TECHNIEK
Zorgvuldigheid en omstandigheden bepalen succes
De voeg blijft de zwakste of sterkste schakel
De voeg moet de tegelvloer tot een gezond geheel maken. Waar oorspronkelijk de grijze cementvoeg de tegel benadrukte is er nu een hang naar tegelwerk dat eruit ziet als een aaneengesloten vlak. Smallere voegen in de kleur van de tegel moeten dat waar maken.
Matthijs Pronker
De voeg is steeds meer een esthetisch onderdeel van het tegelwerk geworden met zelfs modegevoelige kleuren. Maar ook technisch blijven er innovaties komen vanuit de diverse specialisten. Steeds flexibeler, gemakkelijker te verwerken en langer houdbaar. De vernieuwing op dit gebied is nog volop gaande.
Cementvoeg
Dat beeld treffen we nog niet bij vloervelden met normale 10 mm dikke tegels. Die lenen zich nog voor een traditionele cementvoeg. Dus ook bij grote velden, zoals in supermarkten die in heel korte tijd een volledig nieuwe tegelvloer krijgen. Als voeg kan een cementvoeg in dit geval volstaan. Het gaat hier om normaal belaste vloeren die weinig spanning ondervinden. Valt er spanning te verwachten, dan vraagt dat om een aangepaste aanpak, ook van de voeg.
Flexvoeg
Zo’n spanning kan komen uit de ondergrond maar ook door (tijdelijke) opwarming. Wordt er een gres porcellanato verlegd van 6 mm dik, dan is het aanhechtingsvlak gering. Dan vragen we eerder een voeg met een betere hechting en komen we terecht bij de flexvoeg, nog altijd cementgebonden maar met extra toevoegingen. De voeger moet dan nog zorgvuldiger de aanwijzingen van de producent aanhouden. Dat begint al bij de waterfactor. Zeker niet méér water toevoegen dan is voorgeschreven.
Voorwaarden
Ongeacht de exacte keuze van het voegmiddel gelden een paar algemene regels:
- De lijmmortel moet zijn uitgehard. Alternatief kan daarbij een sneller uithardende lijm zijn.
- Geen bezonning op het werkvlak
- Geen tocht tijdens het voegen
- Het juiste moment van nasponsen: meestal tussen de 10 en 30 minuten na het voegen, afhankelijk van luchtvochtigheid en temperatuur.
Nasponsen
Nasponsen blijft een geduldwerkje. Het voegproduct dient wat langer aan te trekken alvorens middels een speciale scotch-brite spons, met weinig water, het voegmateriaal van de tegel wordt verwijderd. Daarna kan met een licht vochtige viscosespons het residu van de voeg op de tegels verwijderd worden. Deze werkwijze geeft het minst kans op voegverkleuringen en/of voegbontheid.
De combinatie van de juiste hoeveelheid aanmaakwater, vol voegen en niet te vroeg of te nat nasponsen moet zorgen voor een volle voeg, die gelijk valt met het tegeloppervlak. Dit resultaat kan het best worden bereikt in combinatie met de strakke randen van gerectificeerde tegels.
Epoxyvoeg
De omstandigheden zijn echter zelden optimaal. De kans op krimpscheurtjes is dan aanwezig. Het alternatief kan een epoxyvoeg zijn, maar vaak is de keuze voor een epoxyvoeg meer gebaseerd op kleurvastheid en chemische resistentie (vb. onderhoudsmiddelen). De huidige versies zijn gemakkelijker te verwerken dan voorheen. Blijft overeind dat snel na het aanbrengen de epoxysluier verwijderd moet worden. Bovendien is deze voeg duurder. Het idee van de hogere kosten valt evenwel enigszins weg te strepen dankzij een groter formaat tegels met smallere voegen, dus een geringer voegoppervlak. In vergelijking met cementgebonden voegen zijn de epoxymortels kleurvaster en houden ze zich beter bij intensieve reinigingsmethodes.
Verkleuring
Producenten komen steeds meer met gekleurde voegproducten met een geringe verkleuringskans. Vroeger was die er bij een grijze voeg ook wel, maar het viel gewoon minder op. Onveranderd geldt dat te nat nasponsen de kans op verkleuring bij cement gebonden voegen vergroot. Gezien het huidige aanbod aan natuurlijke kleuren in de tegelseries zelf blijven de tinten in de grijs- en zandkleuren. Voor trendy afwerkingen zijn alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar tot en met een glitter aan toe. Daar wordt vooral bij mozaïek vaak een klein kunstwerk mee afgeleverd.
Terugliggend voegwerk
Meer dan ooit is het van belang de moeite te nemen voor een eigentijds stappenplan bij verantwoord voegen. We zien in de praktijk nog veel te vaak terugliggend voegwerk hetgeen veel nadelen met zich brengt; zowel bij onderhoud als met betrekking tot de geluidsfactor: De irritante cadans van trolleys op een vliegveld is daar een goed voorbeeld van. Het werkt zelfs in de hand dat daarom bij publieke vloeren niet voor tegels wordt gekozen!
Conclusie
De houding van ‘Ik doe het al mijn hele leven zo’ heeft omscholing nodig. Dunne, niet zuigende grootformaat tegels maken dat besef extra nodig. Dus beter luidt het devies: ‘Ik doe dit volgens de laatste handleiding van de producent. Samen geven we ook garantie af en zorgen voor een tegelvlak dat dankzij een sterke voeg mooi blijft op termijn. En dat alles dat er overheen gaat, geluidloos op rolletjes loopt. ■
U bevindt zich hier:
HOME
Een greep uit onze artikelen
Artikelen uit 2020
Artikelen uit 2020 - nr. 6
De voeg blijft de zwakste of sterkste schakel