Tegeltotaal 2021 - nr. 1

TECHNIEK

Agrob Buchtal verbreedt vloertoepassingen

Hernieuwde aandacht voor Dry Tile

Een mooi eindresultaat in de autoshowroom
Een mooi eindresultaat in de autoshowroom

Het droog leggen van tegels vormt dé nieuwe uitdaging van deze tijd. Lijmvrij verwerken opent namelijk alternatieve afzetgebieden voor de tegelwereld, zeker als er over een bestaande vlakke vloer heen getegeld moet worden.

Matthijs Pronker

Het Duitse merk Agrob Buchtal boog zich al jaren geleden over het fenomeen van lijmvrij tegelen en introduceerde na een gedegen voorbereiding in 2017 Dry Tile op de Cersaie in Bologna. De afgelopen jaren is dit procedé verder verbeterd en zijn er meerdere projecten in Duitsland mee uitgevoerd. Tijdens BAU Online 2021 in München afgelopen januari, zou er volop hernieuwde aandacht voor zijn. Door de situatie bleef het echter bij een virtuele presentatie die bij de kijkers in elk geval doel trof.

De vinding ligt simpelweg in een dunne ­kurkmat onder de eigen tegels

Binnen

Dry Tile is een merkgebonden oplossing van Agrob Buchtal, bestemd voor vloerafwerkingen binnen, welke niet zijn blootgesteld aan vocht of nattigheid. Een essentieel onderdeel van deze innovatie is de dunne laag kurk die in de fabriek volgens een speciaal procedé op de achterkant van de tegel wordt aangebracht. Het leggen blijft zeer eenvoudig. De genoemde kurklaag steekt rondom ca. 1,5 millimeter uit, zodat een elegante, smalle voeg ontstaat door de elementen eenvoudig tegen elkaar te schuiven. Kruisjes of andere afstandhouders zijn dus niet nodig.

Eigen voegmortel

Eerst wordt het hoofdvlak gelegd, waarbij de randzone in eerste instantie vrij blijft. Vervolgens worden de tegels voor die randzone met hun kurkrug op maat gezaagd en maken zo het vloerveld compleet. Om er een gesloten vlak van te maken liet Agrob Buchtal een eigen voegmortel vervaardigen. De toevoegingen aan deze cementgebonden voeg zorgen voor extra flexibiliteit en hoge hechting aan de tegelrand.

Renovaties

Het systeem leent zich uitermate goed voor renovaties van winkelcentra, autoshowrooms, shops en soortgelijke gebieden waar snelheid en ongecompliceerde demontage belangrijk zijn. Volgens de fabrikant zonder enig residu achter te laten. De kurklaag biedt als extra voordeel een reductie van contactgeluid. De verbetering van de geluidsisolatie kan zelfs tot 10 dB(A) oplopen. Ligt de eis op dit gebied extra hoog, dan zijn de tegels uiteraard te combineren met andere geluidsisolerende ondergronden.
Het is een mooi systeem, dat snel te leggen valt. Wel heeft Agrob Buchtal aangegeven dat een speciale dagcursus de vlotheid van werken bevordert en dat met extra instructies het voegwerk adequaat kan gebeuren.

De toevoegingen aan deze speciale cementgebonden voeg zorgen voor extra flexibiliteit en hoge hechting aan de tegelrand

Ontwerpaspecten

DryTile tegels zijn verkrijgbaar in tal van aantrekkelijke designs en in de formaten 30 x 60, 45 x 90, 60 x 60, 75 x 75, 90 x 90 en 60 x 120 centimeter. Het standaard programma omvat reeds 20 series met een overeenkomstig pallet aan kleuren en oppervlakken. Mocht dat nog niet voldoende zijn, dan zijn ook projectspecifieke producties denkbaar, afhankelijk van de situatie. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2021
pijltje Artikelen uit 2021 - nr. 1
pijltje Hernieuwde aandacht voor Dry Tile
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug