Tegeltotaal 2020 - nr. 6

TEGELNIEUWS

Refin met Reflessi als nieuw perspectief
Refin met Reflessi als nieuw perspectief


Meer mooie, klantgerichte producten

Italianen werken in rusttijd
aan nieuwe series

ABK zit stevig in het keukenbereik
ABK zit stevig in het keukenbereik

De Italiaanse tegelindustrie heeft de tijd benut om nieuwe series achter de schermen uit te brengen in een bescheiden klantenkring. Er liggen prachtige architectenboeken klaar met speciale aandacht voor de bekende trends die doorzetten.

Renée de Haan

Ook zonder beurzen kan er een duidelijke lijn in het Italiaanse aanbod gezien worden. Marmer en andere natuurstenen staan bovenaan in de laatste producties, keramisch hout heeft zijn limiet bereikt in mogelijkheden en terrazzo ebt ook enigszins weg als het om noviteiten gaat.

Strak tegenover weelderige aankledingen heeft duidelijk de ­toekomst

De toekomst

De fusion van cement en industrieel design blijft echter hoogtij vieren met vooral een nieuwe zoektocht naar oude vormen en patronen met geglazuurde kleine formaten als een welkome warme toevoeging voor de wanden. Het decoratieve element zoals dat overgenomen is uit de behang­industrie keert op allerlei manieren terug in stoffenimitaties. Strak tegenover weelderige aankledingen heeft duidelijk de toekomst.

Stabiliteit

Er zijn jaren dat een beurs als de Cersaie de bezoekers verrast met onstuimige, nieuwe esthetische mogelijkheden en technische hoogstandjes die niemand had verwacht. Meestal wordt dat gevolgd door een seizoen waarin de stabiliteit handhaaft van wat daarvoor al geëtaleerd is. Dat noemen we dan een beurs zonder nieuws. Ook al is dat er meestal wel voor degene die naar de detaillistische uitwerkingen kijkt van wat een trend was. Mogelijk hadden we in 2020 bij de beurs in Bologna ook zo’n ervaring meegemaakt, want heel veel is al geëxploiteerd in imitaties of replica’s. En veel oude technieken van handvorm kregen opnieuw hun beslag.

Strak tegenover ­weelderige ­aankledingen heeft duidelijk de ­toekomst

Expansie

De huidige tijd vraagt dus minder om nog verbeterde technieken, maar meer om een expansie in toepassingen. De meubelindustrie lonkt, met dunne keramische panelen op deuren en werkbladen die een leven meegaan. ABK is een van de weinige producenten die doelgericht op de werkbladen inhaakt. Daar ligt voor de keramische industrie nog een grote kans om de grote platen op een andere wijze onder de aandacht te brengen. Iedere producent wil dat wel, maar hoe pak je die andere branche erbij? De Meubelbeurs in Milaan is een ingang met de Eurocucina als speerpunt eens in de twee jaar. Maar dat ging dus even niet gebeuren dit jaar.

Keope gaat met serie Artemis richting terrazzo en spaanplaat
Keope gaat met serie Artemis richting terrazzo en spaanplaat

ABK Group

De ABK Group heeft de kans om die verbinding met de keukenwereld te maken gevonden. Het bedrijf kocht zich in voor bijna de helft in het Spaanse Arbe Stolanic, dat gespecialiseerd is in de fabricage en montage van keukenbladen. De samenwerking gaat komend jaar de markt in als ABKstone met een onzichtbare inductie in de kookplaten. De Spanjaarden leveren de kennis omtrent het koken en integratie, en ABK komt met een aantal nieuwe slabs die deze moderne minimalistische kookwijze extra grandeur geven. Marmer is hier ontegenzeggelijk favoriet, maar ook hardsteen behoort tot de opties.

Opstap

Het inductiesysteem zit vervat in de 2 cm dikke keramische platen die daarmee als één glad geheel de moderne keuken strakker maken dan ooit tevoren. Het wordt door Arbe Stolanic uit Valencia verkocht onder de nieuwe merknaam Cooking Surface Prime, voorlopig gedistribueerd in Spanje, Portugal en Frankrijk. De rest van de wereld zal komend jaar met campagnes op de hoogte gehouden worden van alle mogelijkheden. Het vormt uiteraard voor ABK tevens een opstap om met de keramische slabs verder door te breken in de meubelindustrie, zo laat directeur ABK Alessandro Fabri weten.

Rex

Bij Florim zijn de nijvere designers altijd bezig om alle mogelijkheden op tegelgebied nog verder te exploiteren en dat leidt vooral tot een sublimatie in marmervarianten onder de noemer van Rex. Wit en puur blijft de hoogste top van schoonheid in het gamma Les Origines de Rex. Het wordt geëtaleerd in vier varianten met verfijnde aders in oud goud, ivoor, parelgrijs en grafiettinten. Deze klassieke luxe gaat telkens in alle settings en series een band aan met de vele houtvarianten die Rex inmiddels heeft uitgebracht.

Kleinere ruimten

Florim wil voor komend jaar met dergelijke nieuwe varianten ook de kleinere ruimten aankleden. Voorbeelden daarvan zijn opgenomen in de nieuwe catalogus. Want die discussie wordt nu steeds meer gevoerd vanuit Italië: Luxe aankleding in grote vertrekken of hotels laat zich vanzelf zien, maar juist de bescheiden vertrekken kunnen een grote transformatie ondergaan met de huidige series. Vandaar het ruime aanbod dat in negen afmetingen varieert van 30 x 60 cm tot platen van 160 x 320 cm. In 6 of 10 mm dik leverbaar. Ook de uitvoeringen bieden voor elke wens en situatie een optie in mat of glanzend.

Serie Terme van Novabell ook geschikt voor andere toepassingen dan wellness
Serie Terme van Novabell ook geschikt voor andere toepassingen dan wellness

Realistisch

Het betekent een stap voorwaarts na de introductie van bijzondere natuurstenen waarmee vooral gepocht werd: Kijk eens wat we kunnen maken! Daar is nu een stap terug in gemaakt die realistisch ingaat op wat er voor wie eigenlijk gewenst is. Die houding leeft bij veel Italiaanse producenten nu er geen beurzen zijn die vragen om hoogstandjes en kunstwerken die de aandacht trekken. Door het wegvallen van een daadwerkelijke concurrentie op de expositievloer zijn de meeste producenten in eigen huis meer gaan reflecteren over hun specifieke klantenkring.

Tendens

Dat leidt overigens wel tot heel bijzondere series. Met felle tinten en retro legpatronen naar hele zachte, bijna aanraakbare egale oppervlakten. Net als in de kledingindustrie bestaat er in de tegelwereld geen uitgesproken mode meer waarin alle klanten direct meelopen. De vintage was daar een goed voorbeeld van, maar die is alweer losgelaten. En ook de kleurstellingen verschillen per bedrijf en per serie. Als we al van een tendens kunnen spreken dan is er een duidelijke comeback van diep groene en blauwen en een mengeling van die twee. Zandtinten en grijsvarianten horen daar naadloos bij, maar dan wel in verfijning van afwerkingen. Dergelijke tegels mogen niet opvallen, zeker niet in buitentoepassingen. Maar wie ernaar kijkt ervaart wel de natuurlijke schoonheid van het geheel.

Wellness

En daarmee wordt dus ook het wellnessbereik optimaal bediend. Een bedrijf als Novabell richt hiervoor al een paar jaar een aparte stand in en komt ook nu met een architectenbijbel waarin alle mogelijkheden voor terrassen en zwembaden de revue passeren. Na jaren is de nieuwe showroom gebouwd en hoopt Novabell in 2021 daar intensief de klanten al het moois in werkelijkheid te mogen tonen.
Novabell staat daar niet alleen in. De Italianen hebben in de gedwongen pauzeperiode een nieuwe pas vooruit gemaakt. In de hectiek van alle dag en de vele beurzen is bezinning een te groot woord om na te streven. Die rust is er nu wel. Na decennia van telkens nieuwe producten uitbrengen en de beste te willen zijn, ontstaat er ruimte om gewoon te overwegen wie die klant is en wat deze wil.

Net als in de kledingindustrie bestaat er in de tegelwereld geen uitgesproken mode meer waarin alle klanten direct meelopen

Het hele oeuvre

Sommige producenten maken van de gelegenheid gebruik om nog een keer het hele oeuvre onder de aandacht te brengen. Dat gebeurde op beurzen ook al vaker omdat het nieuws van een jaar daarvoor nog nauwelijks was ingedaald bij de potentiële klanten. Een bedrijf als Casalgrande Padana maakt van de gelegenheid gebruik om in het architectenboek vooral de vele façades van de afgelopen jaren in woord en beeld te benadrukken.

Vinger aan de pols

‘Wanneer gaan we dit allemaal weer persoonlijk zien?’ luidt de vraag. De producenten en hun marketingmanagers hebben de afgelopen twintig jaar een dermate netwerk in export opgebouwd dat het nieuws langs vele wegen wel over de grenzen komt. En transport blijft een heilige zaak in alle beperkingen. Dus de agenten houden direct vinger aan de pols en kunnen het nieuwste van het nieuwste in de eigen toonzaal laten zien aan architecten en dealers die nu dicht bij huis de juiste selectie krijgen. Van bekende series met toevoegingen maar ook iets geheel nieuws dat zelfs voor de agent als een complete verrassing wordt binnengedragen. ■

Les origines de Rex met Etoile Symphonie
Les origines de Rex met Etoile Symphonie

U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2020
pijltje Artikelen uit 2020 - nr. 6
pijltje Italianen werken in rusttijd aan nieuwe series
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug