Tegeltotaal 2020 - nr. 6

Thema opleidingen

Alternatieve ­opleidingen en bijscholing ­tegelverwerkers

Internet is het bindmiddel geworden

Opleidingsdagen zoals bij Ardex in Duitsland worden node gemist
Opleidingsdagen zoals bij Ardex in Duitsland worden node gemist

Het is al jarenlang een dilemma. Er worden meer tegels toegepast met steeds ingewikkeldere systemen en patronen, maar het aantal vakmensen blijft te laag. Met het opschorten van diverse bijscholingen door de huidige situatie, dreigt hier een achterstand te ontstaan.

Renée de Haan

Beurzen vinden alleen online plaats, trainingen eveneens en bijscholen van de tegelverwerkers vergt geheel nieuwe wegen in deze tijd. De algemene opleidingen vinden onder restricties nog zoveel mogelijk plaats, maar de nascholingen zijn problematisch geworden.

Eigen adviescentra

Gerenommeerde bedrijven hebben hun eigen adviescentra en trainingsprogramma’s. De mogelijkheden om dit groepsgewijs te doen liggen in deze periode stil en ook de instructiereizen naar het hoofdkantoor in het buitenland zijn verdaagd. De experts lossen dit voorlopig in eigen beheer op, meestal met als uitkomst één op één contact tussen adviseur en raadvrager. Of anders wordt via internet direct vinger aan de pols gehouden.

Vertrouwde producten

Het levert veel pluspunten op. Nieuwe machines of systemen zijn er niet, dus de uitleg beperkt zich gelukkig tot de vertrouwde producten. Het winnen van nieuwe gegadigden is hiermee wel lastiger geworden en er groeit gemis aan onderlinge uitwisseling tijdens groepscursussen. Ook is de overdracht van fabrikant naar opdrachtgever, verkoper èn verwerker lastiger geworden.

Lege lokalen

Een vragenronde langs opleidingscentra en productmanagers leidt tot de conclusie dat er gelukkig nog heel veel in ontwikkeling is. Het beroep van tegelzetter is dat van tegelsteller geworden. De waardering voor het vak is enorm toegenomen en zeker met de effecten die behaald worden met XXL staat ons een nieuw tijdperk te wachten. De werving van nieuwe cursisten of werknemers loopt positief. Helaas zijn de lokalen nog leeg, maar de agenda’s van begeleiders lopen al wel behoorlijk vol.

Internet

Zonder het gebruik van IPhone en internet was de huidige interactie onmogelijk en daar ligt dus de redding om op afstand mensen te adviseren. Diverse experts hebben daarin al een eigen handigheid gevonden en voor de toekomst zal het lijfelijke bezoeken of lesgeven beperkt blijven tot het hoogst noodzakelijke. De tijd- en geldwinst in de huidige lastige situatie is een goede bijvangst. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2020
pijltje Artikelen uit 2020 - nr. 6
pijltje Internet is het bindmiddel geworden
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug