Tegeltotaal 2020 - nr. 6

PROJECT

Renovatie in fases met eenduidige tegelvloeren

Pharos-gebouw wordt één van de gezondste werkplekken

Het gebouw ook van buiten veel aantrekkelijker
Het gebouw ook van buiten veel aantrekkelijker

In Hoofddorp werkt Coare Realisatie in opdracht van Cairn Real Estate aan de renovatie van vijf verdiepingen in het 25.000 m² grote ­Pharos-gebouw naast het NS-station. De tegelafwerking is al bijna voltooid en vlekkeloos verlopen met vooral de trap als een kunstwerkje waar Tino Vredenburg zijn vaste contacten voor inzette.

Matthijs Pronker
foto's Today’s Brew

Overal gezellige zitjes
Overal gezellige zitjes

Bij de herontwikkeling van het uit 2004 stammende Pharos speelt het voorkómen van stress een belangrijke rol. Onderdelen van het gezonde binnenklimaat zijn een aan de daglichtcyclus aangepaste verlichting, het gebruik van gezonde en duurzame materialen, en veel groen in de gezamenlijke ruimtes. In de laagbouw worden vloervelden met een oppervlakte van circa 1.200 m² gecreëerd.

Uiterst simpel

Tino Vredenburg had met zijn tegelzetbedrijf al eerder voor dezelfde opdrachtgever gewerkt en deze bijzondere renovatie kwam daardoor bij hem terecht. Er is direct contact gelegd met Intercodam dat de vloertegels van 60 x 60 cm en de traptegels heeft geleverd, alles op basis van het Italiaanse merk Caesar. En we hebben een Nederlands bedrijf dat veel ervaring heeft in het maken van traptreden dus we hebben de tegels weggebracht en kregen ze als treden terug.

Bijzonder samenspel van bamboe en steen in het atrium
Bijzonder samenspel van bamboe en steen in het atrium

Monumentale trap

De monumentale trap bij de nieuwe ingang verloopt van zeer breed naar iets bescheidener, met twaalf tegels naast elkaar tot ongeveer acht voor de smallere delen. Er zijn speciale sleuven uitgefreesd aan de voorzijde om antislip te waarborgen. De gehele oorspronkelijke betegelde basisvloer is verwijderd en daarna geëgaliseerd door het bedrijf Indri uit Alkmaar voordat de nieuwe tegels gelegd konden worden.
De opdrachtgever kreeg een aantal proefmonsters van mogelijke tegels en koos ervoor om alles in één stijl door te trekken. Dus buiten hebben we met stelpoten dezelfde tegels geplaatst in
2 cm dik.

Duidelijke fases

Het 19 verdiepingen tellende gebouw was nog grotendeels bezet door bedrijven op andere etages, dus daar moest nog rekening mee gehouden worden. Vooral het verplaatsen van de entree en het creëren van een ingang voor mindervaliden moest goed gestroomlijnd worden. De gerenoveerde verdiepingen zijn bijna klaar met nog een aantal maanden tegelwerk. We hebben voor het geheel in duidelijke fases gewerkt zodat zich geen grote problemen hebben voorgedaan.
In het complex zijn diverse facilitaire, luxe ruimten opgenomen die ontworpen werden door interieurarchitect Sheryl Leysner. Zo is er op de begane grond een restaurant met gezonde voeding en drankjes. Verder kunnen huurders gebruik maken van een businessclub op de 19e verdieping met boardrooms, een reload room om nieuwe energie op te doen, én flex-to-adapt ruimtes voor wie tijdelijk ruimte nodig heeft. Deze en andere faciliteiten kunnen met een speciaal voor Pharos ontwikkelde app worden geboekt. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2020
pijltje Artikelen uit 2020 - nr. 6
pijltje Pharos-gebouw wordt één van de gezondste werkplekken
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug