerwaarde.

Het permanente resultaat
Het permanente resultaat

Andries Planting

Andries Planting heeft van restauratie en het aanbrengen van speciale tableaus zijn specialiteit gemaakt. Deze zomer wordt bekend of het Stedelijk Museum in Amsterdam enkele oudere bijzondere tegelvlakken gaat aanpakken met medewerking van Planting. Intussen heeft hij een privéwoning geheel in de stijl van de jaren ’70 betegeld, zodat dit bijna een monument genoemd mag worden. Hij zorgde bovendien voor de begeleiding van een bijzonder pacifistisch statement. Het Friesland College en het Verzetsmuseum Leeuwarden hebben vorig jaar studenten uitgenodigd om naar de expositie 75 Jaar Vrijheid te gaan. Aansluitend konden de studenten een tegeltje versieren, tekenen of decoreren met een reactie op de vraag: ‘Wat betekent vrijheid voor jou?’

Creatief vakman

De opbrengst van al deze tegeltjes wilde het Friesland College graag behouden en zodoende kwam de opdracht binnen bij de opleiding Creatief Vakman. Er is door de docenten en studenten een idee geschetst voor een monument in de tuin en dat is door de betreffende studenten uitgevoerd.

De tegels zijn gedecoreerd met speciale stiften en afgebakken bij Lies Keramiek, een gastdocent van de opleiding Creatief Vakman.
Het tegelmonument 75 Jaar Vrijheid is 31 mei jl. onthuld op de campus en valt te zien vanaf de Rondweg Leeuwarden. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2021
pijltje Artikelen uit 2021 - nr. 3
pijltje Grote come back van de decoratieve tegel
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug