Tegeltotaal 2020 - nr. 5

INTERVIEW

‘Je bent pas geslaagd als je opvolger het beter doet dan jij’

Directeur Eurovitegroup
Hendrik van de Beek wordt adviseur

© Tegeltotaal

Hendrik van de Beek (57 jaar) zet een stap terug als directeur van de Eurovitegroup, het familiebedrijf dat in 1960 begon met Europese vitaminepreparaten voor de veeteelt. Onder die naam Eurovite werden later verwerkingsmaterialen voor de aannemerij geproduceerd en kwamen daar in 1975 tegels bij. Vanaf dit najaar neemt Hans van Beek de leiding over bij de Groothandel en al vanaf afgelopen april heeft Tom Gorter de Eurovite Lijmfabriek onder zijn hoede. Vanuit zijn rijk aangeklede kantoor in Ede verklaart Hendrik zijn beweegredenen en blikt hij terug op diverse fases onder zijn leiderschap.

Renée de Haan

Wat was de aanleiding om terug te treden en welke zaken speelden in de kantlijn mee?
Al ongeveer 15 jaar terug heb ik in het toenmalige businessplan gesteld dat ik met 55 terug wilde stappen. In het Midden en Kleinbedrijf kunnen directeuren hun stoel lastig afstaan en dat is niet goed. Als je zelf nog fit bent om iemand in te wijden en het bedrijf goed draait, heeft de opvolger veel kans van slagen. Juist in 2020 hebben we meer tijd om zaken in rust aan te pakken. We leven noodgedwongen minder bij de waan van de dag en dat maakt dat nu het moment daar is.

Door de jaren heen heb je het bedrijf door woelige tijden geloodst met telkens nieuw personeel dat goed werd opgeleid en daardoor vaak weer doorgroeide. Een compliment en een wrevelpunt?
Als ik nu kijk naar wie ik het vak allemaal heb mogen leren, dan geeft mij dat een goed gevoel. Daar zitten ook anderstaligen bij zoals productmanager Liliana Lino of oud-vertegenwoordiger Michael Foltan. Een van de beste voorbeelden is Ruben Essink, nu een gerenommeerd agent. Hij werd in 1990 door mij en mijn broer aangenomen in ook toen een lastige tijd. Ruben had tien jaar in de Golden Ten Casinowereld gewerkt en dat gold toen niet als aanbeveling. Als beginnend vertegenwoordiger voor Zuid-Nederland moest hij opboksen tegen de cracks in het vak bij de concurrentie. Binnen een paar jaar stond Ruben zelf echter op nummer één. Ook Bert Jacobs past in dat rijtje. Hij was postbode pakketdienst (in een caddy bij de toenmalige PTT) maar wilde toch graag bij ons werken. Ook hij ontdekte de scherpe kanten van ons vak. Je wordt als vertegenwoordiger immers niet overal even warm onthaald en ook gaat er wel eens iets vreselijk mis. Maar hij triomfeerde en werkt nu bij Teunissen & Becking.

Omgekeerd heb je zelf ook een gebruiksaanwijzing die anderen moeten leren ontdekken. Je bent ook zo ingevoerd in het vak dat je moeilijk tegengesproken kunt worden.
Ik ben inderdaad niet altijd de makkelijkste, ook door mijn ervaring en de bedrijfseconomische uitdagingen die ik ben aangegaan. Toen ik jonger was stond ik dichterbij de nieuwkomers omdat ik vrijer was en zelf nog builen viel. Nu ben ik een grote boom waaronder nauwelijks nog iets groeit. Mijn opvolger Hans van Beek is pas 43 en een ervaren ondernemer, want hij heeft altijd een eigen bedrijf gehad o.a. in de asbestsloop. Daardoor heeft hij affiniteit met werklieden zoals je die ook in onze branche tegenkomt. Het product moet je dan nog liggen. Maar als mensen tegels leuk vinden, groeien ze er ook snel in. Anders wordt het nooit wat. In ons bedrijf moet je als leider daarbij nog dromen najagen en dromen die heeft Hans. Hij heeft ook al ons hele Bauhauscontract opgezet, als nieuwe leverancier voor keramische afwerkingen binnen en buiten. Van de eerste gesprekken tot het laatste prijskaartje en het opbouwen en installeren in de winkels, waardoor al heel snel het AHA moment ontstond: herkenning van producten, mensen en zien hoe het werkt.

Juist in 2020 hebben we
meer tijd om zaken
in rust aan te pakken

Met Gebo hebben jullie het eigen merk Ceramic Visions. Daarmee werden dealers uitverkoren met een eigen label. Hoe ontstond dat idee destijds en wat heeft het opgeleverd?
Ceramic Visions is ongeveer 25 jaar geleden opgezet door Mark Vos, de zoon van Gebo-eigenaar Leo Vos. Mark heeft dit samen met Dick Kol bedacht, die toen een klant en semi-importeur was. Dick kennen we als creatief en op de toekomst gericht. De aanleiding voor Ceramic Visions was een abrupte breuk van het Italiaanse Iris met Gebo, dat in 1994 ook de exclusieve importeur werd van Imola. Iris pikte dat niet en ging een joint venture aan met Teunissen & Becking waar bakken geld in Iris Holland werd gepompt èn Ruben Essink werd aangetrokken, dus dat wilde wel. Jan Hazeleger, de andere Gebo-eigenaar, dacht de ellende met Iris wel te kunnen oplossen, maar Gebo was direct 70 voorraad kopende klanten kwijt. Toen is besloten nooit meer zo afhankelijk van één fabrikant te willen zijn en met Ceramic Visions werd dat ondervangen.

Het concept is enigszins op de achtergrond geraakt. Waarom?
Het was en is een heel goed shop-in-shop concept dat veel heeft gebracht. Het bleef alleen te lang in kasten hangen. Ik zag al in 2010 dat dit moest veranderen, maar onze ploeg ervaren Gebo salesmensen wilde dat niet. Dat heeft ons erg vertraagd. Om 80 dealers te voorzien van inspiratievolle opstellingen vergt veel meer tijd, inspanning en verkooptechniek dan even een paar panelen wisselen. Ceramic Visions is nog steeds kansrijk en in de nabije toekomst gaan we de formule dan ook flink moderniseren èn digitaliseren.

De winkelpresentatie is totaal anders geworden maar ook de particuliere klant blijkt veel meer op de hoogte. Wat heeft dat voor gevolgen?
De huidige consument weet al aardig wat hij wil, zowel in stijl als in formaten of kleuren. Dan moet je die mensen niet vermoeien door het hele gamma nog eens in panelen te laten zien. Inspelen op de duidelijke wens van de klant en dat kernachtig en inspiratievol in de showroom zetten. Dat moeten wij als groothandel overdragen aan onze klanten. Als dat niet lukt, moet je de oorzaak bij jezelf zoeken. Om duurzaam te investeren in jouw klanten moet je alles tot in de puntjes voor elkaar hebben. Dus van je back office tot je bereidheid om vaker bij die dealer langs te gaan, zeker als je daar een Imolashop of Casalgrande Padana hoek wil inrichten. En andersom vallen onze retailers veel minder dan vroeger over een dubbeltje. Ze willen gewoon goede betaalbare spullen en hun consumenten optimaal kunnen bedienen.

Jullie hebben vooral Spaanse en Italiaanse merken. Is er nog altijd verschil tussen beide landen op tegelgebied?
De Spanjaarden zijn wat gemoedelijker en prettig om mee te onderhandelen; de Italianen zijn onovertroffen de nummer één in de wereld met keramische kwaliteit en originaliteit. Ze verstaan ook beter de kunst om je volledig af te tuigen als het om de prijs gaat, met allerlei extra sausjes zal ik maar zeggen. De Spanjaarden kijken dat af, maar zijn meer gespecialiseerd in massaproductie en hebben veel wandtegels. Daar valt veel minder in te verdienen, dus de Italiaan houdt het vooral op vloeren. De enige Spanjaard die hier echt buiten valt is de Porcelanosagroep, dat is eigenlijk een Italiaan maar dan beter georganiseerd!

Als ik nu kijk naar wie ik het vak allemaal heb mogen leren,
dan geeft mij dat een goed gevoel

Met de tegellijmen, Multiplaat en Foby levelling, blijft het aldoor nog zoeken naar de juiste marketing. Hoe zijn de vooruitzichten?
Als lijmproducent zijn we vooral huismerken gaan produceren èn voor merkhouders, zodat het eigen merk Foby Plus een bijproduct van de Eurovitegroup lijkt. Dat moet anders en met Tom Gorter aan het roer gaat Eurovite weer een gespecialiseerde fabriek worden. De Gebo Groothandel zal de belangrijkste distributeur blijven van Foby Plus producten, maar de lijmen kunnen in grotere hoeveelheden ook rechtstreeks van de Eurovite Lijmfabriek betrokken worden.

Wat is een van de hoogtepunten van de afgelopen jaren geweest voor jezelf, iets waardoor het alle energie waarmaakt die je in de Eurovitegroup hebt gestoken?
Het hoogtepunt blijft de overname van Gebo 21 jaar geleden. Dat is ongelofelijk belangrijk gebleken vanwege de verschillende agenturen. Samen met de groothandel en de goede begeleiding is dat bepalend gebleken om onze positie in de branche gezond te houden. Maar ook recent kun je van een belangrijke ontwikkeling spreken: we zijn dit voorjaar begonnen met outdoor materiaal, keramisch, beton en Geo Ceramica. Het tuinseizoen is daarbij heel goed verlopen en MBI, de uitvinder van Geo Ceramica, gaat als je het mij vraagt zich ontwikkelen tot multinational. Ze hebben in 2020 maar liefst één miljoen m2 Geo Ceramica verkocht en dat gaat straks door, richting héél Europa. Wij vielen wat dat aangaat met onze neus in de boter.
Ben je al voorbereid op een nieuwe positie als adviseur ­achter de schermen?
Je bent pas geslaagd als je opvolger het beter doet dan jij. Ik ben tegen roofboeren die hun akkers zo uitwringen dat het land achteruit gaat en er daarna nog maar weinig kan worden geoogst. Wij zijn nu goed voorbereid op de toekomst en mijn beslissing om naar achteren te stappen is ook echt bindend. Mijn creatieve ideeën komen straks wel via andere kanalen door, zoals via onze Raad van Advies. Ik houd van mijn gezin maar ook van mijn werk, de mensen, het product en ik ben altijd vanaf 6 uur ’s morgens in touw geweest. Dat mag nu allemaal wel iets rustiger. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2020
pijltje Artikelen uit 2020 - nr. 5
pijltje Directeur Eurovitegroup Hendrik van de Beek wordt adviseur
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug