Tegeltotaal 2020 - nr. 3

BELGIË

Groothandel Brachot-Hermant pakt uit in Deinze

Stone Gallery met steengoed advies

Laurence Roelens (links) en Jasper Bergeman (rechts) bij Forest Green in display
Laurence Roelens (links) en Jasper Bergeman (rechts) bij Forest Green in display

De internationale groothandel en natuursteenproducent Brachot-Hermant heeft afgelopen mei in Deinze, bij Gent, zijn imposante Stone Gallery geopend. Met 5.000 m² is deze expositieruimte één van de grootste in West-Europa voor platen in natuursteen, composiet, keramiek en terrazzo. Reden genoeg voor een exclusieve reportage.

Matthias Vanheerentals

De nieuwe Stone Gallery in Deinze moet een extra trekpleister worden voor onder andere Nederlandse architecten. De van oorsprong ruwe, stoffige platenhal is omgetoverd tot een moderne toonzaal. We kozen voor een strak en sober interieur, met witte muren en aangepaste vloerafwerking, zo luidt de ontvangst van marketingmedewerker Jasper Bergeman. De grote glaspartijen zorgen voor natuurlijk licht op de platen. Dit samen met het gebruik van strakke, zwarte staanders én aangepaste verlichting zorgen ervoor dat de platen optimaal geëtaleerd staan. Op de muren hangen foto’s die het proces laten zien van groeve tot afgewerkte plaat en tegel.

Het hernieuwde onderkomen van Brachot-Hermant met buitenterrein
Het hernieuwde onderkomen van Brachot-Hermant met buitenterrein

Ongekend

De Stone Gallery toont minstens 500 soorten materialen, opgesteld op aangepaste, zwarte staanders. Het is de eerste keer dat het totaalaanbod van Brachot-Hermant wordt getoond en naar buiten wordt gebracht, zegt marketingmanager Laurence Roelens. De aandacht voor details en het samenbrengen van natuursteen, keramiek en composiet in de Stone Gallery zijn ongekend in België en ver daarbuiten.
Naast het ruime aanbod in platen, zijn er ook tegelpresentaties en is wandbekleding te bewonderen welke de verschillende mogelijkheden in toepassingen, afwerkingen en formaten tonen.

Brachot-Hermant heeft recent ook een nieuw Italiaans gamma ­keramische platen op de markt gebracht, Uniceramica

Trendy travertin

Het aanbod van Brachot-Hermant is ruim en divers. Je vindt er luxe marmer, trendy travertin, tijdloos graniet, eigenzinnig kwartsiet en authentieke blauwsteen. Maar ook leisteen, kalksteen, zandsteen en basalt. Naast natuursteen vind je er ook ‘blended materials’ in keramiek, terrazzo, kwartscomposiet (Unistone) en marmercomposiet (Unimarble). Evenzo ligt hier een ruime keus aan steenstrips en buitentegels. Brachot-Hermant heeft met Uniceramica recent ook een nieuw Italiaans gamma keramische platen op de markt gebracht. Blikvangers voor Noord-Europa zijn ongetwijfeld de Uniceramica Basalto Nero en Grigio. Uniek is de eigen ontwikkelde Bocciardata, de matte oppervlaktestructuur op de plaat.

Stoffige hal werd lichte, moderne expositieruimte
Stoffige hal werd lichte, moderne expositieruimte

Belevingscentrum

Deze Stone Gallery moet een belevingscentrum worden waar klanten, architecten en particulieren natuursteen en samengestelde materialen kunnen vinden. In de productiehal kunnen meer dan
40 mogelijke oppervlaktebewerkingen worden uitgevoerd, zoals ruw, mat, gevlamd, glanzend of met reliëf erop; de mogelijkheden zijn eindeloos. Dan is het wel een meerwaarde om die in het echt te kunnen bekijken, zegt Laurence Roelens. We laten zien én voelen wat een afwerking doet met een materiaal, welke touch dat geeft en welke invloed dat heeft op de kleuren en structuur. Belangrijk is te kiezen voor de juiste afwerking, op het juiste materiaal, voor de juiste toepassing.

De tijd dat klanten de ­productie binnenliepen en een plaat ­uitkozen ligt achter ons

Juiste setting

De Stone Gallery is ten behoeve van de klant gebouwd, want deze is met de jaren totaal veranderd. De tijd dat klanten de productie binnenliepen en een plaat uitkozen ligt achter ons, zegt Laurence Roelens. Klanten willen geïnformeerd en geïnspireerd worden in de juiste setting. We tonen alle mogelijkheden. Alles is erop gericht om het de klanten makkelijker te maken. Om hen te informeren, inspireren en hen een totaalbeleving aan te bieden.

Inhouse verzagen van blokken natuursteen in platen
Inhouse verzagen van blokken natuursteen in platen

Kenniscentrum

Deinze vormt daarmee ook een kenniscentrum voor steen waar Brachot-Hermant zijn 120 jaar opgebouwde expertise kan uitdragen. Er zijn geologen in dienst, die in nauw contact staan met het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB). Ze doen testen voor wat betreft de technische eigenschappen van natuursteen. Ze helpen bij openbare aanbestedingen, zoals calculaties en begrotingen. Ze geven informatie over plaatsing en onderhoud van natuursteen en samengestelde materialen. En ter plekke zijn ze ook beschikbaar voor advies aan de klanten.

Advies

Dit kenniscentrum is een must, niet alleen om de weg te vinden in het grote gamma, maar ook voor advies over de specifieke kenmerken en toepassingen van een gekozen materiaal, zegt Jasper Bergeman. Aan de hand van displays worden mogelijke afwerkingen geïllustreerd via realisatiefoto’s. We beschikken tevens over zogenaamde ‘experience rooms en architectencorners’, voor brainstorming, besprekingen en opleiding. Alle nodige stalen en technische fiches zijn aanwezig.

Extra klanten

Met de Stone Gallery wil Brachot-Hermant nog meer extra klanten aantrekken, zoals natuursteenverwerkers, architecten, interieurarchitecten, stedenbouwkundige architecten, tuinarchitecten en zelfs particulieren die worden doorverwezen door de natuursteenverwerker. Ook architecten uit onder meer Nederland zullen worden benaderd. Klanten kiezen vaak uit esthetisch oogpunt, terwijl een architect meer moet nadenken over de technische eigenschappen van de steen, zoals hardheid en waterdichtheid, weet Roelens.

Bewerking ter plekke met vlammen
Bewerking ter plekke met vlammen

Onwetend

En zij vervolgt: Uit ons onderzoek blijkt dat veel architecten toch wat onwetend zijn over natuursteen. Ze hebben nood aan kennis en vragen daar ook naar. Het is immers heel belangrijk om voor de juiste steen, de juiste toepassing en de juiste afwerking te kiezen. Je moet je altijd de vraag stellen of die steen wel in die bepaalde toepassing kan worden gebruikt. Leg een gepolijste steen bijvoorbeeld nooit buiten. We gaan daarom ook opleidingen geven aan architecten, tegelzetters en natuursteenbewerkers.

Trends en evoluties

In dit megaconcern in Deinze zien ze een aantal positieve evoluties op het vlak van natuursteen. Roelens: De vraag naar Europese natuursteen neemt toe. Dan denk ik maar aan natuursteen uit Frankrijk, Duitsland, Ierland en België. Mensen willen een steen die echt, puur en uniek is. Het is de échte natuur die je in je huis haalt. Natuursteen is ook het meest duurzame bouwmateriaal. Het kan gerecycleerd worden indien nodig, maar kan sowieso decennialang meegaan in zijn oorspronkelijke staat. Dat duurzaamheidaspect speelt zeker een rol in de toenemende populariteit.

Gangen in de burelen zijn mooi afgewerkt met natuursteen
Gangen in de burelen zijn mooi afgewerkt met natuursteen

Travertin

Bij Brachot-Hermant zien ze de laatste tijd nog wel meer trends, zoals de toenemende vraag naar travertin. Mensen worden overstelpt met dramatische kleuren en lawaai en zijn op zoek naar rust, vooral thuis, benadrukt Roelens. De travertin biedt daar – door haar zachte karakter en aardse, bleke en bruine tinten – een antwoord op en wint hierdoor terrein. Het combineert uitstekend met andere natuurlijke materialen zoals hout en ook met kleurrijke prints.

Imperfectie

De meest frappante verschuiving is dat een natuursteen er niet meer perfect hoeft uit te zien. Non-perfectie is de hype. Hoe meer oneffenheden, hoe beter, stelt Roelens. Dat is een trend. Zo hadden we eerder de Duitse kalksteen Muschelkalk in het aanbod, maar die was te gelijkmatig, te braaf. Architecten vroegen naar iets meer levendiger en robuuster. Daarom brachten we eerder dit jaar vier varianten uit van deze Duitse kalksteen, zoals de Mooser, Eibelstädter.
Door telkens mee te groeien met de veranderende smaak en wensen zal deze Stone Gallery er telkens net weer even anders uitzien dan tijdens ons bezoek. Voor Nederlanders een aanrader om te bezoeken, uiteraard in combinatie met een uitstapje naar Gent. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2020
pijltje Artikelen uit 2020 - nr. 3
pijltje Stone Gallery met steengoed advies
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug