Tegeltotaal 2021 - nr. 1

TECHNIEK

Een typische buitenoplossing op tegeldragers bij een hotelterras
Een typische buitenoplossing op tegeldragers bij een hotelterras

De 30 mm tegel biedt nieuwe kansen

Buiten los leggen kan probleemloos

Een goed voorbeeld van los te leggen tegels van Gebo
Een goed voorbeeld van los te leggen tegels van Gebo

Meer dan tien jaar geleden schoof de 20 mm keramische buitentegel de schoongewassen grindtegel naar de achtergrond. De keramische variant vraagt echter wel om een gestabiliseerde, gedraineerde ondergrond waarop de tegels verlijmd kunnen worden.

Matthijs Pronker

In de loop van de jaren volgden veel alternatieven voor de verdwijnende grindtegel. Met als belangrijkste alternatief de hybride tegel, een 10 mm dikke keramische tegel, onlosmakelijk verbonden met een 30 mm dikke basis van waterdoorlatend beton of keramisch schuim. Oogmerk was vooral om het leggen te vereenvoudigen.

Succesvol

De combinatie met open beton blijkt nog steeds succesvol, maar de afgelopen paar jaar kiest de tegelbranche steeds vaker voor de 30 mm dikke keramische versie. Op recente internationale beurzen stond deze hoog op de kaart bij menig producent. Deze tegel kan namelijk gemakkelijk los worden gelegd of op dragers worden geplaatst. De tegel is wel prijziger en de uitvoeringen zijn vooralsnog beperkter dan bij de 20 mm die veelal aansluit op de 10 mm in dezelfde serie.

Mooi voorbeeld terras van binnen naar buiten met ontkoppeling van Gutjahr
Mooi voorbeeld terras van binnen naar buiten met ontkoppeling van Gutjahr

Van oudsher

Buiten is los verwerken van oudsher normaal en speelt vervuiling van open voegen uiteraard minder een rol. Met als voordeel dat de onverlijmde tegels eenvoudig en snel verwijderd kunnen worden of dat het terras gemakkelijk kan worden uitgebreid. De vindingen hierin om concurrerende materialen voor buiten de loef af te steken, zijn legio.
Het hoofdprobleem blijft echter dat veel opdrachtgevers binnen en buiten met elkaar willen verbinden, liefst met dezelfde tegel. Dat kan tot op heden alleen met de 20 mm die dan ook buiten verlijmd moet worden. Pas als die uniformiteit wordt losgelaten, krijgt de alom aangeprezen 30 mm tegel een kans om zijn plek in tuin en op terras te veroveren. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2021
pijltje Artikelen uit 2021 - nr. 1
pijltje Buiten los leggen kan probleemloos
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug