Tegeltotaal 2021 - nr. 2

PROJECT

Het hoofdgebouw van het Boutique Hotel
Het hoofdgebouw van het Boutique Hotel

The Unbound geldt als eerste boutique hotel in zijn soort

Ingelegde tegelvloer nu al hype in social media

Licht, lucht en ruimte. Dit zijn niet alleen elementen waar een mens in de huidige tijd naar verlangt, maar ook de drie kernelementen van het boutique hotel The Unbound. We spreken hier van een uitgelezen voorbeeldproject aan de noordwestzijde van Amsterdam. De tegelafwerking is al door de eerste bezoekers direct in selfies vastgelegd.

David Pronker

De architecten Jan van Erven Dorens en Renée Appelo hebben in perfecte harmonie hun eerste project samen bedacht en tot leven gebracht. Het tweetal koos bewust voor hout buiten en keramische elementen binnen in het hoofdgebouw en de diverse cabines of studio’s. Ze lichten samen alle keuzes toe in een persoonlijk onderhoud ter plaatse, vlak na de oplevering.

Slimme oplossingen

Het project is nu al uniek in zijn soort en kan een aanzet vormen tot meer van soortgelijke boutique hotels. Het plan begon in 2016 op basis van een stuk braakliggend terrein. De twee architecten zagen er potentie in en wisten de beste oplossingen te vinden binnen de gelimiteerdheid van het terrein dat ze ter beschikking hadden. De wereld vraagt om slimme oplossingen, waar zowel de mens als de natuur gelukkiger van kunnen worden: The Unbound is daar een goed voorbeeld van.
Jan en Renée ontwierpen het geheel met als uitgangspunt dat alle bezoekers zich hier
vrij voelen met voldoende privacy. Ook de natuur kan gewoon zijn gang gaan om en onder de cabines en suites heen.

Schitterende vloer sluit aan op kleuren van de bar (foto Michel Claus)
Schitterende vloer sluit aan op kleuren van de bar (foto Michel Claus)

Van buiten naar binnen

Jan: Van buiten is de hoofdrolspeler van The Unbound het echte hout wat de warmte en de natuurlijke look geeft aan het geheel en dat op den duur mooier wordt door vergrijzing. Van binnen wordt echt hout gecombineerd met rijke kleurpaletten van met patronen betegelde vloeren die zorgen voor een aardige funky/jazz-achtige sfeer.
Renée vult aan: De kleuren van de vloertegels zijn geheel in verhouding met de huisstijl. Ze keren vaker terug in zowel de andere materialen als in het interieur. Daarrnaast is veel gewerkt met antraciet, passend bij de stalen kozijnen, leuningen en trappen die een mooi ondersteunend element zijn van het geheel.

Hoofdgebouw

In het hoofdgebouw met een luxe bar trekt de ingelegde vloer alle aandacht. De tegels zijn van de Franse producent Winckelmans en via Intercodam geleverd. Deze hardgebakken tegels zijn op veel plaatsen in Amsterdam toegepast, tot en met het Centraal Station aan toe, dus ook hier is een brug geslagen met de hoofdstad vlakbij. De opbouw van het patroon laat de bruinachtige tint uitwaaieren in de richting van de bar, zodat die overeenstemt met de koperen kleur van het marmeren werkblad.
Voor het bedenken en het leggen van het tegelpatroon hebben Jan en Renée behoorlijk gepuzzeld om alle stukjes mooi in elkaar te laten passen en de juiste tegelzetters te vinden om deze zo goed mogelijk neer te leggen. Tegelbedrijf Tervoort Egmond was hier de perfecte kandidaat voor en heeft er een fantastisch werk van gemaakt. Na twintig jaar contact met deze tegelzetter, wist Jan dat hij de juiste man was om de tegelpuzzel zo goed mogelijk te leggen.

Toevalstreffer

In deze tijd van afstand houden blijkt The Unbound al vooruit te lopen op de toekomstige wensen van gasten. Dat is toeval maar komt heel goed uit.
Jan licht toe hoe alles begon: Vier jaar geleden werd bekend dat het terrein in erfpacht uitgegeven zou worden en als hotelfunctie gebruikt mocht worden. Verschillende partijen waren geïnteresseerd.
Het aangrenzend gebied was erg inspirerend voor het project. Vooral de fruittuinen van West, waar je alles wat daar groeit voor 5 euro kunt plukken, hebben ons op het idee gebracht om een grote moestuin aan te leggen en de groente daarvan te gebruiken in het restaurant van The Unbound.
Ook het terrein zelf hebben we aangepakt door reliëf aan te brengen. Op deze manier krijg je een bepaalde beschutting rondom de bebouwing: van een vlak grasveld naar een samenspel van verhogingen en verlagingen.

Evenementenlocaties

De bedenkers viel nog een ander geluk in de schoot: Tegenover het gebied is al jaren geleden een heuvelachtig terrein voor evenementen gecreëerd. Er mogen geen woningen gebouwd worden en het belooft een van de grootste evenementenlocaties van Amsterdam te worden. Gefluisterd wordt dat dit mogelijk in 2050 het nieuwe Vondelpark zou kunnen zijn.
Ondanks de slechte bereikbaarheid met openbaar vervoer, heeft de locatie nu al een aantrekkingskracht voor degenen die juist trams en bussen in de binnenstad willen ontwijken en de rust opzoeken. Alle elementen van dit boutique hotel staan los in de ruimte, zodat bezoekers vrij kunnen rondlopen zonder omkaderde tuinen of hekken. Het terrein bestaat uit twee bouwkavels: een deel waar de units bij elkaar zijn en de ander meer gescheiden van elkaar. In het midden van de twee staat het restaurant als de plek waar iedereen samenkomt.

Goed geluisterd

Renée was als eerste begonnen met het landschapontwerp en Jan was meer met de gebouwen bezig. Toen Renée zich iets meer op de gebouwen ging werpen, interieur, tegels en meubilair, zijn we elkaar daar ergens tegengekomen. We hebben een keer gebeld en goed geluisterd naar wat de ene en de ander belangrijk vond en dat weten te respecteren. Het ging eigenlijk natuurlijk en we begrepen vrij snel elkaars manier van denken.
Met de meubelervaring van Renée en de bouwervaring van Jan liep het ontwerp van buiten naar binnen vanzelfsprekend. Zo’n project vraagt om ontwerptalent, maar ook praktische ervaringen om de beste keuzes te nemen.

Het landschap en de diverse cabins en studio’s (foto Michel Claus)
Het landschap en de diverse cabins en studio’s (foto Michel Claus)

Perfecte verdeling

Renée verduidelijkt: We hebben lang nagedacht over hoe alles in z’n geheel het beste kon werken en zijn op zoek gegaan naar de perfecte verdeling van de twee kavels, samen met het deel dat onbebouwd moest blijven. De vijver en de brug verbinden het geheel. Twee verschillende sferen in beide hoofdhotels worden verbonden door water en een brug, die daarbij ook het pad en de tuinen van het landgoed verbindt. Ook hebben we gekeken hoe de zon om het terras heen zou draaien om zowel het mooiste uitzicht te hebben als de juiste hoeveelheid licht. Door de lattenwerking van afscheidingen ontstaat er een gefilterd zonlicht wat niet te sterk is.

Maquette

Jan: Met een maquette van 1: 200 hebben we van karton alle grondlichamen van het terrein nagemaakt, zodat we een goed beeld hadden van hoe het geheel eruit zou zien en daar ook in het klein makkelijk en snel konden aanpassen. Op kantoor kon iemand dan langskomen en door een draai van een huisje het gehele beeld veranderen. Dit soort werksysteem is steeds meer een trend aan het worden.

Thailand

Voor het gedeelte dat vrijer is neergezet, wilden de architecten een beetje het resort gevoel geven wat je ook kunt terugvinden in Thailand en Bali. Daar heet het bungalow-hotel, met bungalows op palen die uitkijken over de baai.
Jan: Wij hebben dit idee aangepast aan onze huisjes en dat zorgt ervoor dat de natuur eronder door gaat: muizen, slangen en kikkers gaan onder de huizen door. Op deze manier tast je het terrein niet aan en laat je het ook in zijn eigen waarde. Door hoogteverschillen bij de cabines en studio’s kijken voorbijgangers niet direct naar binnen en al met een meter verschil creëer je een verschil in perspectief.

Scandinavië

Een andere inspiratie lag in Scandinavië. In Finland en Noorwegen is alles meer op een hoog primitieve manier met hout gebouwd en ga je met een bootje naar je huisje toe, leggen de ontwerpers uit.
Daar heb je onder meer veel individuele sauna's, maar wij wilden The Unbound voorzien van een centrale wellness-functie. We vonden het belangrijk dat het geen zwembadparadijs zou worden, maar meer een community-idee waar mensen zowel samen als privé kunnen zijn. Dus niet met een zen/boeddha achtige sfeer. Op dit moment mag je natuurlijk geen gebruik maken van een publieke wellness als je niet onder hetzelfde huishouden valt. Het heeft dus vanuit exploitatieperspectief geen prioriteit gehad en staat nog open om gerealiseerd te worden.

Keramiek

Bij de rondgang komen we overal tegels tegen. Voor de buitenzijde was keramisch hout geen optie, zo benadrukken ze gezamenlijk.
Echt onbehandeld hout is thermisch verduurzaamd, waardoor er verder niks aan hoeft te gebeuren en het mooi blijft. Door de tijd heen zal het een grijze tint aannemen en nog mooier worden. Met de keramische optie zou het nooit die zelfde natuurlijke verandering geven.
Na het hoofdontwerp moest in rap tempo het complex worden gerealiseerd en zo vertelt Jan:
Intercodam was een grote hulp bij het uittellen en het maken van de patronen. Ook is het gehele sanitair van Intercodam met donkergrijze wc’s en wasbakken. Bij de inkoopfase heeft Intercodam alles zo snel mogelijk vanuit Frankrijk laten komen. Het was nogal spannend, omdat de tegelverwerking in korte tijd moest gebeuren voor de opening en we daar aan het begin niet gelijk de goede tegelzetter voor konden vinden.

Social media

Renée: Intercodam heeft toen één op één monsters gemaakt van het patroon. Op basis daarvan hebben we het hele team kunnen overtuigen. De kleur- en vormkeuze wordt nu ook door Instagramers erg gewaardeerd, zodat mensen op de vloer gaan liggen om er selfies mee te nemen. Dit gebeurt trouwens ook met de rest van de aankleding. The Unbound krijgt veel aandacht op alle social media-platforms. Het is een ideale wijze om het DNA van een grote stad te voelen en toch los van de drukte ergens te verblijven. We sluiten niet uit dat dit voorbeeld elders bij grote steden gevolgd gaat worden.


U bevindt zich hier:
HOME
Een greep uit onze artikelen
Artikelen uit 2021
Artikelen uit 2021 - nr. 2
Ingelegde tegelvloer nu al hype in social media
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug