INTERVIEW
Eric Pattenier spreekt namens Gutjahr
Duitse ervaring begint door te dringen in de Benelux
Eric Pattenier van Ardex heeft zich de afgelopen jaren volledig op het onderwerp ontkoppelen gericht. Hij adviseert vooral over de toepassing van Gutjahr-producten, dat vijf jaar geleden aan de lijmproducent is toegevoegd. In dit vraaggesprek richten we ons specifiek op de mogelijkheden voor het ontkoppelen van keramische vloeren binnen en buiten.
Matthijs Pronker
Zijn er nieuwe visies over ontkoppelen met de ervaring van afgelopen jaren sinds Gutjahr bij Ardex hoort?
Helaas hebben we in ons land nog geen norm op dit gebied. Vergelijk dat met België en Duitsland. Daar hebben ze een duidelijke richtlijn. Gebaseerd daarop geven verschillende technische bureaus een dwingend advies dat omschrijft in welke gevallen ontkoppelen nodig is of wanneer er een zwevende dekvloer moet worden toegepast. In Nederland moeten we het telkens opnieuw onderbouwen en de opdrachtgever of diens architect overtuigen. Je ziet door de aandacht die we eraan geven, wél dat verschillende tegelzetbedrijven zich inzetten om gezamenlijk tot een nog beter resultaat te komen, waarbij voorop staat dat projecten jarenlang schadevrij blijven.
Heeft dat ook met de veranderde mogelijkheden in keramische afwerking te maken?
Inderdaad. Tot tien jaar geleden hadden we te maken met formaten tot 40 x 40 cm met een voeg tussen de 5 en 10 mm. Die kunnen de spanning wel opvangen en eventueel lekvocht onder de tegels weer teruggeven aan de open lucht. Nu is 90 x 90 cm voor terrassen geen uitzondering en komen we verspringende voegen tegen en het liefst zo smal mogelijk. Eigenlijk is dit onzinnig, zeker als er ook nog eens voor donkere tegels is gekozen. Ontkoppelen is bij deze situaties de enige redding. Wij bieden voor deze buitensituaties onze verschillende capillair passieve systemen aan in combinatie met een blijvende elastische voeg Gutjahr Mortec soft. Die heeft het uiterlijk van een cementgebonden voeg maar de flexibiliteit van siliconen. Hierdoor is het mogelijk om met smallere voegen vanaf 3 mm te werken en het zorgt ervoor dat er bijna geen storende dilataties meer nodig zijn.
Met welke risico’s hebben we te maken bij terrassen?
Schade aan terrassen ontstaat 9 van de 10 keer door vocht onder het tegelwerk. Vaak zegt men dan vorstschade, maar meestal is het de thermische schade van opwarming en verdamping van vocht dat onder de tegels zit. Door een capillaire onderbreking dankzij een drainagemat komt vocht van onder de tegel in die mat. Dit vocht wordt door het afschot in de vloer en de afdichting op de ondergrond netjes en snel afgevoerd, en kan dan vervolgens uittreden via een einddrainageprofiel of in een drainagerooster.
In welke gevallen reikt het doel verder dan alleen ontkoppelen?
Wanneer groot formaat tegels over droogbouwsystemen moeten worden aangebracht, en is gekozen voor vloeren met als basis plaatmateriaal, dan betekent dit vaak een begrenzing van het toegestane formaat tegel en hierin biedt de mat dan een verruiming. Maar het omgekeerde bestaat ook. Ons elektrische vloerverwarmingssysteem de Gutjahr Therm-E zorgt uiteraard voor verwarming, maar het ontkoppelt ook en maakt tegelijk de vloer waterdicht.
Wat valt er verder nog over ontkoppelingsmatten te zeggen?
Het gebruik van drainage- en ontkoppelingsmatten is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de werkzaamheden van een tegelzetter. Zeker buiten zien we dagelijks de gevallen van schade wanneer men toch een terras of een dakterras aanbrengt zonder dat er nagedacht is over een goed systeem, afgestemd op de situatie ter plaatse. De bouwwerken zijn nou eenmaal niet meer hetzelfde als tien jaar geleden en het zinnetje ‘ik doe dit al 30 jaar’, gaat in dit geval ook niet meer op. Dus je moet je als professional hierin verdiepen zodat het vak van tegelplaatser een grotere uitdaging wordt dan ooit. ■
U bevindt zich hier:
HOME
Een greep uit onze artikelen
Artikelen uit 2020
Artikelen uit 2020 - nr. 5
Duitse ervaring begint door te dringen in de Benelux