Tegeltotaal 2020 - nr. 2

INTERVIEW

Presidente Confindustria Giovanni Savorani

‘De industrie is nu meer dan ooit afhankelijk van de politiek’

Giovanni Savorani vertegenwoordigt de Italiaanse tegelindustrie vanuit het gebouw van de Confindustria
Giovanni Savorani vertegenwoordigt de Italiaanse tegelindustrie vanuit het gebouw van de Confindustria

De directeur - in Italië presidente genoemd - van de Confindustria, Giovanni Savorani, zou persoonlijk naar Sneek komen om de toonzaal van Julius van der Werf in ogenschouw te nemen. Als vertegenwoordiger van de Italiaanse tegelproducenten was een exclusief interview al in voorbereiding. Het bezoek ging echter niet door en de vragen hebben door de huidige situatie een andere lading gekregen.

Renée de Haan

Met de huidige economische stilstand zijn ook de tegelfabrieken en speciaalzaken in heel Italië gesloten. De tegelindustrie vormt een zeer belangrijke ader van de economie. Was dit nodig?
Deze situatie is niet alleen desastreus maar was twee maanden geleden ondenkbaar. Onze gezondheidszorg is geheel onverwacht met een ramp geconfronteerd, maar dat geldt ook voor onze economie, inclusief de keramische wereld. Door het land op slot te zetten, wat door veel andere naties gevolgd is, wordt de hele economie geblokkeerd. Met als klap op de vuurpijl dat in Italië alle productie stil gelegd werd. Onbegrijpelijk! Dit heeft de toestand veel erger gemaakt dan nodig was. Doordat de Italiaanse tegelindustrie plat lag tussen 22 maart en 26 april konden Europese concurrenten hun voordeel daarmee doen.

Zijn er vanuit uw organisatie adviezen geweest over hoe deze situatie benaderd moet worden? Als directeur van Gigacer heeft u ook alle verordeningen aan den lijve ondervonden en bent u dus dubbel gemotiveerd?
De Confindustria heeft de grootst mogelijke druk uitgeoefend op politici en regelgeving. Ten eerste hebben we gesteld dat de bespottelijke rem op transport direct opgeheven moest worden. Die heeft daardoor maar een week geduurd, maar dat was al een week te lang. De paradox dat buitenlandse tegelbedrijven door heel Europa mochten transporteren en naar Italië toe, terwijl bij ons niets het magazijn uit mocht.
Vervolgens konden we weer inde strijd toen de productieve lockdown werd aangekondigd. Die hebben we samen met andere belangrijke industrietakken evenwel terug weten te brengen tot 5 mei, dus een week korter dan gepland.

Het vraagt grote creativiteit bij alle medewerkers. Ziet u al lichtpunten?
Door alle verkopers in Smartworking op te nemen , dus thuis werken en met flexibele tijden, kunnen we heel verschillende verkoopmethodes bestuderen. Met als voordeel dat onze specialisten niet meer uren hoeven te reizen. Daar kunnen we blijvend baat bij hebben. En iedereen in de branche probeert alle nieuwe omgangsregels in de bedrijven op te nemen. Alleen zo kunnen we weer aan de slag zonder juridische problemen.

Zijn er ook bedrijven in de problemen geraakt omdat ze net grote investeringen hebben gedaan?
Algemeen is er een groot gebrek aan liquide middelen, iets dat de bedrijven op zeer verschillende manieren raakt. Sommigen kunnen dat beter aan dan andere, afhankelijk van hun buffer. Maar het is zeker zo dat vooral degene die recent een behoorlijke investering heeft gedaan, zwaar lijdt onder het uitblijven van de verwachte opbrengsten. De markt is uiterst krap geworden. Commerciële kopstukken reizen niet, winkels blijven gesloten voor publiek, maar vooral het oorlogsgevoel dat de kopers bekruipt, maakt dat de vraag in de hele wereld afneemt.

Als klap op de vuurpijl dat in Italië alle productie stil gelegd werd. Onbegrijpelijk!

Vanaf nu kunnen alle tegelproducenten wel weer aan de slag. Maar ondervinden ze nog problemen met transport?
Het vervoer is nu het minste probleem. We hebben kleine partijen in verhouding en genoeg transportmiddelen. Veel lastiger is het dat verschillende afnemers partijen hebben teruggestuurd, of omdat de bouw stil ligt of omdat de grote distributiecentra gesloten zijn.

Zijn er grote verschillen binnen de tegelwereld tussen de diverse producerende landen. Spanje en Italië zijn als eerste zwaar getroffen en de verhouding met China lag al lastig en zal zo niet veel beter worden?
Je kunt even denken dat deze tsunami die de hele markt overspoelt, het ene land zwaarder treft dan het andere. Ik ben er nagenoeg zeker van dat het iedereen zwaar raakt en we kunnen niet overzien hoe het verder gaat. Dat is sterk afhankelijk van de beslissingen die de diverse regeringen nemen en hoe dat onderling op elkaar wordt afgestemd. De industrie is nu meer dan ooit afhankelijk van de politiek.

De Confindustria heeft de grootst mogelijke druk uitgeoefend op politici en regelgeving

Wat zijn de gevolgen van dit alles voor de regelgeving van de verwerkers?
Veiligheid staat altijd hoog in het vaandel en daar komen nu dus meerdere aspecten bij met nieuwe normeringen. Voor kleine formaten kunnen zetters nog solitair aan de slag. Maar bij grote formaten wordt het nog een goocheltruc om telkens die juiste afstand te bewaren, zeker binnen een kleine ruimte. Als we hier accuraat en wijs mee omgaan, zal dat uiteindelijk de veiligheid meer dan ooit tevoren kunnen verhogen. Er is een nieuw bewustzijn ontstaan.

Is er een verschuiving tussen projectmarkt en de particuliere sector in Italië?
Als we terugkijken naar twee maanden geleden, is de gehele verkoop muurvast komen te zitten. Bij projecten mogen technici geen stap op het werk zetten en de particulier kan in Italië niet naar de speciaalzaak. Dus iedereen zoekt naar de meest uiteenlopende alternatieven, zeker met een toename van technische middelen. De afgelopen jaren hebben we veel productsystemen digitaal gemaakt en dat gaan we nu versneld doen met de 4.0 dunne tegels die dan ook langs die weg verkocht kunnen worden.

Zijn bij uw eigen bedrijf Gigacer de online verkopen toegenomen?
Onze producten moet je voelen, zien en toegelicht krijgen. Via internet worden de kwalitatieve verschillen veel minder duidelijk. Maar door deze toestand zijn we toch omgezwaaid en doen we een grote investering in een interactieve showroom. Via internet lijkt het of je bij ons in Faenza op bezoek bent en kunnen mensen met onze verschillende vertegenwoordigers direct een dialoog aangaan.

We kunnen u vertellen dat de showroom van Julius van der Werf heel bijzonder is geworden. Als u weer mag reizen staat dat bezoek nog op het programma?
Ja, het was een schokkende wending dat deze opening ineens niet doorging. Ik ga ervan uit dat de uitnodiging blijft staan en zodra het mag, hoop ik die kant op te komen. Van der Werf is de exclusieve importeur van Gigacer in Nederland en wij hebben er het volste vertrouwen in dat ons bedrijf van daaruit goed wordt ondersteund. ■


U bevindt zich hier:
pijltje HOME
pijltje Een greep uit onze artikelen
pijltje Artikelen uit 2020
pijltje Artikelen uit 2020 - nr. 2
pijltje ‘De industrie is nu meer dan ooit afhankelijk van de politiek’
VAKBLAD voor de architect, verwerker en profesionele handel
MENU < terug