Tegeltotaal 2020 - nr. 2

INTERVIEW

‘De onzekerheid in de bouw is groot’

Nico Zeinstra met team Sopro nog steeds in de groei

Het huidige specialistenteam van Sopro met van links naar rechts: Rutger Keur, Nico Bootsma, René van de Wollenberg, Frank Buis, Eddy Weenink, Iwan Spooren, Erik Koch, Nico Zeinstra
Het huidige specialistenteam van Sopro met van links naar rechts: Rutger Keur, Nico Bootsma, René van de Wollenberg, Frank Buis, Eddy Weenink, Iwan Spooren, Erik Koch, Nico Zeinstra

In deze lastige tijd met nieuwe regels ook voor tegelverwerkers moeten minder fouten gemaakt worden dan ooit tevoren. De logistiek is ingewikkelder en projecten zullen mede daardoor duurder uitpakken. Een van de probleemoplossers bij uitstek is Sopro Nederland BV vanaf het begin met Nico Zeinstra als dé man voor Nederland.

Matthijs Pronker

De naam Sopro voert terug op de Duitse term SonderProdukte. De producten worden uitsluitend aan de professionele markt verkocht en de klanten krijgen er een stevig advies voor verwerking bij. De projecten worden tijdens de uitvoering begeleid om daarop volledige garantie te kunnen geven.

Sorbo

Met de hem bekende humor vertelt Nico Zeinstra:Toen we in 2002 hier begonnen, werden we overal onthaald met ‘Sorbo hier, Sorbo daar’. Je weet wel, naar de reclametune van schoonmaakartikelen. Nu is Sopro een naam met als ondertitel: Ze zijn niet de allergoedkoopste, maar als je het niet meer weet moet je Sopro bellen.
Nico Zeinstra verbaast zich nog het meest over verkeerde zuinigheid. Beknibbelen, beknibbelen, klinkt het meermalen, waardoor er essentiële toepassingen soms uit een advies geschrapt worden en dus niet meer te garanderen zijn.

Materialenkennis

Het probleem binnen de tegelwereld is de materialenkennis. Over een S2 met flexibele eigenschappen kun je al na een maand over vers beton tegelen in plaats van na drie maanden. En dan toch die S1 pakken omdat we het al jaren zo doen en het iets goedkoper is.
Menig verwerker is volgens Zeinstra niet op de hoogte van het elasticiteitsverschil tussen de S1 en S2 normering. De toepassing van S2, meer elastisch, heeft echter mede met de vervorming van ondergrond en bedekking te maken. In Stuttgart is dat door een bureau uitgebreid getest en in kaart gebracht. Duitsland heeft per definitie een voorbeeldfunctie, zo benadrukt hij.
Dat geldt ook voor waterdichtheid. In Duitsland wordt ook bij de badkamer kosten noch tijd gespaard; in Nederland blijft het vaak bij halve maatregelen.

Vijfde plaats

Sopro pakt vanuit die kwaliteitseisen met duurdere producten vooral specifieke werkzaamheden aan. Op een natuurstenen vloer van 300.000 euro maakt een verschil van 500 euro aan verwerking nauwelijks uit, terwijl in de woningbouw een tientje al cruciaal kan zijn om een opdracht te missen. Wij staan met Sopro op de vijfde plaats in Nederland en die groei zet door, ondanks de stikstofproblemen en de huidige economische stilstand. Wij leggen veel nadruk op onderhoud en renovatie. Elk advies is hiervoor verschillend en is gebaseerd op de omstandigheden, het gewenste type lijm en ook de oplevertijd. Hier worden meestal snelwerkende producten voorgeschreven.

Je koopt kilo’s maar verwerkt liters

Stikstof

Ik snap de druk op kosten wel. De onzekerheid in de bouw is groot. Door de stikstofproblematiek zijn er al duizenden banen verdwenen. En wat ons nu nog allemaal boven het hoofd hangt met de huidige crisis, valt niet te overzien. Je zult maar veel mensen in dienst hebben!
Toch heeft het ene tegelzetbedrijf volop werk en vallen andere af, zo ziet hij telkens weer. De bedrijfscontinuïteit begint met kwaliteitsproducten. Rommel is er niet, maar je kunt het verschil niet zien. Je koopt kilo’s maar verwerkt liters. Hoeveel meter haal je uit een zak? Dat is een punt.

Lekker doorwerken

Maar hij bekijkt het ook andersom. Als je lekker kunt doorwerken met één multi-product voor wand, vloer, binnen, buiten en geschikt om uit te vlakken, bespaar je zoveel tijd dat die ene euro onbelangrijk wordt.
Dit scheelt in de voorraad en bevordert stiptheid. Als alles volgens planning verloopt, geeft dat vertrouwen en haal je risico’s weg. Want het kan niet genoeg gezegd worden: elk project staat of valt met een secure verwerking. Wel moet men het werk bij ons aanmelden, want anders heb je enkel productgarantie en geen projectgarantie.

Op een auto met ­vierkante wielen krijg je ook geen garantie

Direct ingrijpen

Dat kan zelfs om een paar meters gaan. Als er S2 is voorgeschreven op een ondergrond en iemand van het Sopro-team constateert dat er een starre lijm gebruikt wordt, moet er direct worden ingegrepen. Uiteraard in overleg met de uitvoering zodat het werk niet stagneert en de garantie niet in het geding komt.
Je moet eens zien wat de gevolgen zijn: eraf springende tegels in een zwembad bijvoorbeeld. Wij vertonen daar filmpjes van als we met onze gesprekpartners om tafel zitten. De gevolgen van fouten brengt menigeen tot inzicht waarom men een hoogwaardig product moet toepassen. Op een auto met vierkante wielen krijg je ook geen garantie.

Licht beton

Alle succes begint bij de ondergrond. Vlak, stofvrij, mogelijk voorgestreken, we weten er alles van en toch ervaart Zeinstra dat er rare fouten kunnen optreden.
We hebben veel met prefab te maken; deels worden deze geproduceerd van licht beton. Groot voordeel ten opzichte van traditioneel beton is de gewichtsbesparing. Nadeel is dat dit materiaal poreuzer is waardoor het veel langer vocht vasthoudt en de krimp aanzienlijk wordt vertraagd. Daardoor kunnen tegels er afgedrukt worden en moet een ontkoppelingsrol worden toegepast. Een S2 lijm toepassen is dan niet afdoende.

Grote bedragen

Hij vindt het nog steeds bijna een sport om samen met zijn team zowel in Nederland als met Duitse ingenieurs dergelijke nieuwe ontwikkelingen te laten onderzoeken. Daarmee kan weer een sluitend advies worden aangeboden of een nieuw product worden ontwikkeld. Alvorens dat op de markt komt, wordt een product onderzocht en gecertificeerd volgens de normeringen van het Duitse Instituut Bouwtechniek.
Het gaat om grote bedragen en vergt tijd voordat alles is getest, gecertificeerd en gedocumenteerd. Daarna gaat het weer naar een ander instituut om ook het certificaat voor duurzaam bouwen er aan te kunnen toevoegen, benadrukt Zeinstra. Want dat brengt weer een heel ander type garantie met zich mee.

Groen bouwen

Milieuvriendelijk bestaat niet, doceert Zeinstra, wel milieuvriendelijker. Alles wat je produceert is tegen het milieu. Natuurlijk is het een goede zaak dat je subsidies kunt krijgen op ‘duurzaam bouwen’ en wij zijn er dan ook volop mee bezig. De aannemers kopen wellicht de verschillende gecertificeerde producten wat duurder in, maar behalen een groter voordeel terug met de subsidie op het project.

Team

Het Nederlandse team is de afgelopen jaren steeds verder uitgebreid met vooral accountmanagers in de buitendienst. Ze zijn allemaal ervaren specialisten op het gebied van tegelwerk. Zij hebben knowhow van jaren en geven vrijblijvend advies over de toepassing van onze producten. Die adviezen worden opgesteld en genummerd door onze algemeen technische manager. Daarna gaan ze ter inzage door naar kantoor, waarna ze met alle bijlagen naar de potentiële opdrachtgever worden verstuurd. We verwijzen in de voorgesprekken ook steeds meer naar onze website, zodat mensen kunnen zien hoe diep en breed ons programma is. De waardering voor het merk is in al die jaren gegroeid en nu horen we steeds meer ‘Sopro hier, Sopro daar’. Dat is een waar compliment.


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2020
pijltje Artikelen uit 2020 - nr. 2
pijltje Nico Zeinstra met team Sopro nog steeds in de groei
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug