Tegeltotaal 2020 - nr. 3

NIEUWE STRATEGIE

Estee Lasschuijt ­selecteert
vanuit Michel Oprey & Beisterveld

Ik ben het duveltje op de schouder van de architect

Estee Lasschuijt als energieke gastvrouw
Estee Lasschuijt als energieke gastvrouw

Bij Michel Oprey & Beisterveld is vooral op tegelgebied een andersoortige benadering van architecten gegroeid. Het gerenommeerde natuursteenbedrijf uit Echt zocht de afgelopen jaren steeds meer de verbinding op met keramische afwerkingen. De imposante toonzaal in Vianen is dan ook door veel klanten gevonden.

Renée de Haan

De showroom van Michel Oprey & Beisterveld in het hart van Nederland heeft met succes bijgedragen tot bijzondere projecten. Met de komst van Estee Lasschuijt als architectenbegeleider is daar een versnelling in gekomen. Zeer betrokken denkt zij met alle opdrachtgevers mee en haar adviezen gelden als waardevol. In haar eigen architectenhoek in een zijvleugel van de grote expositieruimte ontvouwt ze haar strategie.

Intens gelukkig

Het begon eigenlijk tien jaar geleden toen ik hier als studente bedrijfskunde een paar dagen per week de showroom ondersteunde. Vanuit mijn ooghoeken zag ik hoe er bouwtekeningen op tafel kwamen en daar werd ik intens gelukkig van. Het proces van plan naar invulling met tegels en natuursteen was ronduit spannend; de combinatie van ruwbouw naar design, daar lag mijn toekomst.

Industrieel design met keramische vertalingen in het bekende kantoorpand de Oliphant in Amsterdam Zuid-Oost in renovatie ontworpen door Oz architecten en uitgevoerd door DCV Bouw
Industrieel design met keramische vertalingen in het bekende kantoorpand de Oliphant in Amsterdam Zuid-Oost in renovatie ontworpen door Oz architecten en uitgevoerd door DCV Bouw

Bouwkundige kennis

Ze studeerde af met een praktijkperiode bij Ballast Nedam en was niet meer weg te slaan bij Oprey. Daar ontbrak een projectafdeling en Estee was er als de kippen bij om die op te zetten.
Mijn bouwkundige kennis vergaarde ik door inlezen, gesprekken met lijmleveranciers en input van tegelfabrieken. De kwaliteitsverschillen van geglazuurd of ongeglazuurd, de antislipwaarde, ik vond het ongelofelijk interessant en ben gewoon een tegelgek geworden.

Advies op maat

Met dat inzicht probeert ze zich telkens weer te verplaatsen in de opdrachtgever. Bij de koffie in haar eigen presentatiehoek ontvangt ze dé klant. Vóór die ontmoeting heeft ze alle informatie over de opdrachtgever, voorkeuren en type project al vergaard om een advies op maat te kunnen geven.
Niemand zit te wachten op een overdaad aan suggesties van merken, afwerkingen en technische gegevens. Een helder pakket dat inhaakt op waar ze voor komen, dat is wat ze willen. Klanten weten dat we alles hier hebben en op basis van dat rijke aanbod is het prettig dat ik selectief voor hen met voorstellen kom.

De architectenhoek met veel aandacht voor slabs van Coem
De architectenhoek met veel aandacht voor slabs van Coem

Stijlvol

Opmerkelijk zijn de prominente platen en tegels van Coem en Ceramica Fioranese binnen handbereik. Het merk Coem is voor ons heel essentieel. Ze hebben zoveel mooie producten en natuursteen kopieën die tot de beste horen. De eigenaresse is echt de Prada van de tegels, een vrouw in een mannenwereld die heel stijlvol alles begeleidt.
In het verlengde daarvan weet Estee dat ook waar te maken. Tijdens haar afgelopen vakantie in maart kwam er door de economische situatie een vloed aan projecten door. Ze pakte haar telefoon en laptop en ging gewoon aan het werk.

Als mensen iets willen dat niet kan, zeg ik glashard: ‘Ik verkoop dit niet aan je’

Positief jaar

In één week was mijn koker aan lopende opdrachten leeg. We hebben alles laten wegladen bij de fabrieken. Projecten als het WTC en prominente hotels waar ik twee jaar aan had gewerkt, moesten ineens versneld door; dat ga je niet overdragen aan een collega.
Tot nu toe is het voor Oprey een positief jaar met een uitzonderlijke run op outdoor tegels. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de grote investeringen in de markt voor de toekomst nu even uit blijven. Met gezond optimisme ziet ze daar overigens een uitdaging in: Dan moet ik beter zoeken om dezelfde hoeveelheid projecten te vinden. En ook bij ons zal meer digitaal gecommuniceerd worden om geld en tijd te besparen.

Van der Valk wellness centrum De Cantharel in Apeldoorn, ontworpen door Valk Design met adviezen over natuurteen en keramische varianten van Michel Oprey & Beisterveld
Van der Valk wellness centrum De Cantharel in Apeldoorn, ontworpen door Valk Design met adviezen over natuurteen en keramische varianten van Michel Oprey & Beisterveld

Caribbean

Op afstand dirigeren doet ze al jaren met Curaçao. Vanaf haar intrede in het bedrijf heeft ze zich daar over ontfermd. Het verschepen is een verhaal apart en zeker met de dunne platen van tegenwoordig een risicovolle onderneming.
Er ligt een opdracht van 3.000 m2 voor 6 mm dik. We laten bij Coem de platen dikker uitvoeren zodat ze niet kunnen breken. De verwerkers op Curaçao zijn er nog weinig mee vertrouwd, dus dat ga je op afstand begeleiden. Je moet precies weten wat de vaklui daar ter plaatse aankunnen. En verder zijn er veel Nederlanders in de Caribbean die het liefst zaken doen met landgenoten. Zoals ook een hotel van Van der Valk op het eiland.

Natuursteen zit in het hart van de meeste architecten
Ook encaustic tegels nog altijd zeer in trek
Ook encaustic tegels nog altijd zeer in trek

Wellness

Wellness neemt daarbij een vooraanstaande plek in. Ook hierover is Estee behoorlijk uitgesproken in haar advies. Hoogglans vloeren staan vaak op de wensenlijst. Ik vraag dan vriendelijk of ze denken dat dit op lange termijn de beste oplossing is. Nederlanders houden van nuchtere ingetogen materialen. Marmer op zich is voor ons al uitzonderlijk genoeg. Bij buitenlandse klanten ligt dat anders. Dan moet je binnen hun smaak er iets moois van maken, want in die glanzende wereld voelen zij zich thuis. Maar om nog even bij wellness te blijven: gemiddeld gaan daar heel veel tegels en mozaïek in. Dat is heerlijk voor de verkoper, maar uiteindelijk worden er uit geldgebrek toch concessies gedaan. En dan stel ik: Je hoeft geen minder mooie tegels te kiezen. Met een kleiner budget kunnen ook heel veel bijzondere dingen gerealiseerd worden. Ga slim om met formaten en maak het verwerken gemakkelijker.

Net geopend: Vigor, een spraakmakend restaurant in de 17e eeuwse villa Bleijenburg in Vught. De vernieuwing is ontworpen door King Kongs architecten en geleverd via Estere Ceramica met tegeladvies van Oprey.
Net geopend: Vigor, een spraakmakend restaurant in de 17e eeuwse villa Bleijenburg in Vught. De vernieuwing is ontworpen door King Kongs architecten en geleverd via Estere Ceramica met tegeladvies van Oprey.

Haalbaar

Mensen sturen mij een plaatje en ik functioneer als een soort encyclopedie: Wat is haalbaar en praktisch? Ik ben het duveltje op de schouder van de architect. Die wil zo duur en groot mogelijk uitpakken. Via mij komt dan de realiteit binnen. De dikte, de drukbelasting, alles moet in kaart gebracht worden voor dat specifieke project om de beste keuze te maken, ook op termijn.
Een houtlook met dikke glazuur in druk belopen ruimten ziet er na een jaar versleten uit. De print is weg. Zoiets had Estee nooit geadviseerd. Als een rasechte specialist klinkt het: Als mensen iets willen dat niet kan, zeg ik glashard: ‘Ik verkoop dit niet aan je’. Het zou ook onze goede naam als Oprey geen goed doen.

Natuursteen

Omgekeerd weet ze dat bepaalde architecten zweren bij natuursteen en dat ze die er niet vanaf kan praten. Natuursteen zit in het hart van de meeste architecten. In veel projecten weet je dat het niet haalbaar is. Het moet praktisch zijn, betaalbaar en hufterproof, zeker in hotelkamers. Maar bij de luxe appartementen van Woontank die nu overal gebouwd worden, kan het wél weer. Dan zie je dat vooral de dagkanten bij keramische bladen een zwak punt blijven tegenover natuursteen, ook al wordt hier juist tegenwoordig hard aan gewerkt. Door en door tekeningen in keramische bladen vormen een technische uitdaging. Het echte natuursteen hebben we hier genoeg in alle varianten; dat adviseer ik dan vol overtuiging.

Ik volg alles van de opdracht van de architect tot de levering en als er een fout in het traject zit pik ik die eruit

Vol plezier

Elke dag gaat Estee vol plezier naar haar werk, rijdt ze voor met een bescheiden auto bij klanten die moeten lachen omdat er grote platen uit de achterbak getild worden. Telkens doet ze figuurlijk gesproken het licht uit binnen het bedrijf en ze maakt haar eigen succes binnen een groot concern. Uiteraard gesteund door de medewerkers, haast ze zich erbij te zeggen. Oftewel de hoeveelheid werk groeit, maar de dag heeft niet meer uren dan werkbaar. Ze lacht: Ik ben 29 dus ik kan nog wel wat hebben. Ik volg ook alles, van de opdracht van de architect tot de levering en als er een fout in het traject zit pik ik die eruit voordat ze het in de gaten hebben. Architecten zijn blij dat ik er tussen zit en hoe drukker het wordt hoe meer ik zelf wel zorg dat ik het systeem verbeter. Alles wat ik kan doen, zet ik in voor mijn klanten. Soms denk je dat iets niet mogelijk is en dan blijkt het toch te kunnen!


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2020
pijltje Artikelen uit 2020 - nr. 3
pijltje Ik ben het duveltje op de schouder van de architect
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug