Tegeltotaal 2021 - nr. 1

NIEUWE STRATEGIE

Nog flexibeler denken vanuit de tegelwereld

TGN bruist van nieuwe ­ontwikkelingen

Het Archi-Lab van bovenaf gezien
Het Archi-Lab van bovenaf gezien

In het kantoor en de showroom van Tegelgroep Nederland is het stiller dan normaal. En toch bruist het van de nieuwe ontwikkelingen. Nieuwe tegellijnen, een goed lopend tegelmerk JOS. en de introductie van vinyl tegels. Maar, TGN kijkt ook met een schuin oog naar het buitenland.

Ruud Dilling
Foto’s Ruud Dilling en TGN

Nu het maatschappelijke leven zo goed als stilstaat en kantoorkolossen onbemand blijven, zijn veel ondernemingen on-hold en stellen plannen uit tot betere tijden. Desondanks staat men bij Tegelgroep Nederland niet stil en er zijn voldoende nieuwe ontwikkelingen.
Ook op topniveau is er sprake van reuring. Want wie wordt de nieuwe moederorganisatie van onder meer TGN nu Saint Gobain in onderhandeling is voor overname van de distributieactiviteiten van de bouwmaterialen?

vtwonen tegels by Douglas & Jones

Met zicht op de vtwonen tegelcollectie spreekt directeur marketing Falko Koster over het afgelopen jaar, de komende periode en de toekomst. In 2012 ging TGN in zee met het succesvolle magazine en televisieprogramma vtwonen en is sindsdien een van de veertien licentiepartners van vtwonen.
We wilden woonconsumenten in een vroeg stadium kennis laten maken met onze tegels en een voorkeur voor ons merk creëren. Er zijn ongelofelijk veel keramische tegels in omloop, maar de consument kan geen namen of merken noemen en ziet vaak door de bomen het bos niet meer. Door nu een fris en onderscheidend assortiment binnen- en buitentegels aan te bieden onder het vtwonen-merk, hebben we in menig tegelshowroom een unieke positie ingenomen. Mensen benoemen specifiek vtwonen tegels en komen met het magazine in de hand naar onze dealers.

Mensen benoemen specifiek vtwonen tegels en komen met het magazine in de hand naar onze dealers
Nieuwe presentatie voor diverse merken
Nieuwe presentatie voor diverse merken

Motto by Mosa

Vorig jaar ging TGN een unieke samenwerking aan met Mosa. Het resultaat is ‘Motto by Mosa’. Deze nieuwe tegellijn zetten we samen met ons eigen merk Douglas & Jones in de markt. Ondanks de beperkingen in sociale omgang hebben we in het eerste jaar in rap tempo zestien complete en omvangrijke Point of Sale inrichtingen bij retailers neergezet. Elke inrichting bestaat uit een aantal vaste presentatie-elementen voor zes aantrekkelijke interieurstijlen. Elke interieurstijl heeft een logische drietraps prijsopbouw. Het concept is gestoeld op eenvoud qua keuze en budget en is bedoeld om het de consument en retailer zo gemakkelijk mogelijk te maken.
Dat deze inrichting nog niet in Andelst te zien is komt door de aanstaande uitbreiding met zo’n 200 m2. In het nieuwe deel krijgt Motto by Mosa een zeer prominente plek. In de huidige showroom lukt dat niet goed genoeg.

Beste Koop buitentegels

Eind maart is TGN gestart met een landelijke online campagne en laat daarin consumenten kennis maken met een nieuw concept: ‘Beste Koop buitentegels’. Een afgewogen assortiment van 3 cm dikke keramische tegels voor tuin en terras, verkrijgbaar in twee formaten en twee prijsgroepen. Het concept bieden we met groot succes al aan binnen Jos Haag. Beste Koop buitentegels is naast de vtwonen en de outdoor collectie van Piet Boon een variant speciaal voor onze buitentegel dealers om hun klanten optimaal te kunnen bedienen. Om tot een juiste keuze te komen, hebben wij een ruim aanbod beoordeeld op trends en op noodzakelijke eigenschappen. Het heeft geleid tot een selectie van 12 tegels, afgestemd op de meest gangbare stijlen en sferen voor Nederland.
Overigens heeft TGN het Beste Koop beeldmerk voor exclusief gebruik laten registreren.

Beste Koop in handige displays
Beste Koop in handige displays

Exotone Premium Vinyl

Ook nieuw binnen het bedrijf zijn de vinyl tegels onder de naam Exotone by Douglas & Jones. Het was voor TGN een logische aanvulling, zo vertelt Falko. Met vinyl tiles kunnen we ruimten bekleden die we met keramiek vaak niet bereiken zoals slaapkamers, overlopen en/of werkkamers. Het product is zeer zeker ook interessant is voor starters op de koopmarkt en consumenten met een appartement of een luxe huurwoning. Bovendien is het de snelst groeiende productgroep. In onze trendgevoelige maatschappij is het probleemloos kunnen vervangen van onder meer vloeren steeds belangrijker. Hoeveel mooier of duurzamer keramiek ook is, verwerking en verwijderen is lastiger dan bij pvc of vinyl.
We hebben in vinyl een beperkt maar exclusief aanbod van natuurgetrouwe en houtgelijkende premium producten waarbij we nadrukkelijk hebben gekeken naar gemak van verwerking op de ondervloer, akoestische demping en isolatie. We hebben ons goed voorbereid en zullen zien hoe groot het aandeel vinyl gaat worden.

In het overweldigende aanbod van sierbestrating adviseren we met overtuiging vol-keramische tegels van 3 cm dik

Buitenland

Zeker zestig Nederlandse showrooms hebben opstellingen met vtwonen binnentegels van TGN. Het is niet onze intentie om er honderd van te maken. Door het gericht en selectief wegzetten van vtwonen tegels blijft het een bijzonder product en beschermen we onze dealers.
TGN kijkt ook al met een schuin oog naar het buitenland. De buitenlandse markten zitten anders in elkaar dan de Nederlandse en toch zou onze aanpak met onze unieke concepten kunnen werken. We gaan dat heel gericht onderzoeken.

JOS.

Een belangrijke ontwikkeling binnen TGN is het label JOS. van Jos Haag. JOS. is het resultaat van ruim veertig jaar ervaring in wand- en vloertegels. Simpelweg mooie, goede en betaalbare keramische tegels. JOS. heeft een sterke positie ingenomen en is uitgegroeid tot het belangrijkste merk binnen deze businessunit. Iets waar het team van Jos Haag trots op kan zijn.
De presentatie van dit alles luistert nauw. Platte panelen en lades zijn weliswaar makkelijk om veel te laten zien maar volgens Falko Koster wel old-school. Om de consument te verleiden moet je realistische en toepasbare voorbeelden laten zien die aansluiten bij de gemiddelde Nederlandse woonsituatie.

Presentatiemodules

Met een omvangrijk designteam hebben we onlangs voor Jos Haag een nieuwe, universele presentatiemodule ontwikkeld, zegt Falko trots. Als basis dient een frame met een sfeeropstelling met aantrekkelijke beelden en schuifpanelen in verschillende variaties. De modules zijn los of in serie leverbaar en uit te breiden. De reacties zijn erg positief en we verwachten er veel van, vooral ook op langere termijn. We hebben nu nog meer gekeken naar flexibiliteit. Zodat we ook over vier of vijf jaar nog steeds tevreden zijn over onze presentaties waar onze retailers succesvol mee kunnen werken. Ook op dat vlak blijven we ons dus ontwikkelen, zo besluit Falko Koster. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2021
pijltje Artikelen uit 2021 - nr. 1
pijltje TGN bruist van nieuwe ­ontwikkelingen
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug