Tegeltotaal 2020 - nr. 5

ALTERNATIEVE BEURZEN

Het begin van het promotiefilmpje: mooi en bestand tegen alles
Het begin van het promotiefilmpje: mooi en bestand tegen alles

Spanje en Italië samen in één promotie

Nieuwe tegelcampagne richt zich op particulieren

Voorbeeld van krasvastheid bij keramische vloeren
Voorbeeld van krasvastheid bij keramische vloeren

Vlak voordat de grootste tegelbeurs in Bologna had moeten plaatsvinden vond een virtuele persconferentie plaats in aanwezigheid van de voorzitters van zowel de Italiaanse Confindustria Ceramica als de Spaanse Ascer. Zij behartigen de belangen van de tegelindustrie in hun land en kwamen tot de conclusie dat alleen gezamenlijke promotie de toekomst heeft. De film komt op ook op deze site.

Renée de Haan

Voor de aanwezige journalisten betekende dit een ongekende mijlpaal in de keramische geschiedenis. Jarenlang was hier van een felle concurrentie sprake waarbij zowel Italië als Spanje om de eer streden van de beste producten, de hoogste omzet of de grootste vernieuwingen.

Toenadering

De toenadering tot elkaar begon een paar jaar terug met de intentie om samen het hoofd te bieden aan oneigenlijke concurrentie uit landen met goedkopere grondstoffen, lagere lonen en minder milieu-eisen. Dit resulteerde vorig jaar in een Italiaans promotiefilmpje dat later tijdens de Spaanse beurs Cevisama opnieuw werd getoond. Daar is nu een vervolg op gemaakt.

In Noord-Europa ligt de omzet van ­keramische afwerking nog slechts op 23% van alle ­vloerbedekkingen

Statements

We zijn nu precies een jaar verder en duidelijk ook een stap vooruit in deze gezamenlijke aanpak. Zo werd tijdens de persconferentie een aantal opvallende statements gemaakt:

De verwerker maakt het ultieme van tegels waar met weinig onderhoud
De verwerker maakt het ultieme van tegels waar met weinig onderhoud

Nieuwe afzetgebieden

Het voorgaande betekent dat in de nieuwe campagne vooral de particulier een centrale plaats inneemt. Daarnaast blijven architecten gevoed worden met alle voordelen van keramische afwerkingen binnen- en buitenshuis. Ondanks de praktische en economische beperkingen van afgelopen maanden, worden er wereldwijd nog steeds nieuwe afzetgebieden gevonden. Veel exportlanden onderkennen de flexibiliteit van het product en de milieuvriendelijke kanten van productie en gebruik. Maar zo werd ook duidelijk: In Noord-Europa ligt de omzet van keramische afwerking nog slechts op 23% van alle vloerbedekkingen. Dus er valt nog veel te winnen.

Pluspunten

De Spaanse voorzitter Vicente Nomdedeu Lluesma stelt kernachtig: Tegels hebben het hoogste potentieel aan voordelen ten opzichte van alle alternatieven. Wij volgen als industrie de allerstrengste productievoorschriften die mondiaal nagestreefd worden. Zowel Italië als Spanje zijn die verplichting officieel aangegaan en dat gaat op termijn goede pluspunten opleveren. Daarbij blijft Europa exportgebied nummer één en wordt de regelgeving op alle fronten goed in de gaten gehouden.

Ondanks het uitblijven van beurzen is in de Benelux de omzet gestegen met 6%

Voorraden

De Italiaanse voorzitter Giovanni Savorani: Meer dan ooit staan gezondheid en hygiëne voorop en dat zullen we met keramiek extra uitdragen. We zijn zoals alle industrie enigszins gehandicapt, maar gelukkig zijn de fabrieken maar kort gesloten geweest. Toen werd trouwens al direct duidelijk tot welke chaos in distributie dat leidde en hoezeer voorraden van essentieel belang zijn. Verder mogen we constateren dat ondanks het uitblijven van beurzen in Duitsland en de Benelux de omzet in de eerste maanden van 2020 is gestegen met 6%, dus onze campagne valt in goede aarde.

Nederlandse vertaling

De video verschijnt op YouTube en kan in de showrooms ook op beeldschermen getoond worden. Een Nederlandse vertaling is in de maak. De realisatie was met de huidige afstandsregels nog een hele toer, maar uiteindelijk zijn er zeven korte video’s gemaakt. Eén deel is gericht op de vakmensen en de ander op de particulieren. In dat laatste is een interessante verdeling aangebracht waarbij de gebruiker zijn situatie kan aanklikken. Dus geslacht, gezinssamenstelling, woonsituatie, levensfase, waarmee dan vanzelf een aantal keuzes als optie naar voren komt.

XXL formaten

Daarnaast worden de kwaliteiten van keramische afwerkingen opnieuw benadrukt: hittebestendig, krasvast, vorstbestendig, niet giftig, recyclebaar en te verwerken naar eigen voorkeur.
De video’s worden in de komende maanden eerst in Europa verspreid.
De toeleveranciers en verwerkers komen in de laatste video prominent naar voren. De problemen met XXL formaten worden vanuit Italië en Spanje nu ook gemeenschappelijk aangepakt. Waarbij de Italiaanse voorzitter nuchter besluit: Gewoon 30 x 30 cm blijft nog altijd een prima keuze, zowel voor transport als de verwerker.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2020
pijltje Artikelen uit 2020 - nr. 5
pijltje Nieuwe tegelcampagne richt zich op particulieren
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug