INTERVIEW
Gregorio Schenetti zoekt nieuwe samenwerking
‘Target Group krijgt virtuele ondersteuning’
Als er iemand aan de voet van de Italiaanse tegelontwerpen staat, dan is het wel Gregorio Schenetti, project manager van Target Group. Schenetti heeft jarenlang bij Gamma Due voorstellen gedaan voor andere glazuren, nieuwe technieken en was voor een deel bepalend voor ontwikkelingen vanuit Sassuolo waar de meeste fabrieken zetelen.
Renée de Haan
Sinds een jaar is hij bij Target en dat viel al tijdens de afgelopen Cersaie direct te merken. Een nieuwe techniek van schilderen en tegels fabriceren leverde direct kunstwerken op. En de samenwerking met de ontwerpster Iris Apfel resulteerde in een icoon dat nu als boegbeeld geldt.
Proefstation
Met de veranderende tijden zoekt ook Target naar inventieve manieren om architecten virtueel te bezoeken en Nederland kan daarbij een proefstation vormen. De showroom bij Sassuolo is namelijk veelvuldig aan verandering onderhevig. En dat moet aan de wereld getoond worden. Met een laboratorium waar monsters staan van nieuwe technieken, en vlakbij de ingang een imposante expositie van de laatste werken.
De Target Group beschikt over verschillende merken met elk een eigen expositieruimte en uiteenlopende verkoopkanalen. Unica, 14Ora italiana e Fuoriformato vormen de basis met voor heel speciale keramische vertolkingen ook nog de submerken Studio, Top en Academy. Gregorio heeft het er druk mee en ziet nieuwe wegen om de architectenwereld te bereiken.
Ambachtelijk
Een groot deel van onze producten is semi-ambachtelijk tot stand gekomen, of zelfs geheel met de hand gemaakt. Maatwerk vraagt om een andere communicatie dan een brochure of wat foto’s. Onze commerciële afdeling moet een dialoog aangaan met belangrijke klanten en hen in de eerste plaats leren kennen. Dat zal via zoom en streaming veel effectiever kunnen dan ooit tevoren. We gaan minder reizen en dus is het tijd voor een totaal andere aanpak om de keramische wereld bij anderen binnen te brengen. Ik denk dat juist Nederland daar een heel geschikte partner in kan zijn.
Speelgoed
Doordat hij dicht bij de ontwerpbronnen zit, telt zijn mening stevig mee, ook bij internationale organisaties. Over grote formaten heeft hij bijvoorbeeld een duidelijke stelling.
Dankzij de grote dunnere platen is de tegelindustrie nog steviger omhelsd door de interieurarchitectuur. Dit is fantastisch speelgoed met doorlopende tekeningen, alle soorten afbeeldingen en noem maar op. Toch zal juist het afgeleide formaat het meest succesvol worden. Vooral bij renovatie zit je niet te springen om platen van drie meter lang. Dus 120 x 240 of 270 mm voorziet veel meer in een praktische behoefte. En met al die grote platen gaan we ook nog veel kleiner versnijden, zeker in de projectwereld geeft dat net het zetje waardoor voor keramische afwerking gekozen wordt.
Concurrentie
In de kantlijn noemt hij uiteraard het vakmanschap van de verwerkers en de groei hierin vanuit Italië. Onvergelijkbaar met jaren geleden toen er nog overwegend traditioneel gezet werd.
De Italianen hebben zich de afgelopen decennia vooral op de vloerafwerkingen gericht en veel wandmogelijkheden aan de Spanjaarden overgelaten. Met de dunne platen zijn we helemaal terug met bijzondere wanddecoraties. Maar er komt een punt dat in alle mogelijkheden een taks wordt bereikt. En de concurrentie heeft goed afgekeken naar hoe je bijzondere prints kunt maken. Fenix Laminaat omdat het zo fluweelachtig oogt. En ook de Luxury Vinyl Tile slaat bijzonder goed aan. Het blijft natuurlijk kunststof; zonder de voordelen van keramiek. Maar dat moet wel verteld worden!
Terugvinden
Zijn geliefde onderwerp is de meerwaarde die tegels kunnen bevatten: bacteriewerend, CO2 omzettend, vuilafstotend. Met verschillende technieken verrijkt keramiek de omgeving.
De Italiaanse industrie is hier druk mee bezig. En met het terugvinden van de oorsprong van keramiek. Architecten willen de beleving van een tegel ervaren. En niet een standaardproduct onder ogen krijgen. Rectificeren kan dan veel te strak overkomen.
Adviseur
Het grote probleem is evenwel de verkoop. Architecten beschikken over veel materiaalkennis, maar worden nog veel te weinig geïnformeerd over wat er allemaal kan met keramiek. Of met ouderwetse termen die niet iedereen begrijpt, zo luidt zijn overtuiging. Vanuit Target Group wordt daarom hard gewerkt aan een doorzichtig informatiesysteem waarbij de agent vooral de functie van adviseur krijgt.
Deze woordvoerder moet helder overdragen dat keramische afwerkingen prikkelen tot creativiteit, dat er zeer persoonlijke invullingen mee gemaakt kunnen worden en dat de leefomgeving er door kan verbeteren. Ik denk dat een aantal agenten in Nederland hiermee al aardig op weg zijn.
■
U bevindt zich hier:
HOME
Een greep uit onze artikelen
Artikelen uit 2020
Artikelen uit 2020 - nr. 3
‘Target Group krijgt virtuele ondersteuning’