Tegeltotaal 2020 - nr. 5

PROJECT

Een hoogstandje in tegelwerk

Driehoekige terrassen voor Nhow hotel Amsterdam

Uitnodigende terrassen met Refintegels en uitzicht. Foto Egbert de Boer
Uitnodigende terrassen met Refintegels en uitzicht. Foto Egbert de Boer

Deze nhow, het prestigieuze hotelcomplex bij de RAI in Amsterdam, werd begin dit jaar voltooid. Precies in die periode werden alle beurzen afgelast en nam het toerisme in de hoofdstad ongekend af. Maar de stad heeft nu wel, net als alle wereldsteden, een zeer luxueus hotel waar tegels vooral op de terrassen een prominente plek innemen.

Matthijs Pronker

Reinier de Graaf van OMA nam als uitgangspunt de RAI-toren, de reclamezuil die sinds 1961 bij de opening een icoon was voor de hoofdingang van de RAI. Het idee is vertaald naar een ‘verschoven’ middenblok in het 91 meter hoge ontwerp van het hotel. Daarmee staat het te boek als het grootste hotel van de Benelux, met in totaal 650 kamers op 24 verdiepingen.

Sterke stelpoten van Eterno Ivica
Sterke stelpoten van Eterno Ivica

Dragers

Het complex bevat onder meer een restaurant op de bovenste verdieping met uitzicht over de stad, een skybar en een live televisiestudio. Op de terrassen rondom moest een stabiele, neutrale tegelafwerking komen en zo kwam het architectenbureau bij het Italiaanse Ceramiche Refin uit. Vanuit Italië werden niet alleen de buitentegels Blue Emotion Flamme van 90 x 90 cm in 2 cm dik geleverd, maar ook het draagsysteem van Eterno Ivica.

Contest

Het project kreeg een eervolle vermelding in de internationale Refin Project Contest 2020 en geldt dus als een aansprekend voorbeeld. De Blue Emotion-collectie is gebaseerd op Belgisch hardsteen met twee verschillende afwerkingen. Scié benadert het oppervlak van versneden steen. Flammé refereert aan gebrande steen met een bijna zwarte afwerking. Gekozen werd voor deze laatste bij de hotelterrassen.

Drie dakterrassen

Vanwege de bijzondere vorm van het gebouw ontstonden zes driehoekige dakterrassen op de tiende en zeventiende verdieping. KeraStone uit Barneveld werkt geregeld samen met Refin en nam ook deze uitdaging aan. De hoogte vormde het eerste belangrijke bespreekpunt; niet alleen vanwege veiligheid, maar ook logistiek betekende dit een hele klus.

Creatief

Wij zijn gewend creatief om te gaan met welke opdracht dan ook, onderstreept Martin van der Zande. Als adviseur van KeraStone heeft hij menig project onder handen gehad, dus bij nhow lag er vooral die puzzel om alles tot in de puntjes voor te bereiden.
Wij doen alles met keramiek wat maar denkbaar is. Wij leveren niet alleen het materiaal, wij zorgen ook voor de verwerking. De meest lastige factor was in dit geval de verdraaiing van de driehoekige blokken van dit opmerkelijke gebouw. Je kunt dat niet recht verleggen. We moesten uitgaan van diagonaal. Dat kienden we zo uit dat er nauwelijks kleine puntjes aan de randen zijn ontstaan. Met het tegelterras werkten we naar de glazen balustrade toe.

Uitnodigende terrassen met Refintegels en uitzicht. Foto Egbert de Boer
Uitnodigende terrassen met Refintegels en uitzicht. Foto Egbert de Boer

Eterno Ivica

De mechanische verankering op de tegeldragers van Eterno Ivica speelt een belangrijke rol. Bovenop de poten zitten platte haken die in de rand van de tegel grijpen. Daarvoor hebben we zelf gleuven in de tegelrand gefreesd.

Door de hoogte waarop werd gewerkt, moest uiteraard worden aangelijnd, zeker bij de randen rond de gevelvlakken. Deze hebben een breedte van ongeveer 70 cm en daarvoor is langs de gevel een smalle strook tegels aangebracht.

Relaxter

Een stuk veiliger was het aanbrengen van de aankleding in de 650 badkamers. Dit mocht het team van Van Beek Tegelprojecten verzorgen. Hiervoor was totaal ongeveer 16.000 m2 aan tegels benodigd. Op voorstel van de interieurarchitect en de exploitant is de tegel ontworpen en geproduceerd onder het label van Maxus Ceramics.

Netwerk

Martin benadrukt opnieuw: Ook hier geldt: Wij leveren het en zorgen dus dat het heel goed wordt aangebracht. Dat architecten bij ons komen, heeft te maken met het netwerk dat we al die jaren wisten op te bouwen, in combinatie met ons architectenatelier. Het overtuigen van die doelgroep blijft voor ons een speerpunt met heel veel mooie kanten.

Een schone blik onder de tegels
Een schone blik onder de tegels

Nieuwe showroom

Werk te over, dat is duidelijk. Maar ook achter de schermen wordt voortdurend geïnvesteerd en geïnnoveerd, In het architectenatelier presenteert Kerastone alle mogelijkheden, van slabs tot de welbekende gekleurde klein formaten.
In principe pakken we elke opdracht op zolang het maar om keramiek gaat. Zodra we straks met onze nieuwe showroom klaar zijn, willen we dat nog meer uitdragen. Voorlopig is het nhow hotel voor ons een hele mooie referentie. Inclusief een prachtige fotoreportage van al die momenten dat je daar zo hoog stond om de tegels precies op de juiste plek te krijgen, besluit Martin. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2020
pijltje Artikelen uit 2020 - nr. 5
pijltje Driehoekige terrassen voor Nhow hotel Amsterdam
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug